Trenere šiuo metu dirbanti Ingrida Varnienė dar prieš dešimtmetį ėmė dalyvauti kūno rengybos varžybose ir aktyviai domėtis tinkama mityba, tad yra susikrovusi išties nemenką teorinių bei praktinių žinių bagažą.

Pasak Ingridos, vėstant orams organizmas ima reikalauti šiltesnio ir sotesnio valgio, todėl labai lengva prisivalgyti riebaus ir nenaudingo organizmui maisto. Tiesa, riebalų iš mitybos raciono moteris ragina neišbraukti: „Riebalai tiesiog turi būti „gerieji“ – polinesotieji. Jie suteikia energijos, ilgesnį sotumo jausmą, o, be to, dar ir teigiamai veikia imuninę sistemą bei odos funkcionavimą. Jie taip pat skatina organizmą deginti žalingus riebalus, todėl tinka ne tik siekiant nepriaugti svorio, bet ir jį metant“.

Ingrida Varnienė

Taigi, ką valgyti, kad organizmas gautų polinesočiųjų riebalų? „Jų gausu avokaduose, įvairiuose augaliniuose aliejuose, riebioje žuvyje kaip, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje, upėtakyje ar silkėje. Ypatingai daug šių riebalų yra menkių kepenėlėse, ikruose ir graikiniuose riešutuose, kuriais nereikėtų piknaudžiauti, jei nėra aktyviai sportuojama – užtenka vieno riešuto dienos omega-3 rūgščių normai pasiekti“, – sakė I. Varnienė.

Tam, kad sušilti ir pajusti sotumo jausmą trenerė rekomenduoja į valgiaraštį įtraukti įvairias trintas daržovių sriubas: „Puikiai tinka brokolių ar moliūgų sriubos, kadangi šios daržovės nėra kaloringos, tačiau užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą - nebelieka noro prisikimšti nereikalingo maisto“.

Į racioną taip pat tikslinga įtraukti maisto, kuris praturtintas ląsteliena.

„Ląsteliena mažina apetitą ir padidina sotumo jausmą, o tai padeda mažinti ar palaikyti norimą svorį. Ji taip pat reguliuoja cukraus kiekį bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje, teigiamai veikia žarnyną bei pagreitina toksinių medžiagų pašalinimą. Taigi, turėtumėte valgyti šviežių ir džiovintų vaisių, daržovių, sveikų grūdų, rupių miltų gaminių, riešutų“, – patarė trenerė.

Neseniai iš fitneso varžybų Rusijoje grįžusi Kristina Karaliūtė-Stoliarovienė įsitikinusi, kad pagrindinis motyvatorius būti fiziškai aktyviai ir sveikai maitintis yra gera savijauta bei išvaizda. Kaip svarbiausią aspektą moteris išskiria dienos režimo turėjimą: „Tikslinga pagalvoti ką ir kada valgysite. Tai leis nesijausti alkanai vakare ir neprisivalgyti bet ko, ką rasite šaldytuve“.

Atėjus valgymo laikui sportininkė pataria atidėti visus pašalinius darbus ir pasimėgauti maistu. Nesiblaškant ir skiriant visą dėmesį valgomam patiekalui, greičiau pajuntamas sotumo jausmas ir suvalgoma mažiau. „Taip pat prieš valgį galima išgerti ir stiklinę vandens“, – patarė jau dešimtetį sportuojanti moteris.

Smaližėms K. Karaliūtė-Stoliarovienė rekomenduoja saldumynus pakeisti juoduoju šokoladu, džiovintais vaisiais ar sportininkų taip mėgstamais nekaloringais padažais. „Jei, visgi, negalite atsisakyti saldumynų, tuomet valgykite juos saikingai ir pirmoje dienos pusėje, kad gautas kalorijas spėtumėte sudeginti per dieną“, – sakė sportininkė.

„Į maisto racioną įtraukite „gerųjų“ riebalų. Žinoma, nepamirškite daržovių bei vaisių, nors jų ir ženkliai sumažėja žiemos metu. Juos taip pat rekomenduoju valgyti pirmoje dienos pusėje - priešpiečiams“, - patarė Kristina.

Kristina Stoliarovienė

Motyvacijai išlaikyti naudinga susirasti bendraminčių. „Neapsileisti gali padėti ir aplinkiniai, kuriems patinka sveikas gyvenimo būdas bei fizinė veikla. Kartu sportuokite, dalinkitės rezultatais ar pasiguoskite dėl nesėkmių - palaikymas ir pagalba yra labai svarbu“, – teigė moteris.

Kūno rengybos varžybose ne taip seniai dalyvaujanti, tačiau ne vieną prizinę vietą pelniusi Gerda Makūnaitė pataria griežtai vengti miltinių patiekalų, kuriuos siūlo pakeisti avižomis. Taip pat norint nepriaugti papildomų kilogramų mergina rekomenduoja atsisakyti cukraus: „Atminkite, kad medus, įvairios uogienės bei vaisiai taip pat turi cukraus, todėl ir jais nepiknaudžiaukite“, – patarė G. Makūnaitė.

„Atsargiai rinkitės pieno produktus: sūreliai, pienas, jogurtas – tikra kalorijų bomba. Taip pat, nepersistenkite su riešutais, jų užtenka vartoti mažais kiekiais. Patarčiau valgyti daugiau mėsos, daržovių, kiaušinių ir neužmiršti riebios žuvies. Jei vartojate sporto baltymus – rinkitės juos su maža angliavandenių doze“, – dalinosi patarimais Gerda.

Gerda Makūnaitė

Visos kalbintos, aktyviai sportuojančios ir puikių rezultatų varžybose pasiekusios pašnekovės, vieningai priminė, jog metų laikas nėra svarbus, kūną reikia mylėti visais sezonais. „Svarbiausia nepamiršti fizinio krūvio ir visai nesvarbu koks jis. Išsirinkite tokį, kad puikiai jaustumėtės, o tuo pačiu degs ir kalorijos. Neaptingti padės išsikelti tikslai, tad jau dabar galite ruošti kūną ateinančiai vasarai, juk vėsus metų laikas tam pats tinkamiausias“, – paskatino Ingrida Varnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)