„Žinoma, atvykstančių padaugėja savaitgaliais, kai šie važiuoja namo ir pravažiuodami Kretingą trumpam stabteli pasigrožėti Kretingos muziejuje esančiu žiemos sodu arba tada, kai lyja. Apniukusiomis dienomis poilsiautojai linkę ieškoti gražių apylinkių ir užsuka pas mus“, – šyptelėjo Roma Luotienė.

Kretingos muziejaus atstovė DELFI pasakojo, kad šią vietą greičiausiai pamėgtų ir poilsiautojai ar turistai, nes gamta ir saugomi istoriniai lobiai čia išties užburia savo grožiu, tačiau Kretingoje, deja, nėra kur apsistoti, tad norintiems čia pasižvalgyti, tenka stabtelti ir keliauti toliau.

Beje, daugelis čia atvyksta tik pasivaikščioti žiemos sode, kuris įkurtas buvusiuose grafų Tiškevičių rūmuose, tačiau R. Luotienė tikino, kad Kretinga turi daug daugiau nei visi žino. Čia įkurtame muziejuje galima rasti ir senojo liaudies meno, ir gamtos, ir dar daugybę ekspozicijų. O kur dar Bernardinų vienuolyno ir Viešpaties Apsireiškino Švč. Mergelei Marijai bažnyčios ansamblis, senosios kapinaitės, buvęs vandens malūnas ir daugelis kitų objektų.

Vis dėlto Kretinga daugeliui asocijuojasi su žiemos sodu, kuriame galima ne tik pasigrožėti keliais tūkstančiais skirtingų augalų, bet ir susituokti. „Pas mus santuoką registruoja tie, kurie yra pasiilgę egzotikos ar ieško išskirtinės vietos, tad būna nuotakų ne tik su klasikinėmis suknelėmis. O kainos tikrai yra visiems prieinamos, – šyptelėjo R. Luotienė. – Įdomu tai, kad žiemos sodas net ir sutuoktuvių metu būna atviras visiems lankytojams, tad neretai ką tik susituokusi pora sulaukia sveikinimų ir aplodismentų iš visiškai nepažįstamų žmonių.“

Visų metų sezonais lankytojams atviras žiemos sodas, anot R. Luotienės, yra dviejų botanikos mokytojų nuopelnas. Jos, siekdamos įkurti tokią vietą mokymo tikslais, daugybę metų jį pildė daigeliais ir puoselėjo savo turtą. Beje, pastaruoju metu prie augalų gausos gali prisidėti ir visi geradariai. „Neseniai pas mus atkeliavo citrinmedis su visomis citrinomis, o prieš kelerius metus baseine įrengėme fontaną, kurį pavadinome Karališkąja melsve“, – geradarių dovanas vardijo Roma.

Beje, bene paslaptingiausią ir įspūdigiausią jausmą žiemos sode patirsite apsilankę čia žiemą. „Nepaprastas jausmas būti ten, apsuptiems egzotikos ir augalų, kai lauke sniego iki kelių“, – šypsojosi pašnekovė.

Kretingos muziejaus žiemos sodas – nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)