Peržengus slenkstį girgždanti laiko mašina nugabens ten, kur dangų raižo garo varikliais aprūpinti lėktuvai, gatvėse šviečia Thomo Edisono lemputės, o Anglijos karalienės Viktorijos laikų damomis ir skrybėliuotais džentelmenais tapusių lankytojų galvose sukasi variniai prisukami mechanizmai.

Vilniečio verslininko Vainiaus Indreliūno iniciatyva atidaroma kultūringų linksmybių vieta savo dvasia išsiskirs iš visų ligi šiol veikusių barų. Neatsitiktinai „Variokas“ įrengiamas 1860 metais pradėtame statyti pastate, esančiame A. Jakšto g. 9. Čia išlikusi autentiška neogotikos stilistika, o aplinką gaubia šimtmečius menanti atmosfera.

„Steampunk’o, kaip meno ir gyvenimo būdo krypties, populiarumas mūsų šalyje dar laukia savo aušros, nors šios kultūros puoselėtojų Lietuvoje yra jau nemenkas būrys. Vienas iš šios srities gerbėjų – visuomenininkas, žurnalistas ir rašytojas Andrius Tapinas. Būtent steampunk’o stiliumi parašyta jo didžiulio populiarumo susilaukusi knyga „Vilko valanda“, – apie originalios kultūros pradmenis Lietuvoje kalbėjo V. Indreliūnas.

Duris atversiančio „Varioko“ savininkas pasakojo, kad steampunk’o stiliaus meno kūriniuose karaliauja senovė, persipynusi su dabartinėmis technologijomis. Tokia laikmečių eklektika skatina kūrybą, begalinę fantaziją, simbolizuoja nemirtingumą, amžinybę, o visa tai atsispindės baro interjere ir sukurtoje aplinkoje.

Nors steampunk’o stilius ir siejamas su Anglijos karalienės Viktorijos laikų simboliais, Vilniuje įsikūrusi erdvė pavadinta lietuviškai. „Net ir kuriant išskirtinę, vakarietišką aplinką ir interjerą norisi lietuviškumo. Be to, varioku buvo vadinamas XIX a. lietuviškas varinis pinigas. Tad „Variokas“ puikiai pritiko“, – sakė V. Indreliūnas.

Steampunk’o stiliaus gerbėjai, besimėgaujantys įvairių rūšių gėrimais ir ilgametę patirtį turinčių profesionalių barmenų paruoštais karštais ir šaltais užkandžiais, galės grožėtis unikaliomis dekoracijomis. Baro erdvę puoš neregėti ir net nesapnuoti metaliniai, odiniai, mediniai ir stikliniai meno kūriniai, traškės senoviniai gramofonai, amžini varikliai suks varinius dantračius.

„Kiekviena siena, arka, kolona, durys bus vienetinės ir vis kitaip papuoštos. Meno kūrinių ekspoziciją sudarys originalūs Artūro Tamašausko ir Vladimiro Nikonovo rankų darbo paveikslai, senoviniai muzikos instrumentai, niekur nematyti ir specialiai baro interjero papuošimui sukurti metaliniai mechanizmai, net XVIII a. menantis kasos aparatas...“, – interjerą puošiančių akcentų gausą pabrėžė baro įkūrėjas.

Be užburiančios aplinkos, didelio gėrimų pasirinkimo ir gardžių užkandžių bare „Variokas“ nuolatos vyks steampunk’o stiliaus gerbėjų, „cosplay“ (liet. - persirengėlių) susitikimai, originalių sendaikčių turgeliai ir mainai, savaitgaliais lankytojus džiugins gyvos muzikos koncertai, steampunk’o kultūros puoselėtojų parengtos pramoginės programos.

Anot baro įkūrėjo, „Varioke“ vietos sau visada ras laisvos sielos, beribių minčių kupini fantazijos mėgėjai.

„Tad jei tau dujokaukė ant stiklinio elektros kamuolio vis dar atrodo kaip blogiečio, žaižaruojančiomis akimis, galva, šiame bare tavo mintys bus išgirstos ir suprastos. Laukti liko nedaug – artėja metas, kai steampunk’o gerbėjai, vilniečiai ir miesto svečiai patirs dar neregėtų įspūdžių pačioje sostinės širdyje“, – sakė unikalią vakarėlių erdvę Vilniuje atidarysiantis V. Indreliūnas.

Baras „Variokas“ duris atvers rugpjūčio 26 dieną, 17 val. Atidarymo šventę vainikuos grupės „Colours of Bubbles“ koncertas, kvapą gniaužiantis profesionalių barmenų šou ir nuotaikingas mimų pasirodymas.

* - Nepamiršk savo „Varioko“, nes tau jo prireiks!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)