„Kadangi pati neturėjau progos pabendrauti su savo seneliais, norėjau sužinoti, ar šiandieninis jaunimas išlaikė ryšį su savo senoliais, – paklausta, kaip kilo mintis imtis tokio projekto, DELFI sakė J. Christauskaitė.

Pradžioje fotomenininkė audė mintį pati fotografuotis su senų žmonių rūbais, tačiau norėjosi įvairovės, kitokių veidų.

„Be to, kai anūkai fotografuojasi su savo senelių rūbais, nuotraukos būna nuoširdesnės ir tikresnės“, – pastebi ji.

J. Christauskaitė pasakoja, kad per porą metų ji aplankė dešimtis Lietuvos miestų ir miestelių. Sutiko įdomių žmonių, iš arti susipažino su skirtingomis jų gyvenimo istorijomis.
Fotografė Justė Christauskaitė

„Sutikau ir tokių jaunų žmonių, kurie iki šiol rengiasi senelių išsaugotais vintažiniais rūbais. Buvo atvejų, kai pačios močiutės aprengė anūkes savo mėgstamiausiais apdarais. Kiti drabužių fotosesijai ieškojo ne tik spintose, bet ir palėpėse, – pasakoja fotomenininkė. – Kai kuriuos žmones fotografuoju prie jų senelių namų. Kitus – prie namų, kuriuose gyvena patys anūkai.“

Vienas šio projekto tikslų ir yra atskleisti, ar jaunoji karta vis dar saugo savo mirusių protėvių daiktus. Jei yra išlikę rūbų, fotografuojasi su jais. Jei ne, tada įsiamžina su tuo, kas yra išlikę ir jiems primena senelius: skara, staltiese, prie komodos, motociklo ar siuvimo mašinos.

Tiesa, Justina turi idėją nufotografuoti ir apsinuoginusius jaunuolius, kurie neturi jokių daiktų, kurie jiems primintų senelius, išskyrus juos pačius.

Įdomu tai, kad kai kurie seneliai ir patys nėra išsaugoję savo senų jaunystės rūbų, todėl fotosesijoje anūkai įsiamžina su rūbais, pirktais iš padėvėtų prekių parduotuvių.

„Pavyzdžiui, kai kurie seneliai nešioja tik paskutiniais metais įsigytus rūbus, visus kitus yra išmetę. Todėl kai kurie anūkai fotografuojasi ir su mėgstamiausiais senelių sportiniais kostiumais. Palangoje vienas senolis pasiūlė savo išeiginį treningą“, – šypsosi ji.

Fotografė šypsosi prisiminusi, kaip kai kurios merginos pergyvena, jog močiutės jaunystės suknelė joms per laisva. Arba vaikinams per trumpos senelio kostiumo rankovės.

„Tačiau ir tai daug ką pasako apie besikeičiančias kartas. Anūkai praauga savo senelius, keičiasi moterų kūno linijos“, – pastebi ji.

Kūrybiniu slapyvardžiu Carrot Fox pasivadinusi fotografė medžiagą kaupia parodai. Šis unikalus projektas bus aprašytas ir išleistas knygoje. „Kol kas jo dar nebaigiau, ieškau įdomių žmonių ir istorijų. Todėl jei yra norinčiųjų jomis su manimi pasidalinti, labai prašom“, – šypsodamasi sakė Justė.

J. Christauskaitės fotografijose įamžinti jaunuoliai su savo senelių daiktais – DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)