Prisipažinsiu, man nelabai patinka jų daina „Rain of Revolution“. Tiesiog ne prie širdies man gospel stiliaus pritariantys vokalai ir tie sintetiniai pučiamieji, skambantys lyg iš 80-ųjų popmuzikos dainų.

Tačiau nesupraskite manęs neteisingai: „Fusedmarc“ yra, ko gero, geriausia, ką iki šiol turėjo Eurovizija. Ir jų daina yra labai gera ir atlikta buvo tiesiog tobulai!

Tiesiog aš mėgstu truputį kitokius „Fusedmarc“: ne tokius ryškius ir besišypsančius, kaip „eurovizinėje“ scenoje, bet kuriančius unikalią, nekomercinę muziką ir kaskart scenoje tiesiog užburiančius stebuklinga atmosfera. Būtent apie tokius juos ir noriu jums papasakoti.

Ar žinojote, kad „Fusedmarc“ gyvuoja jau keliolika metų, yra labai gerbiami altenatyvioje scenoje bei yra surengę daugybę įspūdingų koncertų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje? Kodėl jūs apie tai nieko negirdėjote?

Turbūt todėl, kad „Fusedmarc“ muzikos iki šiol negrojo per populiariąsias radijo stotis, jų beveik nerodė per televiziją. Nes tokia muzika tiesiog yra ne formatas. Bet jų klipų ir koncertų galite nesunkiai rasti internete. Ypač rekomenduoju su Andriumi Mamontovu nufilmuotą klipą „Sign“, LRT „Opus Ore“ studijoje įvykusį koncertą, „Fusedmarc“ ir „Trys Keturiose“ projektą.

Grupės branduolys – Viktorija ir Denisas. Turbūt pastebėjote, kad Viktorija turi įspūdingą balsą. Vienu momentu scenoje ji rami, paslaptinga, o kitu – jau isteriškai spiegianti. Kartais net kvapą užgniaužia klausant, kokius skambesius Viktorija išgauna savo balsu. Ir jos energija scenoje – tiesiog pavydėtina.

Beje ir „Eurovizijos“ scenoje ji ne naujokė. Juk Viktorija buvo pirmoji grupės „Saulės kliošas“ vokalistė, o jie prieš kelioliką metų vos nelaimėjo Eurovizijos atrankos.

O būtent Deniso dėka aš ir atradau „Fusedmarc“. Juk iš pradžių mane užbūrė jų muziką, kurią pagrinde ir kuria Denisas. Kartais jų dainos ramios, svajingos, lyg rami ilga kelionė, o kartais – trankios, kietos, paskaninamos iškraipytais garsais, fuzuotomis gitaromis bei sodriu bosu.

Beje, „Fusedmarc“ koncertų metu labai įdomu stebėti gitara grojantį Denisą: tiesiog jauti, kaip jis kiekvienu savo judesiu atkartoja muzikos ritmą ir natas.

Išskirčiau ir ypatingą „Fusedmarc“ stiliaus pojūtį: pradedant koncertų plakatais, vizualizacijomis, baigiant jų apranga pasirodymų metu.

Žinoma, ryškiausia čia taip pat Viktorija, kiekvienam koncertui paruošianti išskirtinį kostiumą bei stilių. Beje, „Fusedmarc“ yra audiovizualinė grupė, todėl jų koncertuose garsą puikiai atkartoja ir muziką papildantys vaizdai.

Galiu drąsiai pasakyti, kad „Fusedmarc“ muzikos kokybe, originalumu ir pasirodymais niekuo neatsilieka nuo pasaulinių panašios muzikos kūrėjų, kaip Tricky, Massive Attack ar UNKLE, kurie beje šią vasarą atvyks ir į Lietuvą.

Labai džiaugiuosi, kad „Fusedmarc“ ryžosi sudalyvauti šiame konkurse, kad laimėjo Lietuvos atranką, kad pasirodė Kijeve. Ir visiškai nesvarbu, kad nelaimėjo. Juk dabar, kai manęs paklausia, kas yra mano mėgstamiausia lietuviška grupė, man nebereikia pasakoti, kas yra tie „Fusedmarc“. Be to, tikiuosi, kad konkurso dėka, grupės muziką atrado dar daugiau žmonių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Ačiū, „Fusedmarc“!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!