Milicijos ir OMON pareigūnai skubiai įsikišo, kai apie 15 protestuotojų pradėjo skanduoti "Homofobija - Rusijos gėda!" ir "Lygias teises visiems!" netoli Maskvos valstybinio universiteto esančiame Vorobjovo kalnų parke - jaunavedžių pamėgtoje vietoje.

Pareigūnai tempė besipriešinančius protestuotojus ir grūdo juos į laukiančius milicijos automobilius bei autobusus.

Naujienų agentūra "Interfax" citavo vieną teisėsaugos šaltinį, kuris sakė jog milicija sulaikė Rusijos gėjų tinklalapį GayRussia.ru įkūrusį ir šią protesto akciją organizavusį Nikolajų Aleksejevą, jo artimiausią bendražygį Nikolajų Bajevą ir dar 23 protestuotojus.

Pilką kostiumą vilkintį ir kaklaraištį ryšintį N.Aleksejevą milicija sulaikė, kai šis ėjo su ryškiai išsidažiusiu ir puošnią nuotakos suknelę vilkinčiu vyru. Abu jie sakėsi einantys susituokti ir paklausė, kodėl milicininkai nori juos suimti.

"Turime priežasčių manyti, kad einate su vyru, kuris persirengęs moterimi", - sakė vienas iš pareigūnų, o keliolika milicininkų nuvilko juos į laukiančius automobilius.

N.Aleksejevo partneris priešinosi sulaikomas, o per grumtynes buvo nuplėšta dalis jo suknelės. "Nuotaka" atsilygino sviedusi į pareigūnus savo "vestuvinę" puokštę.

Vėliau N.Aleksejevas paragino Eurovizijos dalyvius boikotuoti konkursą dėl "Slavic Gay Pride" parado išvaikymo. Šioje protesto akcijoje taip pat dalyvavo aktyvistai iš kaimyninės Ukrainos ir Baltarusijos.

"Kreipiuosi į visus artistus, kurie ketina pasirodyti šį vakarą "Eurovizijos" (koncerte), boikotuoti šio vakaro renginį ir pasiųsti žinią, kad Rusijos valstybinė žmogaus teisių priespauda yra nepriimtina", - sakoma jo pranešime.

Taip pat buvo suimtas JAV pilietis Andy Thayeris, vienas iš Čikagoje įsikūrusios gėjų teisių organizacijos "Gay Liberation Network" įkūrėjų.

"Šiandien jie kovoja ne vien dėl gėjų ir lesbiečių laisvės Rusijoje - jie kovoja dėl Rusijos demokratijos dvasios", - A. Thayeris sakė žurnalistams prieš pat jį sulaikant milicijai.

"Jeigu Rusijoje demokratija bus atimta iš lesbiečių ir gėjų, kiti Rusijos (piliečiai) taip pat turėtų baimintis dėl savo laisvės", - pridūrė jis.

"Rusijoje nėra laisvės gėjams! - šaukė milicininkų tempiamas britų gėjų teisių aktyvistas Peteris Tatchellas. - Raginame prezidentą (Dmitrijų) Medvedevą susitikti su mumis".

Pasak P.Tatchello, jis kartu su 31 sulaikytu asmeniu buvo išvežtas į vieną Maskvos milicijos skyrių.

"Policijos taktika buvo gana šiurkšti. Žmonėms buvo užlaužiamos rankos, persukami jų riešai... Tai buvo gana skausminga", - britų aktyvistas telefonu sakė naujienų agentūrai AFP, kai buvo paleistas nepateikus jokių kaltinimų.

Protesto akcijoje dalyvavusius gėjus ir lesbietes vaikantys pareigūnai taip pat nustūmė šalin žurnalistus, tačiau žmonės nebuvo mušami.

Maskvos meras Jurijus Lužkovas grasino imtis griežtų priemonių prieš homoseksualius protestuotojus, o gėjų paradus kartą yra pavadinęs "šėtoniškais".

J.Lužkovo atstovas spaudai perspėjo, kad gėjų protestai nebus toleruojami, nes jie kelia pavojų moralei Rusijos sostinėje.

Rusijoje homofobija yra giliai įsišaknijusi: iki 1993 metų homoseksualūs santykiai 1993 buvo laikomi nusikalstama veikla, o iš psichinių ligų sąrašo homoseksualumas buvo išbrauktas tik 1999 metais.

pranešė BNS.