EBU (Europos transliuotojų sąjunga) priėmė galutinį sprendimą, kuris turėtų nuraminti kilusias aistras. Ukrainos pergalė neanuliuojama. Vis dėlto EBU pripažįsta ir tai, jog Jamala iš tikrųjų pažeidė taisykles, tačiau tai pateisina.

„Dainų konkurso „Eurovizija“ taisyklės (1.2.1a) skelbia, kad dainos, dalyvaujančios konkurse, negali būti paviešintos iki rugsėjo pirmosios. Tai numatoma todėl, kad visos dainos konkurse būtų lygiavertės ir turėtų vienodas teises būti išgirstos iki konkurso, kuris kasmet vyksta gegužę.

Anksčiau dainos, kurios buvo paviešintos iki numatytos datos, tačiau neturėjo galimybės pasiekti plačią auditoriją, taip pat buvo patvirtinamos, šiems dalyviams buvo leidžiama toliau lygiavertiškai dalyvauti „Eurovizijoje“.

Jamalos daina „1944“ taip pat buvo paviešinta gerokai anksčiau nei leidžia taisyklės – 2015-ųjų gegužę.

Nedideliame koncerta darytas vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas vos kelis šimtus kartų iki tol, kol jis buvo atrastas prieš kelias dienas („YouTube“ kanale buvo pavešintas vaizdo įrašas, kuriame Jamala atlieka savo dainą „1944“, nors ji tuomet vadinosi „Mūsų Krymas“ ir buvo atliekama ukrainietiškai – DELFI).

EBU komisija nusprendė, kad paviešintas vaizdo įrašas nesuteikė Jamalai tokio žinomumo, kad jos kovą 2016-ųjų „Eurovizijoje“ būtų galima vadinti nesąžininga. Daina turėjo teisę dalyvauti“, – skelbiama EBU pranešime.

Ukrainai išplėšus pergalę, iki šiol nerimsta Rusija, kuri šią pergalę vadina nesąžininga, skelbia karą ir ketina daugiau niekada nebedalyvauti „Eurovizijoje“, tačiau EBU sprendimas turėtų nuraminti ir šias aistras.

Pati Jamala po pergalės Ukrainoje buvo sutikta kaip didvyrė. Jai net buvo suteiktas Ukrainos liaudies artistės titulas.

Paaiškėjus, kad 2017-ųjų „Eurovizija“ nusikels į Ukrainą, buvo pradėta abejoti, jog ši šalis pajėgs surengti šį konkursą. Vis dėlto net keli miestai pareiškė norą surengti šią muzikos fiestą: Kijevas, Odesa, Lvovas, Chersonas, Dnepropetrovskas ir Irpenas.

„Eurovizijos“ rengėjai pateikė reikalavimus, kuriuos turi atitikti kitų metų muzikos renginys: būtina erdvė pačiam pasirodymui, atskira patalpa žiniasklaidai, erdvė „Euroklubui“, taip pat ir „Euromiesteliui“. Vis dėlto dar nėra aišku, kuriame Ukrainos mieste kitąmet skambės „Eurovizija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2414)