Televizijos laida „Moterys prieš vyrus“ yra pramoginė laida, kurioje varžosi dvi komandos, sudarytos iš skirtingų lyčių dalyvių. Ji gaminama pagal originalų nyderlandų televizijos laidos formatą pavadinimu „The Battle of The Sexes“, transliuojamą įvairiose valstybėse. Šį formatą UAB „Fresh production house“ licencine sutartimi įsigijo iš įmonės „Talpa Global B.V.“, įregistruotos ir veikiančios Nyderlanduose.

Tyrimas buvo pradėtas gavus informaciją iš laidoje norėjusio dalyvauti vyresnio amžiaus asmens, kuriam buvo atsakyta, jog jo amžius - netinkamas. Tyrimo metu kreiptasi į filmavimo paslaugas teikiančią UAB „Fresh production house“ ir žiūrovų atranką laidai vykdžiusią UAB „Editos kastingas“. Pastarosios direktorė Valdonė Ovadnevienė patvirtino, kad žiūrovų atrankai buvo taikomi užsakovo nurodyti reikalavimai – stebėti laidos filmavimą auditorijoje galėjo tik 18-45 metų amžiaus asmenys.

UAB „Fresh production house“ direktorius Virginijus Juozapavičius Tarnybai aiškino, kad griežtas visų aprašytų formato reikalavimų laikymasis yra esminė formato licencinės sutarties sąlyga, o jis esą apima ir „žiūrovų tipą“. Kadangi laida yra orientuota į jaunąją televizijos auditoriją, pasak UAB „Fresh production house“ direktoriaus, viena iš rekomendacijų buvo, kad ir žiūrovai turėtų atitikti šį kriterijų, siekiant norimos tikslinės auditorijos.

Išnagrinėjus laidos scenarijaus vadovą, rasta vienintelė rekomendacija, susijusi su žiūrovų amžiumi. Jame siūloma, kad, siekiant pritraukti tam tikro amžiaus dalyvius, galima juos kviesti interneto tiklalapio pagalba. Anot Lygių galimybių kontrolierės Agnetos Lobačevskytės, darytina išvada, jog laidos scenarijuje įtvirtinta siekiamybė užtikrinti įvairaus amžiaus grupių žiūrovų dalyvavimą, o ne atvirkščiai – jį dirbtinai apriboti. Tyrimo metu taip pat buvo patikrintas vaizdo įrašas iš originalios „The Battle of The Sexes“ laidos filmavimo, kuriame tarp žiūrovų studijoje aiškiai matomi 50-65 metų amžiaus žmonės. Ši aplinkybė patvirtina, kad laidos autorinių teisių turėtojai kurdami laidą amžiaus apribojimų laidos žiūrovams netaiko.

Tokio pobūdžio tyrimas, kai asmenims dėl jų amžiaus apribojamas dalyvavimas televizijos laidų filmavime, atliktas pirmą kartą. Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė sako, kad ją nustebino itin žema amžiaus riba: „Amžius neturėtų būti kriterijus nustatant žmogaus tinkamumą dalyvauti pramoginėje televizijos laidoje. Jeigu žinodamas laidos temą ir formatą, žmogus nori joje dalvauti, kodėl turėtų būti svarbu, kiek jam metų?“

Anksčiau Tarnyba yra tyrusi atvejus, kai paslaugos buvo neprieinamos ženkliai vyresniems žmonėms - keliaujantiems į užsienį neteiktos sveikatos draudimo paslaugos, ar vyresni nei 70-75 metų asmenys nebuvo įtraukti į prevencines sveikatos programas. 2015 metais didžioji dalis skundų dėl amžiaus buvo gauti dėl lygių galimybių pažeidimų darbo santykių srityje.

UAB „Fresh production house“ vadovui už lygių galimybių pažeidimą skirtas įspėjimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)