Svarbiausius nepriklausomos Lietuvos įvykius ir asmenybes, atvedusias ten, kur esame šiandien, pamatysime naujame dokumentiniame filme „Gedimino keliu. Lietuvos diplomatijos istorija“. Jį vasario 16-ąją, Valstybės atkūrimo dieną, rodys Lietuvos televizija, rašoma pranešime spaudai.

Žinomi istorikai daugelį šio laikotarpio Lietuvos laimėjimų vadina įvykiais, pakeitusiais Europą. Kai kurie iš jų aplaistyti krauju, kitiems sumanios diplomatijos dėka – rožėm klotas kelias... Vytautas Lansbergis, Kazimiera Prunskienė, Algirdas Brazauskas, Valdas Adamkus, buvę ir esami premjerai, užsienio reikalų ministrai apie beveik dviejų dešimtmečių Lietuvos kelią kalba keliaudami Gedimino prospektu. Prospektu, pavadintu garbei to Gedimino, kuris buvo vienas garsiausių savo laikmečio diplomatų...

Pasak filmo kūrėjų, tokia neformali aplinka, einant gatve, labiau primenanti pašnekesį su seniai matytu bičiuliu negu oficialų interviu, padėjo lemtingų įvykių liudininkams prisiminti netikėtus, iki šiol negirdėtus momentus, atskleisti tai, apie ką galingiausių pasaulio valstybių vadovai prabyla tik išjungus kameras.

Antroji filmo dalis – apie dabartinius iššūkius Lietuvai. „Lietuva įstojo į NATO ir ES. Ir problemos tik prasideda“, – sako Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Ar Lietuva nori gyventi tyliai ir ramiai, kai šalia yra valstybių, kurios tik pradeda kurti demokratiją...

Filmą kūrė žurnalistės I. Larionovaitė, L. Paškevičiūtė, vaizdo operatoriai G.Kaupas, S.Kazlauskas.

„Gedimino keliu. Lietuvos diplomatijos istorija“ – vasario 16 d 18.45 val. per Lietuvos televiziją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją