1995-ieji. Pirmoji LNK televizijos diena. Iš Kauno rajono, Lapių kaimelio pradeda suktis pramoginė informacinė „Ryto ratas”, o žurnalistai Darius Lukoševičius ir Nemira Pumprickaitė ištaria „Labas rytas, čia LNK“. Tai - pirmoji LNK transliacija. Naujos televizijos tinklelyje – 15 autorinių laidų.

Nuo pirmojo LNK transliacijos ryto praėjo 20 metų. Iš viso eteryje transliuota 130 tūkstančių valandų. Iš kanalo, transliavusio vos dešimt valandų per dieną, televizija išaugo iki 6 kanalų grupės, kuri kasdien parengia daugiau nei šimtą valandų programos.

LNK jubiliejaus proga sveikina Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Sveikinu visą „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ kolektyvą gražaus jubiliejaus proga. Televizija savo 20-metį švenčia kartu su Lietuva, mininčia Nepriklausomybės atkūrimo 25-metį. Tik laisvoje ir nepriklausomoje valstybėje galėjo gimti ir užaugti televizijos kanalas, deklaruojantis pagrindines demokratijos vertybes. Buvote didelė ir ryški naujovė, greitai patraukusi žiūrovų dėmesį ir pelniusi jų pripažinimą. LNK visuomet drąsiai rinkosi sprendimus, buvo novatoriška ir energinga. Jūs visuomet mokėjote būti kūrybiški, norėjote mokytis ir tobulėti. Tegul Jus visada lydės kūrybinė sėkmė ir žurnalistinė drąsa!“, - sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, sveikinimo pabaigoje į dangų iš Prezidentūros kiemo paleidusi rožinį balioną. Rožine spalva LNK pasitinka savo jubiliejinį sezoną su šūkiu „20 kartų labiau“.

LNK generalinė direktorė Zita Sarakienė, sveikindama susirinkusius pabrėžė, kad dvidešimt metų televizija stengėsi likti tokia, kas užprogramuota LNK pavadinime: laisva kurti ir būti nepriklausoma žiniasklaida, būti televizija, kuriai žiniasklaidos verslo etika yra numeris vienas.

„Dvidešimt metų televizijai – ir daug, ir mažai. Pasauline prasme – tai trumpas laikotarpis, nes pasaulyje televizija greitai skaičiuos savo devyniasdešimtmetį, kai nepriklausomai televizijai Lietuvoje – tik dvidešimt. LNK yra šios istorijos pradžia ir vienas pirmųjų kanalų, metusių iššūkį valstybinei televizijai, įžūliai pertraukęs „Ostankino“ kanalą ne tik lietuviška programa, bet ir jaunatviškai maksimalistiniu pavadinimu – „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, - sakydama sveikinimo kalbą pabrėžė Zita Sarakienė.

20-mečio proga susirinkusiems svečiams buvo rodomas muzikinis performansas „20 kartų daugiau“, kuriame skambėjo geriausios pastarųjų dviejų dešimtmečių dainos. Daliaus Abariaus režisuotame originaliame perfomanse dalyvavo Darius Mileris - Nojus iš grupės „Airija“ su smuikininku Eimantu Belicku, Algirdas Kaušpėdas ir „Antis“, „Naktinės personos“, Česlovas Gabalis, Aistė Smilgevičiūtė, Deividas Norvilas ir Audrius Rubežius, Neda, SKAMP, „G&G sindikatas”, Linas Adomaitis, Jurga Šeduikytė, Andrius Mamontovas, Ieva Narkutė, „Biplan“, Mantas Jankavičius, Merūnas Vitulskis, „Lemon‘s Joy“, Donatas Montvydas, SEL ir „Electronic I“, Vaidas ir Monika, Vytauto Lukočiaus vadovaujamas orkestras. Dainoms originalias aranžuotes sukūrė Jievaras Jasinskis.

Renginio svečiai - DELFI nuotraukų galerijoje:


Įdomūs faktai

Ilgiausiai transliuojamos LNK gyvenimo būdo laidos „Nuo... Iki..." pavadinimą kepdama blynus sugalvojo Rūtos Mikelkevičiūtės mama.

Radistas Jonas Nainys yra laimėjęs LNK rengtą realybės šou „Ideali pora“. Tuomet 22 metų Jonas, dar tik ketvirtakursis filosofijos studentas ir 20 metų Julija Želnovaitė, antro kurso bibliotekininkystės ir informacijos specialybės studentė buvo pripažinti idealia pora ir laimėjo po naują automobilį „Fiat Grande Punto“.

Pirmoji LNK programa gegužės 5-ąją buvo informacinė pramoginė laida „Ryto ratas“

Pirmąsias LNK žinias vedė žurnalistas Darius Lukoševičius

Projektas „LNK infomedis“, kaip didžiausia skulptūra iš televizorių pasaulyje, pastatyta Europos parke, įrašyta į Gineso rekordų knygą
2009 metais LNK Gerumo diena įrašyta į Lietuvos rekordų knygą kaip sėkmingiausia labdaros akcija per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį (suaukoti 3 122 076 litai).

Kriminalinių naujienų vedėjas Jaunius Matonis jau du dešimtmečius su LNK žiūrovais visada sveikinasi viena fraze: „Sveiki gyvi“.

Pirmąjį LNK šokių projektą „Kviečiu šokti“ nugalėjo kurčnebylė Laura Valytė su profesionaliu šokėju Vadimu Šuško.

2002 metais LNK laidos „Dviračio šou“ vedėjas Vytautas Šerėnas kandidatavo į prezidentus ir pirmajame ture liko ketvirtas, aplenkęs tokius politikos mohikanus kaip Vytenis Andriukaitis ir Kazimira Prunskienė.

Televizijoje personažai gimsta su vardais, kurių televizijos žiūrovai paprastai nežino: pavyzdžiui, „Lalailos“ blondinių vardai buvo Zita ir Gita, „Dviračio šou“ blondinės turėjo Gražkės ir Cypos vardus, o pelės politologai vadinami Sūrskiu ir Mauzeriu.

LNK pirmąjį tarptautinį pripažinimą pelnė 1998 metais už sezono „Šalia kelio LNK“ kampaniją. Romoje vykusiame „Promax” festivalyje „Šalia kelio LNK“ pripažinta geriausia TV kanalo įvaizdžio koncepcija.

LNK televizijos 2003/2004 metų sezono filmus pristatantis vaizdo klipas „Jei tobulas filmas truktų minutę“ Niujorke pelnė 2004 metų „Promax” pasaulio Savireklamos ir marketingo apdovanojimų sidabrą.

Per 20 metų LNK rodė net 130 tūkstančių valandų. Per tiek laiko galima dešimt kartų suskraidyti iki Marso.

LNK grupė yra didžiausia televizijų grupė Lietuvoje, kurią kasdien žiūri 1,5 milijono žmonių.

Per dieną LNK grupė ištransliuoja 1500 reklaminių klipų, t.y daugiau nei pusę milijono kasmet.

Per metus LNK laidų vedėjai „Labas vakaras“ ištaria 4700 kartų.
Per metus LNK žvaigždėms papuošti sunaudojama 4 kg pudros, 2 kg 800 gramų grimo pagrindo, 300 gramų lūpų dažų, 370 gramų lūpų blizgesio ir 20 litrų plaukų lako.