Iškilmingoje ceremonijoje Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su žiūrovais tiesioginiame eteryje sveikinosi „Lietuvos garbės“ vedėja Audrė Kudabienė su savo talkininkais kolegomis – Renata Šakalyte-Jakovleva, Roku Petkevičiumi ir Marijumi Mikutavičiumi.

Šių metų apdovanojimų ceremonijoje papasakotos septynios išskirtinės, jautrios, ypatingos gerumo istorijos. Mūsų šalį gerais darbais garsinantiems šių istorijų herojams įteiktos „Lietuvos garbės“ statulėlės.

Apdovanojimų ceremonijoje tradiciškai nuskambėjo Lietuvos Respublikos himnas. Iškilmingą kūrinį šiemet atliko įspūdingo balso savininkas Merūnas Vitulskis ir choras „Liepaitės“.
„Lietuvos garbė 2015“

Sveikinimo kalbą sakė šalies ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Scenoje pasirodė ir kaniterapijos dalyvė Čika, spėjusi tapti TV3 žiūrovų numylėtine. Į sceną ją atlydėjo Kauno Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas. „Metų pareigos“ laureatei apdovanojimų ceremonijoje buvo įteikta ilgai laukta sutartis su vaikų ligų klinika ir perduoti onkologinėmis ligomis sergančių, dėl kaniterapijos pagalbos jau sveikstančių vaikų linkėjimai ir dovana – kelionė į Ivetos išsvajotą Izraelį.

Kunigas Ričardas Doveika „Lietuvos garbės“ statulėlę pagal pirmąją nominaciją „Metų pareiga“ įteikė 46-erių Ivetai Šikšniuvienei, įkūrusiai Lietuvos kaniterapijos asociaciją. Maždaug prieš 5 metus moteris subūrė bendraminčių komandą ir pradėjo organizuoti specialiai tam paruoštų, sertifikuotų šunų išvykas į senelių, neįgaliųjų, socialinių problemų turinčių žmonių grupes. Žmonėms buvo suteikta galimybė pabendraut su šunimi – apsikabinti, pasikalbėti ar tiesiog išsiverkti. Pernai, Ivetai pradėjus Lietuvos kaniterapijos asociacijos veiklą, teigiami rezultatai buvo akivaizdūs. Tiesa, siekiant veiklą įteisinti – privalomas mokslinis pagrindimas. Lietuvoje oficialiai jau yra pripažinta delfinų, arklių terapija, o šunų – kol kas ne.
„Lietuvos garbė 2015“

Scenoje pasirodė ir kaniterapijos dalyvė Čika, spėjusi tapti TV3 žiūrovų numylėtine. Į sceną ją atlydėjo Kauno Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas. „Metų pareigos“ laureatei apdovanojimų ceremonijoje buvo įteikta ilgai laukta sutartis su vaikų ligų klinika ir perduoti onkologinėmis ligomis sergančių, dėl kaniterapijos pagalbos jau sveikstančių vaikų linkėjimai ir dovana – kelionė į Ivetos išsvajotą Izraelį.

Scenoje nuskambėjus neseniai vėl susibūrusios legendinės grupės „B‘avarija“ ir jai pritariančių chorų dainai „Mes čia!“, banko „Nordea“ prezidentė Inga Skisaker įteikė antrąją „Lietuvos garbės“ statulėlę. „Metų jaunasis pasiekimas“ – Matas Navickas, 18-metis iš Kauno. Jis – jaunasis mokslininkas, kolbose auginantis... obelis! Kolbos, mikroskopai ir vabalai – nuo vaikystės mylimiausi herojaus žaislai. Prieš 10 metų vaikinas susižavėjo augalais mėgintuvėliuose, įsirengė savo laboratoriją tėvų garažo rūsyje. 15-mečio laboratoriniai tyrimai apėmė žinduolių ląstelių auginimą ir tyrimą, jis gilinosi į vėžines ląsteles, o naujausias Mato tyrimo tikslas – sukurti geną ir hormonus, kurie inicijuotų obelų žydėjimą.

Mikroskopu apdovanotas Matas scenoje kartu su šventės vedėju M. Mikutavičiumi pademonstravo triukų su spalvotomis kolbomis ir šaltu azotu. Jaunąjį mokslininką įspūdingu šou sveikino ir „Lietuvos talentų“ nugalėtojai – „Project Mayhem“ gatvės gimnastai. Matui atiteko ir stažuotė Vilniaus Universiteto biotechnologijų laboratorijoje su moksliniais darbuotojais. Jaunasis mokslininkas, baigęs mokyklą, svajoja studijuoti kaip tik šiame universitete.
„Lietuvos garbė 2015“

Po Klaipėdos „Gintarinio“ choro ir jų generolo Edgaro Lubio pasirodymo dainininkas ir visuomenės veikėjas Andrius Mamontovas įteikė antrąją „Lietuvos garbės“ statulėlę. Pagal nominaciją „Metų drąsos vaikas“ apdovanotas 8-metis Paulius Alaburda. Iš Marijampolės rajono, Liudvinavo kaimo kilęs berniukas išgelbėjo savo brolį. Nelaimė atsitiko pernai, kai broliukai su dešimtmete pussesere čiuožinėjo ant užšalusios upės. Šešiametis įlūžo ir tik drąsaus vyresniojo brolio Pauliaus dėka liko gyvas ir sveikas. Apdovanotas „Metų drąsos vaikas“ nuo šiol galės lankyti išsvajotas asmenines kovos menų pamokas pas šios srities meistrą – Jordaną Poškaitį.

Po įspūdingo muilo burbulų meistro, „Lietuvos talentuose“ išgarsėjusio Vadiko Raketos ir dainininko Deivio animuoto pasirodymo buvo įteikta trečioji statulėlė, pagal nominaciją – „Metų kaimynas“. Olimpinis čempionas Virgilijus Alekna įteikė statulėlę Angelinai Maskolaitienei, 64-erių paštininkei iš Daugerdiškių kaimo, Šakių rajono. 37-erius metus paštininke dirbančią moterį kraštiečiai vadina vietiniu pagalbos telefonu. Ji ne tik laiškus, laikraščius pristato, o ir „gerosios fėjos“ funkcijas atlieka. Angelė žmonėms išvežioja ir sėklas, knygas, pagalves, ūkines prekes, muilą – ji tarsi parduotuvė ant ratų. Kam reikia – suleidžia vaistus, senukams parūpina ko reikia iš parduotuvės, padeda nusigauti į ligoninę. Kasdien moteris numina daugybę kilometrų dviračiu, kartais vadelioja arklį, kartais vyksta automobiliu. O „Lietuvos garbės“ ceremonijoje herojės laukė tikrų tikriausia karieta. Be to, Angelinai pažadėta nutiesti kelią, kad savo nauja karieta ji greičiau pasiektų kaimynus.
„Lietuvos garbė 2015“

Po herojei skirtos maestro Stasio Povilaičio legendinės dainos „Senelė mūsų jauna“, po dainininkės Onos Kolobovaitės bei gitaros virtuozo Aurelijaus Globio dueto ir šokių kolektyvo „Aušrinė“ pasididžiavimo – šokėjos Emilijos pasirodymų scenoje, netikėtai nuskambėjus gaisrinių sirenoms ir net pasirodžius gaisrininkams, apdovanotas „Metų gelbėtojas“. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas įteikė statulėlę Arūnui Siminauskui – vyrui, išgelbėjusiam nuo gaisro 6 vaikus. Tik dėl šio žmogaus sumanumo, kilnumo ir drąsos buvo išgelbėtos šešios gyvybės. Savo drąsą herojus pademonstravo ir „Lietuvos garbės“ ceremonijoje, kopėčiomis atsidurdamas filharmonijos balkone.

Po antrą kartą scenoje pasirodžiusio Merūno – šįkart su garsiuoju smuikininku Zbignevu Levickiu – atlikto kūrinio, paskelbtas „Metų patriotas“. 44-erių Jonas Ohmanas – žurnalistas, vertėjas, dokumentinių filmų kūrėjas, filologas ir teologas. Jis – švedas, jau du dešimtmečius gyvenantis Lietuvoje. Apdovanotas už tautinio sąmoningumo skatinimą, patriotinių jausmų puoselėjimą, darbą vardan Lietuvos ir Lietuvos vardu. Sveikindama herojų, statulėlę įteikė TV3 televizijos generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė. „Metų patriotas“ išgirdo ir V. Aleknos pasiūlymą kartu keliauti į ekspediciją Sibire.

Nuskambėjus Marijono „Balintoms sienoms“, po reportažo iš Prezidentūros, kur šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė visus iškilmingų apdovanojimų laureatus, scenoje pasirodė dirigentas Vytautas Lukočius, privertęs uždainuoti visą salėje susirinkusią publiką.

Salėje sugriaudėjus plojimams pasirodė prezidentas Valdas Adamkus – iškilmingai iš jo, publikos, „Lietuvos garbės“ vedėjų ir galiausiai – kovo 11-ąją savo 10-ąjį gimtadienį švenčiančios mažosios šokėjos Emilijos – rankų specialus apdovanojimas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio proga įteiktas V. Adamkaus žmonai, poniai Almai Adamkienei.

Jubiliejinę apdovanojamų ceremoniją užbaigė „Rondo“ ir „Božolė“ choras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)