Knygos tęsinys – ekrane

Televizijos atstovai kiek įmanydami pabrėžia, esą rodys į lietuviškų filmų istoriją neišdildomai įėjusio serialo tęsinį. "Pirmojo lietuviško serialo "Giminės" kūrėjai buriasi naujam projektui" – taip skamba išplatinto pranešimo spaudai antraštė. Tačiau iš tiesų "Brolius" su minėtu serialu sieja tik prasminis pavadinimo panašumas ir keleto kūrybinės grupės žmonių – scenaristo bei kelių aktorių (Vytauto Rumšo, Vido Petkevičiaus) – pavardės. Naujasis serialas siužeto prasme nėra nei "Giminių", nei "Atžalų" tęsinys.

Rudenį pradedamas rodyti serialas – įgyvendinta rašytojo Broniaus Bušmos knygos "Būk geras, Jackau, nemirk!" tęsinio idėja. Legendinių serialų "Giminės" bei "Atžalos" scenarijus rašiusio B.Bušmos romane aprašytas trijų jaunuolių gyvenimas, meilė, neapykanta, jaunystės klaidos. Autorius planavo rašyti knygą apie tai, kaip "Būk geras, Jackau, nemirk!" personažai gyvena po dešimties metų, bet šią idėją perkėlė į naujo serialo scenarijų.

Lietuviai broliški tik ištikus bėdai...

"Knyga buvo skirta suaugusiesiems skaityti apie paauglius, o serialas juo labiau ne vaikams. "Brolių" temos – meilė, ištikimybė, viltis, išdavystė, tikėjimas, niekšystės", – dėstė scenarijaus autorius. O kur televizijos pranešimuose spaudai akcentuota emigracijos tema? "Klausytis šitos temos nagrinėjimų reikia eiti į Seimą – tenai tuo užsiima. Scenarijuje ji tikrai nėra labai svarbi. Sovietiniais metais emigracijos nebuvo, dabar yra, todėl normalu, kad atsiranda koks nors personažas išeivis. Moralizavimo, esą išvykti į užsienį blogai, seriale nėra", – paaiškino B.Bušma.

Rašytojo ir scenaristo požiūris į lietuvių draugystės bei brolystės supratimą kiek skeptiškas. "Lietuviai sueina draugėn ir būna vieningi tik prispyrus bėdai, užspeisti į kampą. Kai gyvenimas geras, kai vienas pralobsta kitų sąskaita – tada jis žiūri tik savęs ir laiko su kitais rietis turi į valias", – lietuvių broliškų jausmų stoką įvardijo B.Bušma.

Spalvinga aktorių rinktinė

K.Krivickas pabrėžia, kad seriale nebus jokių eksperimentų su žiūrovais, t. y. "Broliuose" niekas nevaidins vien dėl to, kad yra, pavyzdžiui, Lietuvos "misė". Bet, žinoma, visų aktorių patirtis negali būti vienoda, jų keliai į populiarumą skirtingi: kai kurie labiau linkę dalyvauti televizijos šou, o ne kęsti teatralo dalią, kai kuriuos jų žino tik teatro, o ne televizijos žiūrovai.

Pagrindiniai vaidmenys "Broliuose" atiteko Karoliui Sakalauskui, Vytautui Rumšui ir Jokūbui Bareikiui. K.Sakalauskas – TV3 humoro laidų "Dzin" ir "Puikusis šou" aktorius, dar žinomas kaip į treninguotas reklaminių klipų herojus "gezas" Kęsts. J.Bareikis yra Vilniaus valstybinio Jaunimo teatro aktorius, filmavosi serialuose "Likimo valsas", "Lietuviškas tranzitas", "42" ir kituose. "Broliuose" taip pat vaidina minėto teatro aktoriai Rimgaudas Karvelis, Dalia Brenciūtė, Oskaro Koršunovo teatro aktorius Remigijus Vilkaitis (vienas iš LNK "Dviračio žynių" veidų), TV3 laidos "TV detektyvai" vedėjas aktorius Saulius Siparis. Seriale išvysime režisieriaus Eimunto Nekrošiaus trupės aktorę Žemyną Ašmontaitę, televizijoje vedusią keletą azartinių žaidimų ir neseniai išgarsėjusią LTV projekte "Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas". "Broliuose" filmuojasi ir kultinė Lietuvos aktorė Vaiva Mainelytė, kurią iki šiol daugelis prisimena kaip Jurgą iš filmo "Velnio nuotaka".

Naująjį serialą režisuoja Valdas Babaliauskas. Keleto vaidybinių filmų ir publicistinių laidų "Savęs link", "Nakviša", "Liaudies kūryba", laidų ciklo apie dailę režisierius yra išbandęs ir aktoriaus profesiją – seriale "Giminės" vaidino Tadą Urniežių.