Lietuva taip pat jau išsirinko savo atstovą – juo tapo Donatas Montvydas. Vos po pergalės, spaudos konferencijos metu, jis prisipažino, kad į „Euroviziją“ vyksta nugalėti. Vis dėlto užsienio žiniasklaida šįmet pergalę prognozuoja ukrainietei Jamalai.

Susana Jamaladinova, arba tiesiog Jamala, nacionalines atrankas laimėjo su daina „1944“.

„Kai nepažįstamieji ateina. Kai jie ateina į Jūsų namus. Jie nužudo Jus visus ir sako, kad nėra kalti“, - tokiomis eilutėmis Jamala pradeda savo dainą, kurią pavadino simboliškai – 1944 – data, kai SSRS atgavo Krymą ir pradėjo totorių tremimus.

Daina „1944“ pasakoja apie tragediją, ištikusią jos prosenelę tais metais, kai J.Stalinas ištrėmė 240 tūkst. totorių - beveik visą jų bendruomenę - į Centrinės Azijos dykynes ir kitus atokius regionus.

Tūkstančiai tų tremtinių mirė neatlaikę kelionės arba bado, siautusio skurdžiose Azijos stepėse, kur jie buvo įkurdinti. Totoriams nebuvo leidžiama grįžti į Krymą iki pat 9-ojo dešimtmečio.

Pati S.Camaladinova gimė Kirgizijoje.

„Kur Jūsų protas? Žmogiškumas verkia. Jūs manote, kad esate Dievai, bet visi miršta. Neprarykite mano sielos, mūsų sielų“, - dainoje tęsia dainininkė.

Atlikėja scenoje ne naujokė. Dainininkės karjeros laiptais ji lipa nuo 2005-ųjų, o žinoma tapo po to, kai 2009-aisiais sėkmingai pasirodė konkurse „Naujoji Banga“, Jūrmaloje. Tąkart Jamala pelnė Didįjį prizą.

Beje, „eurovizinę“ laimę ji kartą jau bandė. 2010 metais Jamala bandė iškovoti teisę atstovauti Ukrainai „Eurovizijoje“ su daina „Smile“ (liet. „Nusišypsok“). Deja, jai teko nusileisti daugiau žiūrovų bei komisijos palaikymo sulaukusiam Vasyl Lazarovich.

Lietuviškas atrankas į „Euroviziją“ nugalėjęs Donatas Montvydas į Stokholmą vyks nusiteikęs itin ryžtingai. Po pergalės dainininkas kalbėjo, kad „eurovizinė“ pergalė Lietuvai prilygtų krepšinio čempionato auksui.

„Aš noriu laimėti „Euroviziją“. Jei šįmet neparvešiu pergalės, dalyvausiu dar kartą. Įsivaizduokite, koks mano pasirodymas bus, jei dalyvausiu trečią kartą, – pasitikėjimu savimi tryško Donatas, kuris Lietuvai atstovaus jau antrą kartą. Pirmąjį kartą, prieš ketverius metus, „eurovizinėje“ scenoje Donatas pademonstravo žymųjį suktuką, o dainą „Love Is Blind“ atliko užrištomis akimis.

Artėjant didžiajai „Eurovizijai“, spėliojimų ir prognozių tik daugės. Vis dėlto tikrasis „Eurovizjos“ nugalėtojas, kuriam plos visa Europa, paaiškės tik gegužės 14-osios vidurnaktį.

Jamala - 1944

Donatas Montvydas - I've been waiting for this night

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (642)