Trys filmai - istorinė drama „12 vergovės metų“ (12 Years a Slave), kosminis trileris „Gravitacija“ (Gravity) ir avantiūristinė „Amerikietiška afera“ (American Hustle) - yra realūs pretendentai į prestižinį geriausio filmo „Oskarą“.

Vaidybos kategorijose pirmauja Cate Blanchett, suvaidinusi Woody Alleno „Džesminoje“, ir Matthew McConaughey, įkūnijęs homofobišką AIDS aktyvistą Roną Woodroofą „Dalaso klube“.

Antrojo plano aktoriaus kategorijoje favorito vietą pelnė Jaredas Leto, suvaidinęs sunkiai įtikimą R.Woodroofo verslo partnerį transseksualą, o antraplanės aktorės statulėlę gali pelnyti Lupita Nyong'o, debiutavusi didžiajame ekrane su „12 vergovės metų“.

Tačiau niekas nedrįsta prognozuoti, kas laimės pagrindinį prizą 86-ojo „Oskarų“ šou, kurį ves JAV pokalbių laidų vedėja Ellen DeGeneres, pabaigoje.

Vienas dalykas tikrai patvirtintas: tvyros tikras saspensas iki bus atplėštas paskutinis vokas“, - po britų BAFTA apdovanojimų įteikimo – paskutinio svarbaus kino apdovanojimų šou prieš „Oskarus“ - rašė „Variety“ komentatorius Timas Gray'us.

Beveik 6 tūkst. Kino meno ir mokslo akademijos balso teisę turinčių narių balsavimas dėl garsiųjų auksinių statulėlių prasidėjo šv. Valentino dieną, o baigėsi praėjusį antradienį po pietų.

Nuo tada nominantai, išvarginti interviu, pasirodymų ant raudono kilimo ir įvairiuose renginiuose maratono, kurio karštligiškas pikas buvo tos 12 balsavimo dienų, teoriškai gali atsipūsti.

Šiemetinis apdovanojimų sezonas buvo ilgas – jį pratęsė Sočio žiemos olimpiada, privertusi „Oskarų“ ceremoniją nukelti iš vasario į kovą.

Ir šis sezonas buvo vienas sunkiausių, iš dalies – dėl labai didelio pretendentų skaičiaus.

Geriausio filmo kategorijoje iš viso yra nominuoti devyni filmai: „Amerikietiška afera“, „Kapitonas Phillipsas“, „Dalaso klubas“, „Gravitacija“, „Ji“, „Nebraska“, „Filomena“, „12 vergovės metų“ ir Martino Scorseses „Volstryto vilkas“.

„12 vergovės metų“ - šiurpi tikra istorija apie laisvą juodaodį, kuris parduodamas į vergiją, pelnė pagrindinius prizus per „Auksinių gaublių“ ir BAFTA ceremonijas.

Šios juostos režisierius, britas Steve'as McQueenas, būtų pirmasis juodaodis kino kūrėjas, pelnęs geriausio filmo „Oskarą“, o filmo žvaigždė Chiwetelas Ejioforas dar gali įveikti M.McConaughey geriausio aktoriaus kategorijoje.

„12 vergovės metų“ iš viso pelnė devynias „Oskaro“ nominacijas, tarp jų – geriausio antrojo plano aktoriaus Michaeliui Fassbenderiui, suvaidinusiam sadistišką vergvaldį.

Po 10 nominacijų – daugiausiai – turi du filmai: „Amerikietiška afera“ ir meksikiečių režisieriaus Alfonso Cuarono „Gravitacija“.

A.Cuaronas laikomas pagrindiniu pretendentu į geriausio režisieriaus „Oskarą“, o juostos žvaigždė Sandra Bullock pelnė daug pagyrų už vaidybą ir kai kas mano, kad ji gali sumaišyti kortas geriausios aktorės kategorijoje.

Australė C.Blanchett lieka aiški favoritė ir W.Alleno įdukros pareiškimai, kad jis ją vaikystėje seksualiai išnaudojo, regis, smarkiai nepaveikė šios aktorės šansų, nors su ja varžosi rimtos varžovės: S.Bullock, Meryl Streep, nusifilmavusi juostoje „Šeimos albumas: RUGPJŪTIS", Judi Dench, suvaidinusi „Filomenoje“, ir Amy Adams iš „Amerikietiškos aferos“.

Prieš ceremoniją, kurios metu pasirodys airių rokeriai U2, vyks tradicinis madų demonstravimas ant raudonojo kilimo priešais teatrą „Dolby“ Holivudo bulvare.

Legendinis Holivudo prodiuseris Harvey Weinsteinas, stovintis už pastarųjų metų „Oskarų“ laureatų „Karaliaus kalba“ ir „Artistas“, sakė, kad vien pats gerų 2013 metų filmų skaičius išstūmė kitus, kurie paprastai būtų sulaukę sėkmės.

Jis nemažai prisidėjo prie jaudinamos airių šeimos dramos „Filomena“. Kiti jo prodiusuoti ar platinami filmai, tarp jų - „Šeimos albumas: RUGPJŪTIS“ ir „Lee Daniels' The Butler“, nepateko į geriausio filmo kategorijos „trumpąjį sąrašą“.

„Pernai būčiau galvą guldęs, kad „The Butler“ laukia laurai“, - neseniai interviu sakė H.Weinsteinas.

„Šiemet viskas kitaip. Jokio favorito, trys filmai pretenduoja į pirmą vietą, o vienas, mažas airių filmas, lekia greito važiavimo juosta“, - pridūrė jis, iki paskutinės minutės reklamuodamas „Filomeną“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)