Pavyzdžiui, Rusijoje šis rodiklis – 2 000 val. Rusai daug dirba ir, regis, vadovaujasi savo patarle: visas laikas darbui, o pramogoms tik valanda. Jie tikrai nėra valstybinių švenčių ir atostogų trukmės reitingų lyderiai.

Europoje vidutinė kasmetinių atostogų trukmė – 4 sav. Pavyzdžiui, britų atostogos yra 28, Ispanijoje – 30, Vokietijoje – 35, Prancūzijoje – 37 dienos per metus, o Italijoje – net 42.

Suomijoje „atostoginiai“ metai skaičiuojami nuo gegužės 1 d. iki kitų metų balandžio mėnesio. Už kiekvieną šių metų mėnesį priklauso 2 apmokamų atostogų dienos. Per 12 mėnesių susikaupia 24 dienos. Bet, pavyzdžiui, jei naujas darbuotojas buvo priimtas į darbą sausio 1 d., jis gaus apmokamų atostogų tik už laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gegužės 1 d. – 8 dienas.

Didėjant darbo stažui, metinė atostogų trukmė automatiškai pailgėja ir gali sudaryti 5-6 sav. O kai kuriose pramonės šakose, jei atostogos imamos ne „karšto“ sezono (nuo birželio iki spalio) metu – siūloma pusantro karto tiek.

Metinių atostogų trukmė Vengrijoje, priklausomai nuo darbo patirties, profesijos ar amžiaus, gali sudaryti 20-30 dienų. Pavyzdžiui, jei 25-erių darbuotojas, dirbantis toje pačioje įstaigoje daugiau nei metus, turi teisę į 20 darbo dienų atostogas.

Kiekvieni vėlesni dirbti kompanijoje metai suteikia jam po vieną papildomą metinių atostogų dieną. Taigi įstatymiškai, kai darbuotojas sulauks 45-erių, jam priklausys 40 darbo dienų kasmetinių atostogų.

Ne Europos šalyse kasmetinių atostogų trukmė vidutiniškai sudaro 22 dienas: Australijoje – 20, Kolumbijoje ir Naujojoje Zelandijoje – 15. O JAV, Kanada ir Japonija šiame sąraše dalijasi priešpaskutine vieta.

Amerikoje atostogų trukmė priklauso nuo darbo sutarties sąlygų. Pastaraisiais metais nusistovėjo savotiškas tradicinis metodas, kuriuo ir apsprendžiama atostogų trukmė. Kiekvienas amerikietis už mėnesį darbo gauna 8 darbo val. atostogų.

Amerikoje galima gauti 10 apmokamų atostogų dienų dirbus metus, o dirbus penkerius – 17 dienų. Mėnuo atostogų priklauso tiems, kurie kompanijoje dirbo daugiau nei 15-20 metų.

Tyrimų duomenimis, 11 proc. amerikiečių per metus atostogauja tik 1 sav. 31 proc. turi 2 sav., 22 proc. – 3, 18 proc. – 4 ir 18 proc. respondentų gauna 5 ir daugiau sav. kasmetinių atostogų.

Penktadalis amerikiečių apskritai neatostogauja. O tai reiškia, kad darbdaviams šie darboholikai „padovanoja“ 415 mln. poilsio dienų. Pavyzdžiui, 2003 m. amerikiečiai, dirbantys ofisuose, sutaupė savo darbdaviams 21 mlrd. dolerių – dingusių atostogų kaina.

Mokslininkai įrodė, jog poilsio stoka turi įtakos darbo našumui. Tačiau šis faktas yra juokas, palyginus su kitu – jei žmogus nepailsi tiek, kiek reikia, širdies priepuolio tikimybė padidėja net 30 proc. O geras poilsis sumažina mirtingumą 20 proc. Tad prašom ilsėtis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją