Jei organizmas orientuojasi tik pagal dienos šviesos pasikeitimą, jo adaptacija trunka bent 4 dienas. Vienintelis veiksmingas patarimas keliaujantiems į tolimas keliones būtų apskaičiuoti laiką iki artimiausių pusryčių ir visiškai nevalgyti 12-16 valandų iki to laiko. Tai vienintelė galimybė sutrumpinti adaptacinį laikotarpį iki 1 dienos.

Pasak mokslininkų, toks didžiulis badavimo, padedančio žmogaus kūnui nustatyti pasikeitimus, poveikis yra susijęs su visų gyvų būtybių sugebėjimu prisitaikyti prie ekstremalių gyvenimo sąlygų.

Taigi, jei asmuo keliauja per kelias laiko juostas, tačiau neverčia savo kūno gyventi kritinėje situacijoje, jis jaučiasi visai sveikas ir kenčia tik nuo noro miegoti dieną ir būti aktyviu naktį.

Tačiau organizmas, įpratęs gauti maisto 5-6 kartus į dieną, o tuomet būti be maisto bent 12 valandų, būna ekstremalios adaptacijos būsenoje. Tad jei suderinsite pirmuosius pusryčius po nemažo laikotarpio be maisto su naujos dienos šviesos pradžia, prisitaikymas prie naujosios laiko juostos turėtų būti baigtas jau kitą dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją