Na, gerai, šiek tiek pajuokavau – triguba šventė vyko balandžio 12-ąją, kai Naujuosius sutikti arba jau šiek tiek per vėlu, arba dar ankstoka. Vestuviniai žiedai – ne auksiniai, o pagaminti iš kuklesnių medžiagų. Tik Kosmonautikos diena buvo tikra – kaip senais laikais, kai Jurijus Gagarinas ir Lietuvoje buvo nemažas didvyris.

Visas šitas balaganas vyko pačiame Sankt Peterburgo centre, Fontankos krantinėje įsikūrusiame klube „Purga“ (liet. „Pūga“). Jei Naujieji metai – jūsų mėgstamiausia šventė ir ją galite švęsti nors kasdien, jei norite sutvirtinti saitus su mylimu žmogumi be bažnyčios ar santuokų rūmų arba jei norite papokštauti ir laikinai susituokti su bičiuliu, „Purga“ tam yra pati tinkamiausia vieta.

Tiksliau, „Purga 1” arba “Purga 2“ – du klubai, veikiantys tame pačiame pastate prie pat Fontankos upės. Viename klube kas vakarą švenčiami Naujieji, kitame – vestuvės. Ar Kosmonautikos dienos proga, ar dėl kitų priežasčių tame vakarėlyje, į kurį pakliuvo mūsų kompanija, buvo švenčiama ir viena, ir kita, ir dar tvyrojo „kosminė“ dvasia.

„Kūrybos laisvė ir nuolatinis judėjimas“, - pagrindinę klubo idėją skelbia šeimininkai ir tvirtina, kad Naujieji metai arba vestuvės yra šventė, kuri visada su tavimi.

Anot „Purga“ šeimininkų, čia svarbiausia į viską, išskyrus kūrybą, reaguoti nerimtai, juoktis iš bet kokios situacijos, o geriausia – iš paties savęs.

Klubai – lyg teatro scena

Nežinodamas, kur tiksliai įsikūrę šie klubai, jų gali ir nerasti. Kad neišvaizdaus pastato rūsyje slepiasi kažkas nepaprasto, išduoda nebent dažais išmargintos durys ir greta „patupdytos“ mistinių žvėrių skulptūros bei ant stogelių „įsikūrę“ seniai besmegeniai.

Tačiau nusileidę kelis laiptelius žemyn ir atvėrę duris patekome beveik į pasaką – patį beprotiškiausią, kokiame teko dalyvauti, vakarėlį. Abiejų klubų šeimininkai yra trys teatro dailininkai, besislepiantys po pseudonimu „Art v trojom“ (liet. „Menas trise“). Nors sceną jie prieš kurį laiką iškeitė į klubų dizainą, tai, kas vyksta šiuose klubuose, panašiau į teatrą, o ne tradicinę pasilinksminimo įstaigą.

Ne itin didelėse klubų patalpose – spalvoti staliukai, atskirti ne mažiau spalvingų durų su visomis staktomis, stilingos kėdės, kartais tiesiog „nuverčiančios“ lankytoją ant žemės, kaukės ir keisti gyvūnai ant lubų, stalčiai ant sienų, keisti meno kūriniai iš krūvos vinių, juokingos nuotraukos, senių šalčių figūrėlės, kurios kitoje aplinkoje atsiduotų baisiu kiču.

Autentiškos mūrinės pastato sienos išmoningai derinamos su metaliniais vamzdžiai, baldais iš medžio ir stiklo, pigiais, bet tokiam interjerui puikiai tinkančiais niekučiais.

Tačiau klubų interjeras yra niekis, palyginus su tuo, ką išdarinėja padavėjai, barmenai, čia grojantys muzikantai (internete jie pristatomi kaip „mega maza-faka Purga dža band“) ir įvairaus amžiaus lankytojai. Vos patekęs į klubą, nori to ar ne, būsi aprengtas snieguolės, senio šalčio, kiškio ar dar kokiu nors kostiumu. Tokius kostiumus vilki ir klubų darbuotojai, todėl net jei šiek tiek gėdijiesi pasirodyti kvailai, nenori išsiskirti linksmų „bepročių“ minios ir velkiesi siūlomą aprangą.

Atrodo, kad vienintelis sveiko proto normoms neprieštaraujantis dalykas šiuose klubuose yra maistas ir gėrimai. Čia galima suvalgyti salotų už 15-30 litų, sukirsti sočią vakarienę už šiek tiek didesnę sumą, paskanauti deserto su arbata ar pasimėgauti alkoholiniu kokteiliu, kurių kainos siekia ne daugiau kaip 300 rublių (maždaug 30 litų). „Apsiskaitę barmenai be krakmolytų marškinių“, - viliojami lankytojai „Purga“ interneto svetainėje.

Bet atsivertusi kokteilių meniu supratau, kad beprotystės ir čia netrūksta. Ko verti vien kai kurių kokteilių pavadinimai: „Seks pod jolkoj“ (liet. „Seksas po egle“), „Goriačaja jolka“ (liet. „Karšta eglė“), „Novogodnij stres“ (liet. „Naujametis stresas“), „Čiornaja mesa“ (liet. „Juodosios mišios“), „Ryžyj zajec“ (liet. „Rudasis kiškis“), „Ledi kokain“ (liet. „Ledi kokainas“).

Pasveikino pats prezidentas

Kadangi mūsų Naujieji metai netikėtai sutapo su Kosmonautikos diena, kai kuriems lankytojams teko padirbėti ir guašu išmarginti raketą, kad vėliau ją būtų galima paleisti į kosmosą. Kitiems teko paminkyti tešlą ir pagaminti pyragaičių. Vėliau jie buvo iškepti ir parduoti po 30 rublių (maždaug 3 litus).

Mums gėrintis raketos „dailininkų“ darbu ir užkandžiaujant, prie stalo prilingavo melancholiškai nusiteikęs „zuikio kostiumas“ ir virš stalo iškėlęs beveik metro ilgio morką žmogaus balsu pasiteiravo: „Kas norite morkos? Jei neimsite, naktį sekso nebus“. Kol bandėme suregzti šmaikštų atsakymą, „zuikis“, liūdnai atsidusęs, pasuko link kito staliuko. Taigi morkos negavome.

Užtat princesės suknele pasipuošusi padavėja atnešė šaltųjų ugnelių ir konfeti, kurias netrukus po vidurnakčio galėjome panaudoti pagal paskirtį.

Vidurnaktį (jei pamiršote, priminsiu, kad buvo naktis iš balandžio 12-osios į 13-ąją) klube nugriaudėjo Kremliaus kurantų dūžiai, suskambo Sovietų Sąjungos himnas, o iš televizorių pasigirdo Rusijos prezidento Vladimiro Putino balsas. Valstybės vadovo šaržas tikru V. Putino balsu „pasveikino“ susirinkusiuosius su Naujaisiais metais.

Netrukus buvo surengta ir vestuvių ceremonija – kažkoks Olegas susituokė su mergina, kurią jis pristatė kaip „princesę Fioną“. Popieriniais drabužiais aprengta pora, kaip reikalauja tradicijos, užmovė vienas kitam žiedus (tiesa, ne auksinius), skambant Mendelsono maršui pasibučiavo, o vėliau gavo santuokos patvirtinimą. Neturintys patirties gali gauti patarimų, kaip praleisti pirmąją naktį. Čia neapsieinama ir be popierinių gėlių puokštės, kurią „jaunoji“ meta į lankytojų būrį.

„Susituokti“ klube gali bet kas: ne tik įsimylėjėlių pora, bet ir du bičiuliai (lytis nesvarbu), lankytojas su savo augintiniu, net nepažįstami žmonės, mat tiems, kurie neturi poros, „Purga“ suras antrąją pusę.

Tiesa, vis šie smagumynai lankytojams siūlomi ne už ačiū. Norint rezervuoti staliuką, reikia suploti 500 rublių (maždaug 50 litų), savaitgaliais – dvigubai daugiau. Net perkant valgių ar gėrimų, ši suma nebegrąžinama. Staliukai penktadienio aš šeštadienio vakarui užsakomi bent prieš dvi-tris savaites, kitaip tikimybės pakliūti į sausakimšą klubą beveik nėra.

Lankytojai, nerezervavę staliukų, turi sumokėti po 100 rublių (10 litų), savaitgalį – dvigubai daugiau. Nemokamai į klubą galima pakliūti tik iki 20 val. Užtat įsigijus bilietą bus galima visą naktį lakstyti iš vieno klubo į kitą ir švęsti tai Naujuosius metus, tai stebėti vestuvių ceremoniją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją