Netoli minėtos vietos viename iš oficialių Vilniaus miesto paplūdimių dirbantis gelbėtojas pasakojo, kad ši vieta kaip „gėjų paplūdimys“ žinoma jau nuo sovietmečio. Geru oru net ir darbo dienomis jame apsilanko apie 20 žmonių, tuo tarpu savaitgaliais poilsiautojų būna dar daugiau. Gelbėtojas pasakojo, kad jame susirinkę vyrai ne tik šildosi saulės spinduliuose ar maudosi upėje, bet ir nevengia šioje vietoje užsimezgusias pažintis pratęsti pačių atsineštose palapinėse.

„Sakoma, kad daugiausiai čia renkasi vyresni gėjai, kurie neturi pinigų nuvažiuoti į Palangoje esantį vyrų paplūdimį ar į užsienį. Esu girdėjęs pasakojimus, kad sovietmečiu čia besiilsinčius gėjus ir užpuldavo, ir mušdavo, bet dabar tokių dalykų nematyti“, - pasakojo gelbėtojas.

Tiesa, ir pasiekti šį paplūdimį einant krantu – sudėtinga. Nuo tako jį skiria aklina krūmų ir medžių tvora, patį paplūdimį supa didžiulės žolės, kurios skiria vyrus nuo smalsių poilsiautojų akių. Tačiau arčiau kranto besiburiantys vyrai, kad būtų patogiau įbristi į krantą, suguldo žoles, pasitiesia gultus, o kartu ir atveria savo erdves upe plaukiantiems poilsiautojams.

Oficialus gėjų paplūdimys – nerealu

Paklaustas, ar toks paplūdimys jam žinomas, Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko pripažino tokią informaciją girdėjęs. Tačiau, pasak V. Simonko, į šią vietą gėjai tikrai neplūsta masiškai. Esą jų susirenka ne daugiau „nei kitose vietose“.

Pasiteiravus, kokias kitas vietas jis turi omenyje ir ar tokių neoficialių netradicinės lytinės orientacijos žmonių paplūdimių yra daugiau, jis patikino, kad Vilniuje jam tai vienintelė žinoma vieta.

„Minėtas paplūdimys tikrai nebuvo ir nėra mano asmeninė mėgstamiausia vieta. Vakaruose tikrai yra nemažai vietų, kur renkasi mūsų orientacijos žmonės, jie netgi pasikabina savo vėliavą ir į tai niekas nekreipia dėmesio. Tai normalus reiškinys civilizuotame vakarų pasaulyje ir slėpti to niekas nesiruošia. Tas paplūdimys tikrai nėra kažkuo ypatingas ar išsiskiriantis iš kitų pasaulio šalių paplūdimių. Žmonės visame pasaulyje buriasi į tokius paplūdimius ir jaučiasi juose saugiai ir įdomiai, kadangi aplinkui yra jų orientacijos žmonės. Toks pavyzdys padrąsina ir palaiko“, - įsitikinęs V. Simonko.
Vladimiras Simonko

Pasak jo, tikėtis, kad Vilniuje įsikurs oficialus gėjų paplūdimys – nerealu. Prieš tai pasisakytų ne tik Vilniaus meras, bet ir visuomenė.

„Žinant Vilniaus merą, tokio potvarkio iš jo mes niekada nesulauksime. Maža to, Lietuvoje vyrauja nepakantumo atmosfera. Tokia pati, kokia buvo ir sovietiniais laikais. Žinau ne vieną istoriją, kaip tokiose vietose apsilankydavo jauni žmonės, kurie ateidavo su tikslu sumušti mūsų orientacijos žmones – esu tai matęs ir asmeniškai. Anuomet tokį reiškinį vadindavo „remontu“, o mūsų orientacijos žmonės buvo labai įbauginti“, - V. Simonko patikino nenorintis, kad tokie įvykiai pasikartotų.

Anksčiau burdavosi Palangoje ir Klaipėdoje, dabar vyksta į užsienį

Jo teigimu, vyrų paplūdimių tradiciją į Lietuvą atnešė vokiečiai. Anuomet gėjai mėgdavo burtis Lietuvos pajūryje, tačiau dabar dažniausiai renkasi užsienyje.

„Kai ši tradicija susiklostė, reikia pripažinti, kad nemažai mūsų orientacijos žmonių važiuodavo į Palangą ar Klaipėdą būtent su tikslu apsilankyti vyrų paplūdimyje ir pabūti tarp tos pačios orientacijos žmonių. Tai buvo tikra atgaiva netradicinės lytinės orientacijos vyrams ir moterims. Pats ten lankiausi ir atsimenu, kad tai buvo ta vieta, kur buvo galima sutikti savo draugus, tačiau tai buvo tais laikais, kai išvažiuoti į užsienį buvo praktiškai neįmanoma. Todėl praktiškai visa Tarybų Sąjunga atvažiuodavo į Lietuvą - tai buvo traukos centras, kur galėdavome pabendrauti“, - prisimena Lietuvos gėjų lygos vadovas.

Šiuo metu Ispanijoje besilankantis vyras pasakojo per vieną dieną sutikęs jau 5 savo pažįstamus. Pasak V. Simonko, Lietuvos gėjams palankias sąlygas išvykti į užsienį sudarė pigių skrydžių bendrovių atsiradimas.

„Dauguma tų, kurie nori pajusti bendruomeniškumą, važiuoja į užsienį – saugiai čia atostogauja ir leidžia pinigus. Turizmas iš to išlošia vakaruose. Be abejonės, būtų gražu Vilniuje turėti tokį paplūdimį, tačiau, manau, kad reikia pradėti nuo visuomenės požiūrio keitimo į mūsų bendruomenę, kad nesame kokie iškrypę ar ligoti. Atėjo laikas daryti gerus darbus ir keisti visuomenės nuomonę, o vėliau gal ir ateis laikas tokiam paplūdimiui“, - ateities planais pasidalijo V. Simonko.

Įteisinti neplanuoja

Tačiau Vilniaus Komunalinio ūkio poskyrio vyriausiasis specialistas Saulius Valickas, patikino, kad apie tokį paplūdimį Vilniaus miesto savivaldybė informacijos neturi ir jo įteisinti neplanuoja.

„Miesto paplūdimiai savo dydžiu skiriasi nuo pajūrio kurortų paplūdimių, todėl juose įrengti nudistų zoną būtų sudėtinga. Pageidavimų įrengti oficialų paplūdimį netradicinės lytinės orientacijos žmonėms nesame gavę.

Miesto paplūdimiai ir savo specifika neprilygta pajūrio kurortų paplūdimiams. Aplink Vilniaus miestą yra įvairių vandens telkinių (ir natūralių ir dirbtinų), kur keletas ar keli žmonės arčiau namų ar sodo sklypų kaitinasi ir maudosi, tačiau tai nėra vieši miesto paplūdimiai“, - patikino S. Valickas paklaustas, ar Vilniuje netrūksta nudistams bei gėjams išskirtų paplūdimių zonų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (442)