Tūkstančiai moterų visame pasaulyje buriasi į bendruomenes ir gręžiasi nuo skutimosi peiliukų. Jos drąsiai demonstruoja savo plaukuotas kojas bei pažastis ir dalijasi komentarais apie naujai plintantį judėjimą. Moterys dėsto savo mintis apie tai, kad gėdinga ne nešalinti plaukų, o suteikti tam tokią didelę reikšmę, didžiuojasi augmenija ant savo kūnų ir pasakoja, kiek laiko jau nelietė skutimosi peiliuko.

Tokios merginos netgi susibūrė į virtualią draugiją, pavadintą „Hairy Legs Club“ (plaukuotų kojų klubas – liet.), dalyvauja tinklaraščio „Hairy Legs Club“ veikloje, kur vartotojos gali publikuoti savo plaukuotų kojų nuotraukas. Ši manija populiarėja ir „Facebook“ socialiniame tinkle. Uždaroje plaukuotų kojų šalininkių grupėje „The Women Against Non-Essential Grooming“ (Moterys prieš nebūtiną skutimąsi – liet.) jau yra daugiau nei 1700 narių.

Tačiau lietuviams tokia mada kelia nuostabą, nors dar visai neseniai, sovietiniais laikais, apie depiliaciją pagalvodavo reta moteris.

Prieš 20 metų plaukuotos moterys nešokiravo

„Nebuvo net vienkartinių peiliukų, ką jau kalbėti apie, pavyzdžiui, epiliatorius. Paauglėms būdavo užsimenama, kad pažastis reikėtų skusti (nors dažniausiai apie tai jos susižinodavo iš draugių), o apie kojas net kalbos nebuvo. Kai kurios labiau prakutusios merginos, geriausiu atveju, šalinti plaukus nuo jų pradėjo jau sulaukusios pilnametystės, o kitos ir studijas baigė plaukuotomis kojomis. Ir nei kažkokį diskomfortą jautė, nei kažkokių pastabų iš vaikinų girdėjo – tai nebuvo kažkoks šokiruojantis įprotis“, - pasakojo vilnietė Rasa.

Tačiau to, kad plaukai ant jos kūno augtų taip, kaip kad sutverta, net negali įsivaizduoti pirmakursė Ieva. Jai plaukuotos moters kojos ar pažastys atrodo tiesiog šlykščiai.

„Nežinau, ar anksčiau buvo tokia mada, ar ji tik ateina, tačiau man tai atrodo kvaila. Tikrai nesiruošiu vedama mados atrodyti taip, kaip man nepriimtina. Manau, kad depiliuotis moteriai – būtina. Taip tiesiog priimta. Be to, nedepiliuotos pažastys ar intymi vieta man atrodo nehigieniškai – vis dėlto šios vietos turi savo kvapą, o plaukai jį dar ir sulaiko, o kojos – baisiai. Esu mergina ir noriu tai pabrėžti švelnia oda ne tik dėl vaikinų, bet ir dėl to, kad pati taip atrodydama geriau jaučiuosi“, - pasakojo nuo 14 metų depiliacija užsiiminėti pradėjusi Ieva.

Nemano, kad tokia mada ateis ir į Lietuvą

Tačiau medikė kosmetologė Laura Sereičikienė pabrėžė, kad šalinti kūno plaukus - pagirtina iniciatyva. Tai apsaugo moteris nuo ligų ir bakterijų plitimo.

„Anksčiau kūnas būdavo nedepiliuojamas, nes nebūdavo nei priemonių, kuriomis moterys tai galėtų saugiai ir patogiai daryti, nei priemonių, kurios padėtų nuolat užtikrinti asmens higieną. Tad plaukai saugodavo organizmą nuo bakterijų patekimo į jį. Pavyzdžiui, nosyje plaukai taip pat reikalingi tam, kad apsaugotų mus nuo žiedadulkių ar dulkių patekimo į kvėpavimo takus. Kūno plaukų funkcija yra lygiai tokia pati. Tačiau dabar turime daugybę įvairių higienos priemonių - depiliuotis yra labai patogu, estetiška ir sveika“, - patikino L. Sereičikienė.

Ji įsitikinusi, kad mada nebedepiliuoti savo kūnų į Lietuvą tikrai neateis. Moterų, kurios visiškai nešalintų plaukų nuo savo kūnų, kosmetologei praktiškai netenka sutikti.

„Net nenorėčiau, kad tokia mada į Lietuvą ateitų. Dabar nebe tas amžius, kad vaikščiotume su plaukuotomis kojomis, ūsais ar pažastyse kasas augintume“, - įsitikinusi specialistė.

Kaip plito plaukelių šalinimo mada?

Kaip teigia plaukų šalinimo specialistai, įvairiais amžiais kūno plaukuotumo mada tai ateidavo, tai praeidavo. Sakoma, kad lygios ir glotnios odos mada prasidėjo dar XIII amžiuje prieš mūsų erą. Lygaus kūno kultas gimė Nefertitės dėka.

Dešimtis tūkstančių metų atgal plaukai ant kūno buvo tiesiog būtinybė, kadangi šildydavo šaltais vakarais, tačiau laikai keitėsi, o grožio kultas skatino pamiršti praktiškumą.

IV amžiuje prieš mūsų erą lygios odos mada pasiekė senovės Graikiją, kur plaukai tradiciškai šalinami būdavo pirtyse. Plaukelį apvyniodavo siūlu ir staigiu judesiu jį ištraukdavo. Šis metodas taip pat buvo paplitęs ir Senovės Egipte ir Vidurinių Rytų bei Azijos šalių moterų tarpe.

X mūsų eros amžiuje plaukelių šalinimo mada pradėjo plisti visoje Europoje. Tačiau prireikė 4 amžių, kol epiliacija ištobulėjo ir buvo išrastos vaško juostelės. Sakoma, kad jos pradėtos naudoti XIV amžiuje, Turkijoje, Sultono Osmano hareme. Europoje, XVII amžiuje, plaukelių šalinimą į madą sugrąžino karalienė Elžbieta. Sekdamos jos pavyzdžiu, moterys ėmė pešiotis bei kitais būdais šalinti plaukelius nuo veido. Kai kurios – išsipešiodavo netgi blakstienas.

XVIII amžiaus pabaigoje buvo išrasti skustuvai, kurie leido greitai ir efektyviai šalinti plaukelius. XIX amžiaus pabaigoje plaukeliai buvo šalinami jau nuo viso kūno, išskyrus intymiąją vietą.

XX amžiaus pabaigoje madoje įsitvirtino glotnios kojos ir „apaugusi” intymi kūno vieta. Moterys tradiciškai naudojo skutimosi peiliukus, tačiau jau pasirodė ir kremas, skirtas depiliacijai. Didmiesčiuose nepageidaujamų plaukelių šalinimui buvo pradėtas naudoti lazeris.

XX – XXI amžiuje madinga tapo depiliuoti ir bikini zoną. Atsirado pirmieji salonai, siūlantys bikinio dizainą. Plaukelių šalinimui pradėtos naudoti modernios technologijos – depiliacija lazeriu, intensyvia pulsine šviesa (fotoepiliacija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (767)