„Jau kelerius metus iš eilės pastebime, kad daugėja žmonių, ieškančių nakvynės pajūryje rugsėjo mėnesį. Taip yra dėl to, kad keletą pastarųjų metų rudens pradžia būna neįprastai šilta ir graži. Atrodo, tarsi vasara būtų „pasislinkusi“ mėnesiu į rudens pusę“, – portalui LRT.lt kalbėjo Vaida Jurkėnienė, apgyvendinimo portalo Priejūros.lt specialistė.

Pajūrio nuomotojai viliasi, kad ši tendencija išliks ir šiemet, o ruduo vėl bus šiltas ir gražus. Birželio ir liepos mėnesiai šiemet esą buvo šalti, tad nuomotojams tai atnešė nuostolių.

Apartamentus Nidoje nuomojanti Neringos turizmo ir verslo asociacijos prezidentė Irma Baltrušaitienė teigė neprisimenanti tokios blogos vasaros, kokia buvo šiemet.

„Šiemet turėjome tikrai mažiau poilsiautojų nei praėjusiais metais. Manau, taip yra dėl pakeistos valiutos; be to, beveik nesulaukėme turistų iš Rusijos, kurie neblogai užpildydavo vietas. Lietuviai šiemet rezervuojasi labai atsargiai, sezono metu vietas užsisakė praktiškai tik prieš dieną ar dvi. Gal liepos orai išgąsdino, nes tokios vėjuotos, šaltos ir nenuspėjamos vasaros dar nėra buvę“, – svarstė verslininkė.

Ko galima tikėtis rudenį

Pasak V. Jurkėnienės, Kuršių nerijoje žmonės kasmet atostogauja iki rudens, todėl kainos taip stipriai nekris, kaip, pavyzdžiui, Palangoje ar Šventojoje.

„Pastaruosiuose kurortuose apgyvendinimo kainos ima smarkiai kristi nuo rugpjūčio 20-osios – jos sumažėja 30 ar net 50 proc. Be to, vaikai pradeda lankyti mokyklas, tad užimtumas labai sumažėja, ir rasti vietą apsistoti gerokai lengviau nei vasarą“, – tikina apgyvendinimo portalo Priejūros.lt specialistė.

Tuo metu I. Baltrušaitienė teigia, kad Nidoje rudenį galima tikėtis net iki 50 proc. mažesnių kainų nei vasaros sezonu.

Tarp Palangos ir Šventosios, Kunigiškėse, įsikūrusios poilsiavietės savininkė Rasa Visockienė pasakojo, kad jų sodyboje yra 36 vietos, o rugsėjo mėnesį užpildymas siekia 60 proc.: „Daugiausiai atvyks savaitgaliais ir kai kuriomis darbo dienomis. Kelis užsakymus turime spalio mėnesį, vėliau viskas sustos iki Naujųjų metų. [...] Kainos, palyginti su vasara, yra per pusę mažesnės. Kai nėra tokio žmonių antplūdžio, gali ir kainą nuleisti, kad sodyba nebūtų tuščia geru oru.“

Verslininkė portalui LRT.lt teigė, kad rudenį atvyksta ir kitoks poilsiautojų kontingentas.

„Mūsų prioritetas yra šeimos, bet būna ir jaunimo. Dažniausiai rugsėjį atostogauja tie, kurie neturi mokyklinukų. Žmonės išnaudoja atostogas, nes būna gražūs orai, be to, pas mus labai gražus ruduo, mažai žmonių. Tuo metu gegužę ir birželį atvažiuoja tie tikrieji, gerieji klientai, kurie moka ilsėtis. Jiems patinka vaikščioti, eiti prie jūros, kai nėra taip karšta ir tiek daug žmonių. Toks lengvas poilsis“, – portalui LRT.lt sakė R. Visockienė.