DELFI jau rašė, kad darbo šiomis dienomis netrūko ir gelbėtojams, ir medikams, ir policijos pareigūnams. Antradienį DELFI jie patikslino, kad pranešimų sulaukė dvigubai daugiau nei įprastai

Leipo iš karščio

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos vyr. gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė, paprašyta apžvelgti praėjusį savaitgalį, sakė, kad jo metu į medikus kreipėsi maždaug 40 proc. daugiau žmonių. Palangoje iškvietimų padaugėjo dukart.

„Dominavo iškvietimai pas perkaitusius, nudegusius saulėje vaikus. Tokių atvejų padaugėjo dar penktadienio vakarą. Šeštadienį dėl perkaitimo saulėje važiavome jau ir pas suaugusiuosius. Tai buvo nuo 20 iki 40 amžiaus vyrai ir moterys, dažniausiai – atvykę iš visos Lietuvos”, – pasakojo ji.

Medikės teigimu, iškvietimų dėl saulės poveikio nebuvo išvengta ir sekmadienį. Tądien žmonės masiškai alpo.

„Daug kartų važiavome į viešas vietas dėl nualpusių žmonių. Jų amžius – įvairus. Nuo 20 iki 85 metų, vyrai ir moterys”, – sakė N. Dambrauskienė.

Padaugėjo iškvietimų dėl traumų

Medikė pastebėjo, kad nuo penktadienio vakaro padaugėjo ir iškvietimų dėl įvairių traumų. Kaip spėja ji, dėl gausiai vartoto alkoholio.

„Buvo ir daug, kaip mes vadiname, dviračių traumų. Ir pėstieji nukentėjo nuo dviratininkų, ir patys dviratininkai neišvengė traumų”, – prisiminė ji.

Pasak N. Dambrauskienės, pirmadienį iškvietimų skaičius sumažėjo.

„Žmonės, matyt, susikaupė. Iškvietimų labai sumažėjo. Dažiau teko važiuoti pas pagyvenusius, lėtinėmis ligomis sergančius pacientus. Pastebėjome, kad buvo daug pakilusio kraujospūdžio atvejų, tai – taip pat reakcija į karščius”, – sakė medikė.

Perspėjo atvykstančius

Paklausta, ką patartų tiems, kurie tik ketina vykti į pajūrį, ji tikino norinti paprašyti labai saugoti savo vaikus nuo tiesioginių saulės spindulių.

„Vis tik galima nusipirkti skėtį, yra įvairių, ir nedidelių, pavėsinių. Jei ruošiamasi pajūryje būti ilgiau, tokią pavėsinę reikėtų turėti su savimi, nes vaiko odelė yra plona ir labai jautri. Perkaisti jie gali ir būdami pavėsyje, todėl reikia atidžiai juos stebėti”, – sakė N. Dambrauskienė.

Ji taip pat priminė, kaip svarbu nuolat vartoti skysčius, atkreipė dėmesį į valgomą maistą. Jis turėtų turėti kuo daugiau drėgmės.

„Vandenį reikėtų gurkšnoti mažais gurkšneliais ir nuolat. Jei jau pajutote pirmus perkaitimo pažymius, būtinai pasitraukite į pavėsį, vėsesnę aplinką ir jokiu būdu nenustokite gerti vandens”, – sakė ji.

Siautė vagys

Savo ruožtu Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Albinas Strumyla pasakojo, kad visoje Klaipėdos apskrityje ilgojo savaitgalio metu buvo sulaukta 1140 pranešimų.

„Pagrindinės problemos pajūryje buvo dvi – vagystės iš automobilių ir poilsio namelių. Pastebėjome, kad atvažiavę poilsiauti žmonės labai daug daiktų, tarp jų būna ir labai brangių, palieka mašinose. Pavyzdžiui, vienas asmuo patyrė 4 tūkst. eurų žalą – tokia buvo iš jo pavogtų daiktų vertė. Kiti poilsiautojai išėję iš namelių jų neužrakina, naktį palieka pravirus langus ar duris. Vagys tokiomis progomis pasinaudoja”, – perspėjo A. Strumyla.

Anot jo, savaitgalį buvo sukelta ir nemažai muštynių, tačiau jis tikina negirdėjęs, kad jos būtų labai rimtos ar pareikalavusios daug aukų.

Smurtavo artimoje aplinkoje

Pasak policijos atstovo, daug pranešimų buvo sulaukta ir dėl smurto artimoje aplinkoje. 19 smurtavusių asmenų buvo uždaryti į areštinę. Tarp jų – ir viena moteris.

„Buvo nemažai pranešimų ir apie dingusias pinigines, telefonus. Dažniausiai nuo kišenvagių nukentėdavo moterys”, – sakė jis.

A. Strumyla pastebėjo, kad paskui poilsiautojus į pajūrį traukia ir nusikaltėliai, tad jis įspėjo itin saugoti savo turtą.

Pamiršdavo savo vaikus

Praėjusiu savaitgaliu buvo patenkintas ir Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas. Palangos ir Šventosios paplūdimiuose jo metu budėjo 74 gelbėtojai.

„Savaitgalis praėjo labai gerai. 4 asmenys gavo saulės smūgį, 8 – smulkias traumas (išsinarino pirštą, pasitempė koją...), o daugiau viskas tvarkoje. Skendimų nebuvo, nes skęsti mes neleidome”, – šmaikštavo vyras.

Tiesa, gelbėtojams į jūrą tekdavo lipti dažnai – žmonės nuolat būdavo įspėjami dėl netinkamo savo elgesio. Gelbėtojai nuolat drausmino ir apgirtusius poilsiautojus.

„Pastebėjome ir, kad daug vaikų prie jūros buvo palikti be suaugusiųjų priežiūros. Kartais jų tėvus rasdavome kopose, kartais – iš viso ne prie jūros. Padėjome ir apie 20 pasiklydusių vaikų”, – pasakojo J. Pirožninkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)