Palangos miesto savivaldybė nusprendė rekonstruoti gatvę ir taip nudžiugino visus gyventojus. Vis dėlto kartu su rekonstrukcija ketinama ne tik atnaujinti gatvę, o ir šalimais įrengti parkavimo aikšteles, o tam, pagal savivaldybės planus, reikėtų paaukoti beveik hektarą valstybinio miško, kuris gyvenvietę apsaugo nuo vėjų.

Užkanavės gatvė yra visai šalia jūros, ją nuo jūros skiria tik brandžių pušų miškas, kuris kartu atlieka ir apsaugos nuo vėjo funkciją. Vietos bendruomenė džiaugėsi, kad pagaliau labai blogos būklės gatvę nuspręsta rekonstruoti, tačiau jie nesuprato, kam reikia būtent šioje vietoje ir miško sąskaita įrenginėti parkavimo aikštelę bei pasiūlė kitų alternatyvų, kur netoliese galima būtų įrengti aikštelę, tačiau nereikėtų kirsti tiek medžių.

Įtaria, kad parkavimo vietų reikia šalia esančiam neteisėtam daugiabučiui

Gyventojai nesupranta, kodėl Palangos miesto savivaldybei parkavimo aikšteles prireikė įrengti būtent šioje vietoje, jie pasiūlė kitą vietą vos už kelių metrų, kur būtų galima įrengti daug parkingo vietų, bet nekenkti gamtai.

Tiesa, pasak gyventojų bendruomenės, kaip tik Užkanavės gatvėje su visais savivaldybės leidimais yra iškilęs oficialiai 1000 kv. m vienbutis gyvenamasis namas, kuriame buvo pardavinėjami 24 butai. Bendrai prie namo numatytos tik 4 parkavimo vietos, o butų yra kur kas daugiau. Pasak bendruomenės, automobilių stovėjimo aikštelė vietoj valstybinio miško būtų labai geras spendimas šio projekto statytojams.

Daugiabutis užkanavės gatvėje

„Kunigiškėse buvo numatytos dvi automobilių stovėjimo aikštelės, tačiau tiesiogiai ar per antras rankas, aikštelės buvo parduotos: vienoje – pastatytas „dvibutis“ pastatas, paverstas daugiabučiu, Kontininkų g. 7B, kitoje – „Genio namukai“. Kadangi šios dvi įmonės ėmėsi bendro projekto ir pastatė „Sakalo vilą“, prie kurios yra suprojektuotos tik keturios automobilių parkavimo vietos, keliame klausimą – ar Užkanavės gatvės rekonstrukcija, taip grubiai pažeidžiant teisės aktus, net ir valstybinio miško sąskaita, nebuvo planuojama, siekiant padėti šiems statytojams? Mes nežinome, kokie partnerystės ryšiai sieja šias bendroves su savivaldybe, tačiau viskas atrodo labai susiję. Kurių galų vystyti tokį projektą – be automobilių parkavimo vietų? Juk vien šiam objektui reikia 48 automobilių stovėjimo vietų? O tai yra – beveik 12 arų. O gal sprendimas paprastas? Savivaldybės rankomis išpjauti valstybinį mišką ir įrengti trūkstamas automobilių statymo vietas“? - svarstė vietos bendruomenė.

Bendruomenė teigė, kad neprieštarautų važiuojamosios kelio dalies rekonstrukcijai, neprieštarautų ir parkavimo vietų įrengimui kitoje gatvės dalyje, nekertant miško.

Gyventojų siūloma vieta, kur nekertant medžių šalia galima būtų įrengti parkavimo vietas

Pati Palangos savivaldybė teigė, kad šalia pastatytas daugiabutis čia nėra susijęs, dėl minėto daugiabučio Palangos savivaldybė buvo pasikreipusi į visas institucijas.

„Palangos miesto savivaldybės specialistai bei visa Palangos miesto savivaldybės taryba dėl minėto vienbučio namo, kuris de facto buvo paverstas daugiabučiu, taip pat – ir dėl kitų panašių atvejų savo iniciatyva kreipėsi į atsakingas institucijas bei paprašė ištirti susidariusią situaciją bei rasti būdą užkirsti kelią panašiems atvejams. Deja, buvo gautas Statybų inspekcijos atsakymas, kad pažeidimų nenustatyta. Pabrėžiame, kad Palangos miesto savivaldybės nesieja jokie partnerystės ryšiai su straipsnyje minimomis statybos įmonėmis“, - laiške rašė Palangos miesto savivaldybės mero patarėja Jurgita Vaganė.

Valstybinė miškų tarnyba konstatavo, kad rekonstrukcija prieštarauja įstatymams

2015 metais, nagrinėdami informaciją apie numatytą gatvės rekonstrukciją valstybiniame miške, Valstybinė miškų tarnyba konstatavo, kad ji prieštarauja miškų įstatymui.

„Valstybine miškų tarnyba pagal kompetenciją išnagrinėjo informaciją bei projekto sprendinius palygino su Lietuvos Respublikos miškų valstybės kadastro duomenimis. Nustatyta, kad UAB ,,Plentprojektas" 2014 metais parengtame techninio darbo projekte („Užkanavės gatvės (nuo Kontininkų gatvės iki Ošupio tako) Palangoje techninis projektas“) statybos darbai suprojektuoti 0,9 ha teritorijoje, kuri yra priskirta valstybinės reikšmės miškų plotams. Manome, kad Palangos miesto savivaldybės administracijos 2015 m. gegužės 5 d. statybą leidžiantis dokumentas išduotas neatsižvelgiant į Miškų įstatymo nuostatas“, - rašoma Valstybinės miškų tarnybos direktoriaus Pauliaus Zolubo pasirašytame rašte.

Pasak Valstybinės miškų tarnybos, rekonstrukcija būtų galima tik tuomet, jei miško paskirties žemė būtų pakeista, tačiau įstatymai numato labai siaurus atvejus, kaip tai gali būti padaryta: „Nuostata nustato teisę naudoti mišką ir jo išteklius, tačiau nenumato galimybės miško žemėje vykdyti statybos darbų, todėl teisę į statybas miško žemėje negali būti realizuota. Numatyti statybos darbai galėtų būti vykdomi tik teises aktų nustatyta tvarka miško žemę pavertus kitomis naudmenomis.“

Palangos girininkas: kartais pinigai susuka žmonėms protą

Palangos girininkas Stanislovas Jonaitis DELFI teigė, kad kol kas nieko nežino apie planus iškirsti jo valdomus miškus.

„Girdėjau tik kalbas, kad kažkas planuojama ir tiek. Kol kas detalių dalykų nežinau, tik žinau, kad planuose yra“, - nedaug ką galėjo pasakyti S. Jonaitis

Pasak girininko, Palangoje požiūris į miškus apskritai yra atsainus: „Kelias irgi yra gyventojams. Bet palangiškiams miškų iš viso niekam nereikia, nes jie užima vietą, kurią galima būtų pelningai parduoti. Čia daugelis yra nepatenkinti, kad tie miškai šiek tiek privatizavimo procesą sulėtino. Tai yra bendruomenės poreikiams, bet dideli pinigai kartais žmonės ir protą pamaišo, šitas yra Palangoje.“

Palangos meras pareiškė, kad iš viso nerekonstruos gatvės

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus anksčiau vietinei spaudai sakė gatvės rekonstrukcijos kol kas nebus.

„Mieste yra labai daug gatvių, kur palangiškiai gyvena nuolat, kur daug vaikų eina į mokyklas, o gatvės nėra remontuotos kelis dešimtmečius. Manau, jog čia yra mūsų darbų prioritetas. Tikrai neskubėsime rekonstruoti gatvės, kur įsikūrę turtingi žmonės, kur dauguma gyventojų – atvyksta tik kelis kartus per metus: poilsiauti ar apžiūrėti savo turto. Šios gatvės rekonstrukcija gali palaukti. Žinoma, kažkada ateis ir Užkanavės gatvės eilė, bet šiuo metu, jei gyventojai nenori, rasime kitų prioritetų“, - „Vakarinei Palangai“ sakė Š. Vaitkus.

Palangos savivaldybė: žymint mišką buvo padaryta teisinė klaida

Pasak Palangos savivaldybės, iš pradžių registre miško nebuvo, jis atsirado tik vėliau ir tai buvo teisinė klaida.

„Taip pat atkreipiame dėmesį į labai svarbią detalę – pirmiausia Nekilnojamojo turto registre buvo registruota gatvė, kuri pagal statybos leidimą turėtų būti rekonstruota (jos neplečiant į miško pusę ir nekeičiant esamos teisinės padėties). 1996 m. gatvė perduota Palangos miesto savivaldybei. Tik vėliau, 2004 m., ant Registre registruotos gatvės Vyriausybės nutarimu buvo pažymėtas miškas. Galima pagrįstai teigti, kad žymint mišką buvo padaryta akivaizdi techninė ir teisinė klaida. Norime pabrėžti, kad valstybinis miškas dėl gatvės rekonstrukcijos niekada nebus kertamas“, - DELFI komentavo J. Vanagė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)