Tačiau, kaip praneša LNK „Žinios“, aršiausieji, buduliais palangiškių vadinami emigrantai iš Didžiosios Britanijos, kurorte paprastai pasirodo liepos pabaigoje.

Buvusi klaipėdietė Asta jau 12 metų su šeima gyvena Vokietijoje, bet į Lietuvą moteris sako sugrįžtanti kasmet – ne tik pati atvyksta ilsėtis į Palangą, bet dar ir kitus čia atvilioja.

„Vokiečius labai traukia, kai patys gyvename Vokietijoje, pasakom, jie netiki, mano, kad mes dar akmens amžiuj gyvename. Bet kai jie atvažiuoja, kai prišnekiname, atvažiavę iš tikrųjų nesigaili, čia, sako, visai kitas pasaulis yra, čia, sako, žmonės atsipalaidavę, gal vien dėl to, kad ant kranto atostogauja visi'“, – sakė užsienio lietuvė Asta Gloden.

„Vokiečiui nėra laiko nuvažiuoti prie jūros. Tai nors kartą per savaitę čia atvažiuojam. Atostogaujam, su šeima susitinkame, ką nors paveikiam“, – kalbėjo svečias iš Vokietijos Mindaugas Kajeta.

Tokiais poilsiautojais palangiškiai ir čia uždarbiaujantys vasarą džiaugiasi. Jie laukia visų į kurortą atvažiuojančių tautiečių ir pastebi, kad emigrantai pamažu keičiasi – vis mažiau perdėtai demonstruoja save ir piniginės storį.

„Man visą laiką malonu su jais bendraut. Jie lyg iš kito pasaulio atvykę, tikrai, pastebėjau, labai daug chamškumo likę, iš emigrantų to nesulaukiu niekada, nors, atrodo, tokie vyrai ateinam“, – „LNK Žinioms“ dėstė chirologas Valentinas Molis.

„Daugiau atvažiuoja turistų iš Vokietijos, rusakalbių žmonių daug atvažiuoja, bent jau į mūsų restoraną, o šiaip tai nepasakyčiau, kad lietuvių emigrantų labai didelis kiekis matytųsi“, – teigė
barmenas Justas Tamošauskas.

Tačiau, anot palangiškių, emigrantas emigrantui nelygus. Pailsėti atvykstantys tautiečiai iš Vokietijos ar Norvegijos gerokai skiriasi nuo grįžtančių iš Anglijos.

„Tiesiog jie nesiskaito. Jie nebesiskaito, jie parvažiavo matomai į Lietuvą, nežinau, kame reikalas, bet jie tikrai įžūlūs, ir muštynės vyksta, ir susistumdymai, visko būna. Bet kurie Lietuvoje gyvenantys – jaunimas labai pasikeitęs į gerąją pusę. O emigrantai, kurie atvažiuoja – žinokit, tikrai jaučiasi, iš karto gali pasakyti, kad iš Anglijos“, – sakė kavinės administratorė Renata Raminienė.

Palangoje dirbantys gali papasakoti ne vieną istoriją, kaip plačiai atvykėliai gyvena ir kaip kartais žemai puola. Ypač – kai padaugina išgerti.

„Atėjo keturi vaikinukai su viena mergina, užsisakė valgyt Kijevo kotletų, kepsnių ir alaus. Pamažu, kai pavalgė, jie skirstėsi, vienas vaikinukas išėjo, neva jam bloga pasidarė, kitas išėjo telefonu kalbėti, aš pamaniau, kad jie įtartini, nunešiau jiems sąskaitą. Po to priėjau, sakau, gal galima paimti jau sąskaitą, sako, ne, dar negalima“, – pasakojo padavėja Džiuljeta Achambakaitė.

Padavėja atspėjo emigrantų elgesį – kompanija vos nenusinešė visos dienos uždarbio – pavalgiusi ir išgėrusi, dėjo į kojas. Pasak padavėjos, jaunuoliai nusivilko ryškius marškinėlius – manė, jų, grįžtančių nuo jūros, nepažins. Tačiau padavėja juos atpažino, kolektyvas apsupo ir sulakė, kad vėl nepabėgtų. Taip privertė susimokėti.

Kai kurie palangiškiai tokius emigrantus buduliais vadina ir sako, kad jų padaugėja nuo liepos vidurio.

„Tikrai jaučiasi sugrįžtanti migracija. (…) Nežinau, kas ten vyksta, kaip ten jie pasikeičia, neįsivaizduoju. Bet jaučiasi, tikrai jaučiasi“, – sakė kavinės administratorė R. Raminienė.

Palangos policija tvirtina, kad emigrantai kol kas didelių rūpesčių nekelia. „Šiemet mes tokios problemos kaip ir nematome, buvo vienas atvejis, tai yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo pareigūnams, buvo pasipriešinta Viešojo saugumo pareigūnams, kurie vykdė patruliavimą“, – sakė Palangos policijos viršininkas Alvydas Katkauskas.

Kai kurie pajūrio verslininkai abejoja, ar šįmet bus daug iš Anglijos grįžtančių atostogauti. Mat yra tokių, kurie keičia planus ir jau neskuba atostogų į tėvynę – guodžiasi netekę dalies pinigų, kai dėl „Brexit“ sukeltos krizės krito svaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (913)