Saulėtomis ir šiltomis dienomis taip norisi pabėgti iš miesto, kad kartais netgi sąžinė graužia. Vieni bėga prie jūros, kiti į savo ar draugų sodybas. Tačiau, ką daryti, jei neturite, kur pabėgti, bet labai norite? Arba tiesiog esate pasivaikščiojimų entuziastas? Perpasauli.lt siūlo gražiausių įvairių Lietuvos regionų takų sąrašą.

Aukštaitija. Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos direktorius Sigitas Žvinys teigia, kad parke jie turį du pažintinius takus: „Labanoro girios pažintinis takas skirtas supažindinti lankytojus su Labanoro girios gamtinėmis vertybėmis, pelkių, ežerų, girios ekosistema, o Peršokšnos pažintinis takas – su Peršokšnos upės ir girios gamtinėmis vertybėmis.“ Pasak direktoriaus, taip pat parke lankomas Vakarinis mėlynasis pėsčiųjų ir dviratininkų žiedas, kurio ilgis yra maždaug 6 km, juo keliaujama daugiausiai dviračiais, tačiau kartais ir pėsčiomis.

„Žiedas taip pat padeda įvertinti visas parko gamtines, kultūrines vertybes“, – pasakoja S. Žvinys.

Jis pasakoja, kad pažintiniais takais parko direkcija veda temines ekskursijas apie gamtą, kas yra saugoma Labanoro regioniniame parke, kokia yra išskirtinė parko vertė.

„Jeigu žmogus pats nėra gamtininkas jam sunku susivokti gamtoje, sunku su ja susipažinti, reikia, kad kažkas papasakotų. Todėl pavieniai lankytojai į pažintinius takus atvažiuoja gana retai – dažniausiai ima iš direkcijos gidą, kuris pasakoja apie tam tikras saugomas parko vertybes“, – priduria direktorius.

Kaip rasti? http://labanoras.am.lt/ galima rasti sužymėtas visas trasas ir takus. Šias ir kitas trasas galima rasti parko žemėlapyje arba paspaudus ant ikonos su užrašu „Keliaujantiems lėtai“.

Dzūkija. Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos Lankytojų centro vedėja Lina Černiauskienė mano, kad tikrai verta atvažiuoti į Marcinkonis ir pakeliauti po Marcinkonių apylinkes.

„Čia yra Zackagirio pažintis takas, kuris eina aplink Marcinkonių kaimą, jo ilgis beveik 14 km. Jis prasideda nuo lankytojų centro Marcinkonyse, juo keliaujant galima pamatyti ne tik patį kaimą, bet ir visas apylinkes kaimo – ir Grūdos upę, regyklas ir kopas prie jos, miškus ir pelkę“, – teigia ji.

Dzūkijoje yra, anot L. Černiauskienės, dar vienas tikrai įdomus takas. Tai yra Čepkelių pažintinis takas. Tik, kaip pastebi moteris, jame lankymosi galimybės yra šiek tiek ribojamos: „Dabar ten jau galima lankytis be gido, tačiau prieš keliaujant reiktų užeiti į lankytojų centrą ir gauti leidimą. Juo irgi labai smagu pasivaikščioti, pamatyti pelkę, pajusti jos didybę.“

„Yra dar vienas itin gražus takas, čia galbūt jau labai tokiems ištvermingiems žmonėms, kurie mėgsta tikrai pakeliauti, pabūti miške – tai Musteikos drevinės bitininkystės pažintinis takas, – toliau pasakoja Lankytojų centro vedėja. – Ten gana daug reikia nueiti ir karšta būna, kadangi kopos, ir bičių nemažai skraido, tad joms alergiškiems nepatarčiau keliauti šiuo taku. Bet įdomu pasivaikščioti, pamatyti drevinę bitininkystę, kaip gamtoje iš tiesų gyvena bitės.“ Šis takas prasideda nuo drevinės bitininkystės ekspozicijos Musteikos kaime.

Žemaitija. Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Platelių lankytojų centro administratorė Aušra Brazdeikytė siūlo pasirinkti taką pagal tai, kiek turite laiko ir kiek kantrybės. Pasak jos, populiariausias Žemaitijoje dviračių takas aplink Platelių ežerą: „24 km žiedinis maršrutas, juo galima apvažiuoti visą ežerą, apžiūrėti lankomus objektus, pasimaudyti, užkasti.“

O iš pėsčiųjų takų, administratorės nuomone, visi labiausiai džiaugiasi Šeirės taku.

„Jis yra Platelių miestely, prie Platelių jachtklubo ir tikrai visi atvažiavę prie Platelių ežero nori kažkur pasivaikščioti, tai būtent šį taką ir siūlome, – pasakoja ji. – Man pačiai patinka Paplatelės pažintinis takas – yra rytinėj Platelių ežero pakrantėj, 2,3 km žiedinis maršrutas. Juo keliaujant galima pamatyti tautodailininkų dar sovietmečiu ten vykusių kūrybinių stovyklų metu sukurtų medinių skulptūrų, taip pat yra 5 m aukščio apžvalgos bokštelis, iš kurio atsiveria panorama į Sultekio tvenkinį. Taip pat, galima išgirsti retų paukščių, pavyzdžiui, didįjį baublį, ar pamatyti retų augalų.“

Anot A. Brazdeikytės, Žemaitijos nacionalinis parkas turi dar ne vieną įdomų variantą pasivaikščiojimams, pavyzdžiui, Plokštinės pažintinį taką, kurio ilgis 3 km, jis apjuosia buvusią raketų bazę, kur dabar įsikūrusi Šaltojo karo ekspozicija, juo einant taip pat taip pat pamatysite ir įspūdingą gamtos paminklą – Pilelio šaltinį.

„Kiti takai gal yra labiau nutolę nuo Platelių ežero. Tai būtų Mikytų alkakalnyje įrengtas pažintinis takas, kur yra mūsų velnio pėda. Nuo Platelių nutolęs 9-iais kilometrais. Taip pat Gegrėnų piliakalnio takas netoli Žemaičių kalvarijos, Poeto Vytauto Mačernio gimtinės takas, Gardų ozo pažintinis takas taip pat netoli nuo Žemaičių kalvarijos miestelio“, – vardija Platelių lankytojų centro administratorė.
Kaip rasti? http://www.zemaitijosnp.lt/lt/turizmas/pesciuju-dviraciu-takai/

Suvalkija. VšĮ Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius Slvakijoje rekomenduoja aplankyti Buktos girios gamtinį-pažintinį taką. Jį sudaro dvi trasos: ilgoji – 1,7 km ilgio ir trumpoji – 1,3 km ilgio trasa.

„Jame maršrutai pažymėti įvairiais rodomaisiais stulpeliais, informacinėmis lentelėmis, yra tilteliai per upelius. Tai vienas iš gražiausių takų mūsų krašte. Ten yra skroblynas, kas reta Lietuvoje, yra įvairių saugotinų augalų, labi didelis gražus ąžuolas. Jis yra Žuvinto biosferos rezervato teritorijoje, ten tiesiog yra graži saugotina gamta“, – džiaugiasi direktorius.
Kaip rasti? http://www.marijampoletic.lt/lt/laisvalaikis/aktyvus-poilsis/buktos-gamtinis-pazintinis-takas-detail

Vilniaus apylinkės. Pasak Neries regioninio parko direkcijos direktorės Audronės Žičkutės, visi keliai jų parke yra neilgiems, valandos, arba dviejų, arba trijų, pasivaikščiojimams. Iš šešių parko takų direktorės mėgstamiausi pėsčiųjų takai yra Karmazinų ir Dūkštos.

„Asmeniškai, nes šie takai yra mūsų pačių pagimdyti, išjausti ir suvokti. Ir būtent šie takai geriausiai atspindi parko dvasią. Vienas eina palei Nerį, o kitas eina palei Dūkštą, Neries intaką, jos grožis matosi.“ Pasak moters, visuose parko takai atskleidžia Neries slėnio grožį.
Kaip rasti? http://neriesparkas.lt/
Parkas

Kauno apylinkės. Pasak Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolės Eidukaitienės naujausias ir populiariausias yra Žiegždrių geologinis takas.

„Jis ypatingas tuo, kad juo einant galima ne tik pasivaikščioti, pasižiūrėti, bet ir išspręsti visokias mįsles, yra padaryti galvosūkiai, reikia atsakyti į įvairius klausimus. Taip pat pakeliui praeinama Žiegždrių pakrante, kuri pasižymi geologiniais procesais, tad vieni pagrindinių tako akcentų yra Žiegždrių ir Kalniškių konglomerato atodangos. Viename kelyje galima dvi atodangas pamatyti. Visi takai mūsų parke eina Kauno marių pakrante“, – pasakoja direktorė.

Taip pat, kaip teigia N. Eidukaitienė, įdomus ir lankomas Arlaviškių pažintinis takas: „Ten labai gražiai atsiveria panorama, pagrindinis akcentas – Kadagių slėnis, taip pat apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria be galo gražus vaizdas į Kauno marias ir Nemuną.“ Pasak jos, šie du takai yra patys lankomiausi, o trečioje vietoje, jos nuomone yra, ko gero, Pakalniškių pažintinis takas.

„Pakalniškių take pagrindinis akcentas yra Girionių geologinis palikimas, einant pakrante galima pamatyti labai įdomių reljefų. Jeigu važiuoji greitkeliu Vilnius-Kaunas, tik atrodo, kad viskas lygu, bet iš tiesų marių pakrantėje yra raguvos, griovos, maži upelių slėniai, keliaujant palei marias reikia nulipti, užlipti“, – teigia direktorė.

Kaip nurodo ji, šis takas prasideda nuo Pakalniškių piliakalnio, kuris irgi yra svarbus akcentas, o baigiasi – Girionių parke. Moteris pastebi, kad keliaujant taku galima ne tik susipažinti su reljefu, bet ir sužinoti ir visą Pakalniškių piliakalnio istorija.
Kaip rasti? http://www.kaunomarios.lt/20776/informacija-lankytojams/pazintiniai-pesciuju-takai.html