„Mes net nežinojome, kad negalime duoti interviu, po to turėjome rašyti pasiaiškinimus, o galiausiai man pasakė, kad esu atleistas“, – pasakojo Marius (vardas pakeistas – DELFI), kurį, sekmadienį darydama transliaciją iš Palangos paplūdimio, pakalbino DELFI žurnalistė Rūta Pukenė.

Praėjus porai valandų po pokalbio su žurnaliste, gelbėtojas per raciją išgirdo turėsiantis rašyti pasiaiškinimą, kodėl interviu davė neatsiklausęs vadovų. „Bet mums nepasakė, kad negalime to daryti, niekas tokių dalykų neaiškino“, – tvirtina pašnekovas, kuris mano interviu metu nepasakęs nieko blogo, nemelavęs, nesikeikęs.

Vaikinas gelbėtoju tedirbo 8 dienas. Sekmadienį grįžęs po pamainos, Marius surado J. Pirožniko lapelį, kad yra atleistas. Vaikino tvirtinimu, po interviu J. Pirožnikas juos dar išvadino „duchais“ ir „debilais“.

Pirmadienį jis susitvarkė dokumentus ir gavo atlyginimą už išdirbtas dienas. Marius sako dėl atleidimo net nėjęs aiškintis ir gilintis – atidavė aprangą ir gautus daiktus, susitvarkė dokumentus. Tuo metu kartu interviu davusiam kolegai esą pažadėta algą sumažinti 200 eurų – tiek šis per 10 dienų dar net neuždirbęs.

„Čia sistema kaip armijoje, nieko negali daryti – kepurę nešioji truputį kitaip nusukęs – blogai, lauke be marškinėlių – vėl negerai, matyt, viršininkui nepatikau ir taip išėjo“, – tvirtina Marius.

Gyvybe rizikuojantys gelbėtojai Palangoje teuždirba minimalų atlyginimą – 350 eurų „ant popieriaus“. Tuo metu, sako pašnekovas, atsakomybė didelė. Be to, reikia atsakyti už perspėjimų neklausančius žmones.

„Reikalavimai didžiausi, uždirbti neišeina. Nesuprantu, kaip gelbėtojai dirba – jokių mokymų nebuvo, žmones priima ir jie dirba. Pirmą dieną atvažiavau, kitą dieną parodė skaidres, kaip teikti pirmąją pagalbą, net nepaaiškino, kaip bokštelyje elgtis“, – kalbėjo pašnekovas. Tiesa, pripažįsta jis, buvo fizinio pasirengimo testai.

Dar prieš eidamas į gelbėtojus jis sakė sulaukęs perspėjimų apie laukiančią vergovę.

Gelbėtojų vadas: tai buvo paskutinis lašas

„Jis buvo priverstas išeiti iš darbo už tai, kad elgėsi negražiai. Kaip jis atrodo per interviu – rankos kišenėje, kaip jis apsirengęs... Dėl to ir išėjo iš darbo, jūs visiškai teisus“, – tai, kad minėtas jaunuolis menkino gelbėtojo prestižą, aiškina J. Pirožnikas.

Pasak J. Pirožniko, minėtas gelbėtojas buvo prisidirbęs jau anksčiau ir interviu tebuvo paskutinis lašas. „Ne todėl, kad davė interviu. Interviu duodu aš, niekas daugiau, yra parašytas toks įsakymas, visi po juo pasirašė ir už tai neša atsakomybę – negali kalbėti, kad nenusišnekėtų, juk jie nežino situacijos, yra vadovas, kuris žino ir viską tvarko“, – sakė J. Pirožnikas.

Jonas Pirožnikas
Jo teigimu, gelbėtojai gali duoti interviu tik apie savo asmeninį gyvenimą. „Tai buvo problematiškas žmogus“, – tvirtino Palangos gelbėtojų vadovas. Jis taip pat paneigė, kad kitam interviu davusiam gelbėtojui sumažintas atlyginimas.

J. Pirožnikas sakė šįmet atleidęs jau septynis gelbėtojus. Vienas jų į darbą atėjo pagiringas, trys pabėgo visai. „Pas mane labai griežta tvarka, visi turi jos laikytis, tarp jų ir aš, būti gelbėtoju turi būti prestižas, jis nuolat turi būti su uniforma, su kepuryte, kad jį matytų, kalbintų poilsiautojai, kad jis bendrautų, paaiškintų, kodėl negalima maudytis, vedžioti šunų, kas tai draudžia, kokios paplūdimio taisyklės“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak J. Pirožniko, nereikia įsivaizduoti, kad gelbėtojo darbas – kalbėti su merginomis ir rašyti žinutes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (652)