Interneto platybėse klajoja patarimai, kad darbo vasarai reikia pradėti ieškoti dar kovo mėnesį. Esą taip tikrai būsi užtikrintas, kad turi mažiau konkurentų, o atėjus šiltajam sezonui turėsi privalumą – būsi vienas iš pirmųjų kandidatų sąraše. Tačiau verslininkai metai iš metų skundžiasi, kad atsakingų ir pareigingų jaunuolių trūksta, tad darbuotojų jie tikina ieškantys visuomet.

Paskambinome internete rastais darbuotojų pajūryje ieškančių įmonių skelbimuose nurodytais numeriais ir pabandėme įsidarbinti. Paaiškėjo, kad rasti darbą vasarai būnant nepilnamete – praktiškai neįmanoma, o reikalavimai aukšti net kambarinei ar pagalbinei virtuvės darbuotojai.

Be rekomendacijų net kambarine netapsi

„Sezoniniam darbui Palangoje, poilsio namuose, reikalingos kambarinės, administratorės“, - buvo teigiama pirmajame skelbime. Susisiekus nurodytu telefonu paaiškėjo, kad tokių darbuotojų dar trūksta, tačiau greičiau nei atsakymas, ar dar laisva darbo vieta, nuskambėjo klausimai, kiek man metų ir iš kokio miesto skambinu. Užtikrinus, kad esu pilnametė ir šiemet Vilniuje baigiau mokyklą, moku rusų bei anglų kalbas, o Palangoje atsidurčiau jau šį savaitgalį, sulaukiau klausimų apie darbo patirtį.

„Žinokite, nelabai ten kalbos padės. Daugiau reikėtų kambarius valyti, nėra tai kažkoks viešbutis. Tai paprasta vos ne tarybinė poilsinė ir reikia kambarius valyti, tvarkyti – žmonės atvažiuoja ir išvažiuoja. Darbas gana paprastas, dviems mėnesiams“, - pasakojo pašnekovas.
Potencialus darbdavys
Mergaite, net ir skudurą reikia mokėti laikyti, ką mes galime kalbėti. Negaliu nieko žadėti žmogui, kuris nežino, kaip skudurą reikia išplauti, jį padžiauti. Jei Jūs man neatsiųsite rekomendacijų ir niekas man nepaskambins ir nepasakys, kad ta mergina gerai valė, tai negaliu žadėti daugiau nei minimalus atlyginimas.

Paklaustas apie algą, kurios būtų galima tikėtis, jis tikino, kad kol kas nėra prasmės apie ją kalbėtis, nes jis nežino, kaip dirbčiau, tačiau puse lūpų prasitarė, kad nesitikėčiau didesnio nei minimalaus uždarbio.

„Mergaite, net ir skudurą reikia mokėti laikyti, ką mes galime kalbėti. Negaliu nieko žadėti žmogui, kuris nežino, kaip skudurą reikia išplauti, jį padžiauti. Jei Jūs man neatsiųsite rekomendacijų ir niekas man nepaskambins ir nepasakys, kad ta mergina gerai valė, tai negaliu žadėti daugiau nei minimalus atlyginimas. Suprantate, čia net nėra patirtis, tai auklėjimas. Jeigu žmogus yra motyvuotas užsidirbti per vasarą, turi suprasti, kad užsidirbti galima tik gerai dirbant, o jūs nežinote, kaip tai sunku“, - mokė potencialus darbdavys.

Tiesa, mano siūlomo atsiųsti gyvenimo aprašymo jis atsisakė tokį savo sprendimą motyvuodamas tuo, kad „visas cv pasimato per dvi darbo dienas“ ir pasiūlė tiesiog atsiųsti žinutę su savo vardu, amžiumi ir miestu.

Virtuvės padėjėjos darbas – ne tiems, kurie neturi patirties

Kiek kitaip mano noras įsidarbinti buvo sutiktas siūlantis į pagalbinės virtuvės darbuotojos vietą. Sulaukusi identiškų klausimų, kiek man metų ir iš kur esu, buvau įspėta, kad bent porą dienų mane norėtų išmėginti. Tačiau perklaususi, ar esu dirbusi virtuvėje ir išgirdusi neigiamą atsakymą kavinės atstovė leido suprasti, kad čia neįsidarbinsiu.

„Turbūt nelabai įsivaizduojate, koks tai sunkus darbas... Jeigu važiuosite į Palangą ieškoti darbo, užsukite, pasiskambinkite, kai jau būsite vietoje. Galite atsiųsti ir gyvenimo aprašymą“, - padiktavusi elektroninio pašto adresą patikino moteris.

Tiesa, nuo atsakymo, kokios algos galiu tikėtis, ji išsisuko. Jos teigimu, pirmiausiai reikėtų peržiūrėti mano gyvenimo aprašymą ir susitikti.

„Gal man net nereikės Jūsų“, - perspėjo pašnekovė.

Lauks, kai tapsiu pilnamete

Sklando gandai, kad Palangoje įsidarbinti padavėju gali bet kas. Tačiau ar ši vieta laisva nepilnametei?

„Taip, padavėjų reikia, pilnametė esate?“, - paklausė vienos iš didžiausių Palangos kavinių atstovas.
Pašnekovė
Turbūt nelabai įsivaizduojate, koks tai sunkus darbas... Jeigu važiuosite į Palangą ieškoti darbo, užsukite, pasiskambinkite, kai jau būsite vietoje.

Pripažinus, kad man – 17, o pilnametystę švęsiu liepos 14 dieną, toliau į kalbas linkęs jis nebuvo.

„Tuomet ir priimtume nuo liepos 14, - net priimti mane bandomajam laikotarpiui nesutiko pašnekovas, - neleidžiama nepilnamečiams.“

Tiesa, jis patvirtino, kad manęs darbo vieta tikrai lauks – padavėjų nuolatos trūksta. Jiems mokama ir visai nebloga alga – apie 2 – 2,5 tūkst. litų bei arbatpinigiai.

Daugiau šansų įsidarbinti turi studentai, o ne moksleiviai

Tendencijas, kad pajūryje įsidarbinti nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, pastebi ir darbo biržos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė.

Šiuo metu pajūryje jaunuoliams siūloma apie 20 laisvų darbo vietų: viešbučių administratorių bei registratorių, išnuomojimo paslaugų pardavėjų, viešbučių kambarinių, padavėjų, pagalbinių virtuvės darbininkų, padavėjų, personalo specialistų ir virėjų, tačiau darbdaviai reikalauja, kad ieškantys darbo turėtų ne mažesnį nei vidurinis išsilavinimas.
M. Jankauskienė
Vasaros sezonu ir kai situacija darbo rinkoje keičiasi, tai yra, kai realiai trūksta darbuotojų kvalifikuotiems ir nekvalifikuotiems darbams, studentams įsidarbinimo galimybės yra didelės.

„Jaunuolių iki 18 m. įsidarbinimo galimybės ribotos, nes darbdaviai nenori priimti nepilnamečių, todėl šiuo metu yra tik kelios įmonės, kurios priimtų moksleivius. Darbdaviams buvo siūloma registruoti vietas moksleiviams, atlikta darbdavių apklausa, tačiau rezultatai nedžiugina.
Vasaros sezonu ir kai situacija darbo rinkoje keičiasi, tai yra, kai realiai trūksta darbuotojų kvalifikuotiems ir nekvalifikuotiems darbams, studentams įsidarbinimo galimybės yra didelės“, - pasakojo M. Jankauskienė.

Pasak jos, Palangoje, Neringoje, Šventojoje ir Klaipėdoje šią vasarą norintys dirbti jaunuoliai dar gali susirasti sau darbo vietą. Sezoniniai darbai uostamiestyje sudaro nedidelę dalį – tik 2,1 proc., dar 6,4 proc. visų darbų sudaro tie darbai, kuriuose įdarbinama pagal terminuotas darbo sutartis. Labiausiai darbuotojų ieškoma nuolatiniam darbui.

„Sezoninių darbų nuo pavasario daugėja, nes prasideda didysis poilsiautojų antplūdis: per kovą užregistruota 14 laisvo darbo vietų, balandį – 25, gegužę – 48, nuo birželio 1 d. iki 10 d. – 21. Jaunuoliams būdinga dirbti tik trumpą periodą, todėl tokiose darbo vietose vyrauja darbuotojų kaita“, - pastebi M. Jankauskienė.

Darbo rinka jaunuoliams – nelanksti

Pastebima, kad neretai jaunuoliai vasaros sezono metu pajūryje įdarbinami nelegaliai ir turi kęsti ne pačias maloniausias darbo sąlygas. Įspėdama apie rizikas specialistė patikino, kad jaunuolis, kaip labiau pažeidžiamas nei suaugusysis, turėtų būti suinteresuotas, kad LR teisės aktų (Darbo kodekso, Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo ir kt.) būtų laikomasi.

„Pirmiausia yra būtina adekvačiai įvertinti esamas aplinkybes – amžių, išsilavinimą, savo asmenines savybes ir galimybes dirbti konkretų darbą. Kiekvienas darbo ieškantis žmogus prieš pradedant dirbti turėtų išsiaiškinti darbo sąlygas, atidžiai perskaityti darbo sutartį prieš ją pasirašydamas“, - primena M. Jankauskienė.

Šiuo metu Lietuvos darbo biržoje buvo registruoti 248 darbo ieškantys moksleiviai, iš jų – beveik 150 iki 18 metų amžiaus. Moksleiviams siūlomos 78 laisvos darbo vietos, kurias skelbia 51 įmonė. Daugiausiai darbo pasiūlymų Klaipėdoje – 19 ir Vilniuje – 11, Kaune – 5, Palangoje – 4, Trakuose – 3.

Moksleiviams dažniausiai siūlomi darbai paslaugų ir žemės ūkio sektoriuose – ledų, vaisvandenių, laikraščių pardavėjo, pagalbinio darbininko, užkandinės darbuotojo, viešbučio kambarinės, picų išvežiotojo, padavėjo, braškių skynėjo sezoninis darbas dviračių nuomos punkte.

Tendencijos darbo rinkoje moksleivių atžvilgiu rodo, kad verslininkai nelabai noriai atveria savo įmonių duris jaunimui. Pastarųjų metų Lietuvos darbo biržos duomenys rodo, kad norinčių dirbti moksleivių registruojama daugiau nei sulaukiama darbo pasiūlymų iš darbdavių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)