„Dar būtinai bus visko, dabar oras sparčiai šyla, labai daug drėgmės, pradedant vėsti, aukštesniuose sluoksniuose formuosis debesys ir iš pietų mūsų link jau atsirita nauji lietaus bei audros debesys, tikėtina, kad šiandien vėlai vakare, naktį dar bus ir perkūnijų, ir trumpų liūčių. Pasakyti, kokio intensyvumo pataikys ant Vilniaus, kol kas labai sudėtinga. Taigi šį vakar ir artimiausią naktį smarkių audrų su perkūnijomis, smarkiomis liūtimis, kai kur su kruša ir net škvalu dar turėtų būti“, – DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė.

Po naktinių ir rytinių liūčių, oras Lietuvoje sparčiai šyla. Pietiniuose rajonuose termometro stulpeliai jau rodo 25-27 laipsnius šilumos.

V. Ralienės teigimu, ir šeštadienį, ir sekmadienį sulauksime trumpo lietaus su perkūnija. Tačiau lietaus intensyvumas neabejotinai bus mažesnis. Temperatūra penktadienio dieną sieks 21-26 laipsnius šilumos, pajūryje sušils iki 20. Šeštadienio ir sekmadienio dienomis vyraus 20-25 laipsnių šiluma, pajūryje bus apie 18.

Jau nuo pirmadienio laukia ryškesnis atvėsimas.

Užfiksuotas stichinis meteorologinis reiškinys

Sinoptikės teigimu, Vilniuje naktį ir rytą pylė kelios liūtys. Jų metu iškrito 55,4 mm, arba 55 litrai į kvadratinį metrą, lietaus. 50 mm lietaus per trumpesnį nei 12 val. laikotarpį traktuojama kaip stichinis meteorologinis reiškinys Tai nėra dažnas reiškinys.

„Vidutiniškai Lietuvoje per šiltąjį laikotarpį pasitaiko šeši labai smarkaus lietaus atvejai, žinoma, jie būna ne kasmet. Vilniuje nuo 1961 m. tai yra penktas tokio smarkaus lietaus atvejis. Paskutinį kartą tokia smarki liūtis Vilniuje registruota 2007 m. liepos mėnesio 7 d., tąkart iškrito 67 mm lietaus, taigi tai buvo didesnis lietaus kiekis. Pati intensyviausia liūtis turbūt buvo užfiksuota 1993 m. balandžio 24 d., kai panašus lietaus kiekis – 62,5 mm – išsipylė per nepilną pusantros valandos“, – pasakojo V. Ralienė

Vilnius liūtį labiausiai pajuto, nes mieste vanduo neturi kur susigerti, tad kaupiasi ir upeliais bėga gatvėmis. Dar smarkesnis lietus buvo Pietų Lietuvoje – Lazdijuose kritulių kiekis siekė 66 mm per dar trumpesnį laiko tarpą. Čia liūtis pylė naktį, o Vilnių užklupo žmonėms skubant į darbą. Pavojingas reiškinys fiksuotas ir Varėnoje, ir Alytuje, ir Kaune.

DELFI primena, kad dėl lietaus buvo uždarytas Vilniaus aplinkkelis – nuo šlaitų nučiuožė audeklas, kuriuo buvo sutvirtinti šlaitai, jis užkišo lietaus latakus ir pakėlė vandens lygį kelyje.

Lietus išplovė dalį kelio P. Vileišio gatvėje, panaši situacija susidarė ir Pelesos gatvejė. Ryte mieste neveikė 15 šviesoforų, buvo pakelta daugiau kaip 100 lietaus nuotekų šulinių, sutriko ne tik automobilių, bet ir viešojo transporto eismas – buvo keičiami maršrutai.

Vilnių merkusi liūtis pagrasė ir Gedimino pilies kalnui – didelis kritulių kiekis gali paskatinti nuošliaužų formavimąsi.

Dėl perkūnijos ketvirtadienį fiksuoti elektros tiekimo sutrikimai Pietryčių Lietuvoje. 10 val. duomenimis, elektros tiekimas buvo sutrikęs daugiau kaip 7 tūkst. vartotojų, pranešė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

10 val. Vilniaus regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs 4,7 tūkst. klientų, Alytaus (1,3 tūkst.), Utenos (1 tūkst.), Kauno (412). Nuo ankstyvo ryto ESO brigados tiekimą esą atstatė 10 tūkst. klientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)