„Pamoka čia yra aiški. Nu kam problemos? Manau, kad ne (Rumšiškėse festivalis nebevyks - BNS)“, - pareiškė sekmadienio naktį nuo gaisro nukentėjusio muziejaus vadovė.

Nuostoliai, kuriuos Rumšiškių liaudies buities muziejus patyrė dėl sekmadienį sudegusių dviejų 20 amžiaus pradžios statybos pastatų, kurie atvežti iš Mažiosios Lietuvos, gali siekti beveik 45 tūkst. eurų. Muziejaus direktorės pavaduotojas bendriesiems ir ūkio reikalams Antanas Andriulaitis BNS pranešė, kad paskutinis šių pastatų įkainavimas atliktas dar 2014 metų spalio mėnesį.

Dalis sudegusių pastatų - 1904-1910 metais statytas gyvenamasis namas (stuba) buvo įvertintas beveik 42 tūkst. eurų (145,2 tūkst. litų), o tvartas tik 3,3 tūkst. eurų (11,5 tūkst. litų).

„Paveldas yra sunkiai įvertinamas. Žinoma, yra piniginė išraiška, pažiūrėsiu, kiek tuos pastatus, kaip eksponatus, buvome įvertinę, bet šiaip festivalis yra draustas ir mums bus atlyginta 100 proc. Tuo metu, kai vyksta festivalis jie neša visą atsakomybę, kas benutiktų,“ - teigė muziejaus vadovė, pasak kurios, muziejus su festivaliu yra pasirašęs sutartį.

Vis dėlto dėl nelaimės ji kaltina festivalį, bet dėl kokios priežasties įsiplieskė gaisras - dėl fejerverko, numestos nuorūkos ar degtuko, direktorė neprognozavo. Ji tikino, kad pastatuose „užsidegimo židinių nebuvo“.

„Tyrėjai aiškinasi priežastis. Bet pastatas tas nebuvo įrengtas, jo vidus, ten eksponatų nebuvo, pastatai buvo tušti, buvo rengiami ekspozicijai, nebuvo jokių elektros instaliacijų, nebuvo šildymo prietaisų, tai... Tame ir esmė, kad jie (pastatai - BNS) nutolę nuo veiksmo centro,“ - aiškino V. Reipaitė.

Violeta Reipaitė
Muziejus pats nebuvo apdraudęs pastatus, kurie sudegė. „Ne, nu muziejuje yra daug pastatų, 150, mes fiziškai jų negalime apdrausti visų ir nelabai kas draudžia, žinokite, medinius pastatus“, - sakė V. Reipaitė.

Anot jos, tokia sutartis su „Granatos“ pasirašoma kiekvienais metais.

„Didelė masė žmonių ir visada kažkaip reikia draustis. Maža kas gali būti... Čia yra penkti metai. Ketverius metus nuostoliai būdavo išmindžiota žolė ir tikrai nieko nebuvo daugiau jokių materialinių, nebuvo pažeidimų“, - aiškino muziejaus direktorė.

Paklausta, ar festivalio dalyviai galėjo laisvai prieiti prie muziejaus pastatų, ji tokios galimybės neatmetė: “Naktis buvo, sunku pasakyti. Visi muziejaus pastatai, sodybos apsaugotos. O kada yra daug žmonių, visko gali būti“, - tikino muziejaus vadovė.

V. Reipaitė BNS sakė, kas sudegę pastatai „bus atstatyti kaip įmanoma greičiau“.

Pasak jos, iš Mažosios Lietuvos - Šilutės rajono Vabalų kaimo pastatai į Rumšiškes buvo atgabenti 1988 metais ir dėl pinigų stygiaus nebuvo tvarkomi - atnaujinti buvo pradėti neseniai, bet V.Reipaitė negalėjo pasakyti, kiek tiksliai į jų atnaujinimą buvo investuota: „Nedidelės sumos, pavyzdžiui, tik stogas perdengtas“.

Rumšiškių liaudies buities muziejuje sekmadienio naktį kilus gaisrui visiškai sudegė du ekspozicijos pastatai. Muziejaus direktorės pavaduotojas informacijai ir muziejininkystei Eligijus Juvencijus Morkūnas BNS sakė, kad didesnio už kilusį šįkart gaisro muziejuje nėra buvę.

Pranešimą apie gaisrą Bendrasis pagalbos centras gavo 2.04 val., o ugnis galutinai sutramdyta paryčiais - apie 4.37 val. Per gaisrą žmonės nenukentėjo.

Gaisrą gesino didelė ugniagesių pajėgos, iš viso į Rumšiškes išsiųsti 9 ugniagesių automobiliai, o vienu metu gesino net septyni.

Iki šiol Rumšiškėse dirba ekspertai - jie nustatys gaisro priežastį. Rumšiškėse šį savaitgalį vyko festivalis „Granatos live“.

Nuostoliai – apie 45 tūkst. eurų

Nuostoliai, kuriuos Rumšiškių liaudies buities muziejus patyrė dėl sekmadienį sudegusių dviejų 20 amžiaus pradžios statybos pastatų, kurie atvežti iš Mažiosios Lietuvos, gali siekti beveik 45 tūkst. eurų.

Muziejaus direktorės pavaduotojas bendriesiems ir ūkio reikalams Antanas Andriulaitis BNS pranešė, kad paskutinis šių pastatų įkainavimas atliktas dar 2014 metų spalio mėnesį.

Dalis sudegusių pastatų - 1904-1910 metais statytas gyvenamasis namas (stuba) buvo įvertintas beveik 42 tūkst. eurų (145,2 tūkst. litų), o tvartas tik 3,3 tūkst. eurų (11,5 tūkst. litų).

Pasak A.Andriulaičio, už leidimą rengti festivalį, muziejus iš organizatorių gaudavo finansavimą, tačiau lėšų dydžio jis nekomentavo.

„Sutarty viskas numatyta, kiekvienais metais ją pakoreguodavome, daugiau ar mažiau, priklausomai nuo to, kad viskas brangsta (koreguota sutartis - BNS). Kas sutarty numatyta, tą jie sumokėdavo“, - BNS sakė muziejaus direktorės pavaduotojas.

A.Andriulaitis BNS tikino, kad festivalis muziejui „nebuvo gerai“.
„Man labai gerai nebuvo niekad. Taip - buvo galvos skausmas, bet ką jie man pridirbdavo, tą ir sutvarkydavo. Patvarkydavo žvirkelius, tvoras, kur išlaužydavo, sugriaudavo, sustatydavo, sutvarkydavo. Jeigu pievas išmaigojo, žolyte užsėdavo. Visas smulkmenas, kur pridarydavo, sutvarkydavo. Jokiais pinigais nekompensuodavo, nes įvertinti sunku, kad nebūtų per daug ar per mažai“, - sakė A.Andriulaitis.

Rumšiškių liaudies buities muziejuje sekmadienio naktį kilus gaisrui visiškai sudegė du ekspozicijos pastatai. Muziejaus direktorės pavaduotojas informacijai ir muziejininkystei Eligijus Juvencijus Morkūnas BNS sakė, kad didesnio už kilusį šįkart gaisro muziejuje nėra buvę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (334)