Vis dėlto klimatologai neturi gerų žinių ir rugpjūtį karščio laukiantiems žmonėms, nes paskutinis vasaros mėnesis, pasak specialistų, bus lietuviškai įprastas ir šiluma normų neviršys.

Kita vertus, jie pripažįsta, kad karščio bangų galima laukti ir rugpjūtį, nes dėl klimato kaitos ryškėja kaitaliojimasis tarp šilumos ir vėsumos, taip pat tarp liūtinių kritulių ir sausų savaičių.

Rugpjūtis bus lietuviškai vėsus

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas DELFI teigė, kad rugpjūtis turėtų būti toks, kaip įprastai, jokių nukrypimų nuo normos kol kas neprognozuojama.

„Prognozuojama, kad rugpjūtį bus įprastinės sąlygos, tai reiškia, kad pas mus dažniausiai būna 16,5 – 18 laipsnių. Vėsiausias rugpjūtis būna Žemaičių aukštumoje, o šilčiausias išlieka pajūryje, Kuršių nerijoje. Bet tos temperatūros kartais klaidina, atrodo, kad 17 laipsnių temperatūra ne tokia ir aukšta, bet dauguma iš mūsų temperatūrą supranta tokią, kokia yra dieną, o čia kadangi yra paros vidurkis, į jį patenka ir naktis, ir diena“, - kalbėjo D. Valiukas.

Pasak klimatologo, kritulių kiekis taip pat nestebins: „Kritulių kiekis irgi yra apie vidurkį, tik rytinėje Lietuvoje prognozuojama, kad truputį daugiau už normą turėtų būti. Kritulių vidurkis rugpjūtį yra 70-90 mm (praeitais metais rugpjūtį iškrito apie 20 mm kritulių – DELFI).“

Dėl klimato kaitos – staigūs karščiai

Specialisto teigimu, dabar tiek vasarą, tiek žiemą pasireiškia ekstremalūs oro temperatūrų pasikeitimai, vasarą atsiranda karščio bangos.

„Birželiu skųstis negalime, o ypač trečiu dešimtadieniu, kai buvo daugiau nei 30 laipsnių karščio. Jis buvo gerokai šiltesnis nei yra įprastai, liepos pradžia taip pat buvo tokia. Bet bendrai liepos mėnuo yra truputį vėsesnis už daugiametį vidurkį, bet labai nedaug – maždaug 1 laipsniu. Visą liepą buvo debesuota ir vėjuota, gal čia atsiranda toks žmogiškasis faktorius, nes pati temperatūra nebuvo labai žema, jeigu ne tie debesys ir vėjai, ko gero, mes apie liepą kitaip kalbėtumėm“, - sakė D. Valiukas.

Klimatologo teigimu, karščio bangų galima laukti ir rugpjūtį: „Vienas iš klimato kaitos požymių ir padarinių yra tokie ekstremalėjimai. Yra ryškus kaitaliojimasis tarp šilumos ir vėsumos, taip pat tarp liūtinių kritulių ir sausų savaičių. Tikrai ir rugpjūtį gali būti karščio bangų, kai orai greitai pasikeis.“

Artėjant žolinėms numatomi vis dažnesni lietūs

Gismeteo.lt direktorius Kęstutis Petkevičius DELFI teigė, kad kol kas bus karščio banga, vėliau numatoma ir lietaus.

„Kaip ir buvo prognozuota, paskutinė liepos savaitė numatoma labai šilta. Kasdien vyraus varginantis tvankus oras, temperatūra vietomis pakils beveik iki 30 laipsnių. Protarpiais galimi trumpi palynojimai, deja, tai gaivesnių orų neatneš. Tik liepos ir rugpjūčio sandūra leis kiek atsikvėpti nuo karščių, nes tuo metu numatomi gausūs lietūs, smarkus vėjas. Tačiau tai tebus trumpa pertraukėlė, nes jau rugpjūčio pradžioje temperatūra vėl sparčiai kils aukštyn. Tikėtina, jog pirmąją savaitę oras šils iki 24–27 laipsnių, retkarčiais įsiterps ir viena kita lietingesnė diena“, - komentavo K. Petkevičius.

Pasak jo, kaitra greitu metu nesitrauks: „Pagal dabartinį prognozių modelį, artėjant Žolinėms numatomi vis dažnesni lietūs, bus gaiviau. Taigi, bent jau kol kas į šalį plūstelėjusi kaitra greitu metu nesitrauks, nors ir pasitaikys nedideli temperatūrų svyramimai. Tad atsisveikinę su liepa pasitiksime vasariškai nusiteikusį rugpjūtį.“

Apžvalga paruošta remiantis www.gismeteo.lt ilgalaikę orų prognoze.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)