Šis vaizdas ne tik gali atimti žadą – dalis žuvų gaišenų jau pradėjo irti, aplink jas sukiojasi muselės, tačiau ir riečia nosį. Pūvančios žuvys skleidžia itin nemalonią smarvę.

Tuo metu Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis DELFI aiškino, kad žuvų gaišenos iš oficialių paplūdimių, kuriuose lankosi žmonės, turėtų būti pašalintos artimiausiu metu.

„Grundalai yra trumpo gyvenimo ciklo žuvys, kurios tiesiog žūva. Kadangi jų jūroje yra nepaprastai didelis kiekis, ir turime tokį vaizdą“, – sakė jis.

Anot E. Paplauskio, nepadėjo ir tai, kad savaitgalį pajūryje siautė gūsingas vėjas, tad dalis žuvų buvo tiesiog metamos į krantą ir nudvėsdavo atsimušusios į akmenis.

„Ten, kur yra pliažai, maudyklės, gaišenos bus sutvarkytos dėl žmonių komforto. Dėl gamtinių dalykų nėra jokios būtinybės tai tvarkyti. Paliekama natūraliems gamtiniams procesams. Gamta utilizuoja per savaitę ar kiek daugiau laiko“, – aiškino E. Paplauskis.

Ekologo teigimu, pūvančios žuvys žmonėms pavojingos kaip bet koks kitas pūvantis organizmas.

Savo ruožtu nudvėsusias žuvis ėda renka ne tik vandens gyventojai, bet ir kirai, lapės.

„Invazinė rūšis įveda į ekosistemą naują faktorių, kol ji neprisitaiko, kiek labiau pastebime tokius reiškinius. Ilgainiui ekosistema prisitaikys prie padidėjusio grundalų kiekio ir jis normalizuosis. Atsiras daugiau gyvūnų, gyvų organizmų, kurie juos utilizuos“, – aiškino ekologas.

Nuotraukomis pasidalijo ir DELFI skaitytojas Mindaugas, šalia grundalų užfiksavęs ir ruonio gaišeną:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)