Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius tvirtina, kad pirmųjų žemuogių miškuose jau galima rasti. Tačiau, jo teigimu, pirmosios uogos kol kas yra tik pusiau sunokusios, o tikrasis derlius pasirodys už maždaug dešimties dienų. „Bet pirmųjų žemuogių paskanauti jau galima“, – sako.

V. Varanavičius pasakoja, kad šių uogų atsirado prieš porą dienų. Anot jo, žemuogių tikrai galima rasti Dzūkijoje, asociacijos prezidentas taip pat sako girdėjęs apie pasirodžiusias uogas ir Aukštaitijoje.

„Tiesa, jų yra tik palaukėse, atvirose vietose, kur yra daugiau saulės. Derlius nėra gausus, nes dalis jų dar žydi, dalis dar žalios, bet pavienių uogelių yra“, – teigia.

Praeitais metais apie pirmąsias žemuoges DELFI skelbė savaite anksčiau – birželio 13 d. Dėl vėlyvo derliaus asociacijos vadovas kaltina taip pat pavėlavusią vasarą ir šaltą pavasarį.

„Šįmet viskas vėluoja. Vasara – vėlyva, pavasaris taip pat buvo pakankamai šaltas. Prognozuojame, kad mėlynių derlius irgi vėluos mažiausiai savaitę. Jos yra žalios žalios, neturi dar net prinokusioms uogoms būdingo atspalvio“, – kalba V. Varanavičius.

Tačiau, nepaisant vėlyvo žemuogių pasirodymo, jis prognozuoja, kad uogų bus ne mažiau nei pernai: „Prognozuoju, kad žemuogių derlius bus pakankamai geras. Jis tik prasideda, jų dar pakankamai daug žalių, bet, jeigu sąlygos bus geros, žemuogių derlius tikrai bus geras. Tik vėluojantis.“

Pagausėjus žemuogių mažins ir kainas

V. Varanavičiaus teigimu, pakelės prekiautojai už ankstyvąjį šių metų derlių prašo trijų eurų.

Tai patvirtino ir kalbintas uogautojas Romas, kuris prekiauja žemuogėmis pakelėje, šalia Varėnos. „Žemuogės už lietuviškas braškes ne ką brangesnės: 2,5 – 3 eur už stiklinę“, – tvirtina. Stilkinėje, anot jo, būna nuo 200 iki 250 g uogų.

„Dar kol kas jų labai daug nėra, tik atvirose vietose, o miškuose žemuogės dar žalios. Tikrai nėra jų pertekliaus. Už kokios savaitės derlius turėtų būti didesnis. Ir kainos turėtų kristi žemyn“, – aiškina Romas.

Tiesa, jis teigia, kad kol kas uogų surenka nedaug. „Kaip papuola. Kol kas nedaug, gal pusantro litro per dieną (maždaug 6 stiklinės), bet iš manęs uogautojas prastas. Yra kas daugiau surenka“, – sako.

Prekiautojo teigimu, pravažiuojantys žemuoges perka noriai ir net nebando derėtis.

DELFI primena, kad trečiadienį ankstyvosiomis žemuogėmis džiaugėsi ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji feisbuke pasidalino nuotrauka, kurioje vaizduojama laikanti indelį su keliomis saujomis žemuogių.

„Pirmosios žemuogės – mano komandai“, – prie nuotraukos prirašė D. Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)