„Jei iš ispanų juokiamės, kad pas juos yra siestos valandos, nejuokaudami galime pasakyti, kad dabar jos reikalingos ir pas mus“, - konstatavo ne vieną dešimtmetį Palangoje kelias kavines valdantis verslininkas Edmundas Sakalauskas.

Priežastis, anot jo, paprasta – žmonės per karščius guli pliaže, o ne eina į kavines. „Šią liepą akivaizdžiai buvo matyti, kad poilsiautojai norėtų, jog kavinės pradėtų dirbti anksčiau, o užsidarytų gerokai vėliau nei dabar. Vidurdienį ir kelias valandas po pietų žmonės į kavines tiesiog neužsukdavo. Tas valandas ir galėtume paskelbti siesta, kai darbuotojai pailsėtų, o galėtų dirbti ilgiau naktį“, - savo viziją dėstė E. Sakalauskas.

Jis pripažino, kad Palangos verslininkai tikrai nesugebėjo prisitaikyti prie rekordinių karščių taip, kad ir papildomai uždirbtų, ir patenkintų poilsiautojų poreikius.

„Naktys buvo labai šiltos, žmonės norėjo lauke sėdėti ir po vidurnakčio, o mes turėjome užsidaryti, nes yra darbuotojų pamainos, turi būti tam tikras valandų skaičius, kurio negalima viršyti. Todėl dieną darbuotojai darbo neturėjo, nes žmonės į kavines nėjo, o naktimis jos užsidarydavo, nes darbuotojai turi ilsėtis“, - paradoksą įvardijo pašnekovas.

Jam antrino ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas. „Jei žinotume, kad ir kitų metų vasarą vyraus tokie karščiai, tikrai galvotume, kaip įteisinti vadinamąją siestą. Buvo akivaizdu, kad liepą žmonės kavinėse laiką norėjo leisti ne dienomis, o naktimis. Tačiau darbuotojai turi dirbti dieną, o ne naktį, nes tokie susitarimai“, - teigė D. Miklovas.

Kai kuriose lauko kavinėse per karščius termometro stulpeliai rodydavo ir 45 laipsnius karščio. Todėl žmonės tik užsukdavo ir išeidavo lauk.

„Lauko kavinėse jokių stebuklų nesukursi. Pats pripirkau daug ventiliatorių, bet ir jie nelabai padėjo apsisaugoti nuo karščio. Be to, per pačius karščius žmonės mažai valgo, todėl siestos variantas yra naudingas net keliais aspektais“, - nuomonę reiškė kavinę J. Basanavičiaus gatvėje turintis D. Miklovas.

Jo nuomone, rudenį Palangos verslininkai jau turėtų pradėti kalbėtis su kurorto valdžia, kad ji pakeistų miesto tarybos sprendimą, kuriuo nustatyta, jog triukšmas J. Basanavičiaus gatvėje po vidurnakčio neturi viršyti 60 decibelų. Kitaip tariant, po vidurnakčio kavinėse negali groti gyva muzika.

„Tačiau žmonės nori linksmybių, jie atvažiuoja atostogauti, todėl vakarais pageidauja atsipalaiduoti, pavalgyti, išgerti, pašokti. Bet valdžia J. Basanavičiaus gatvę nori užtildyti vidurnaktį. Mes laikomės tvarkos, išjungiame muziką, bet bendras gatvės triukšmo lygis vis tiek viršija 70 decibelų ir vien nuo žmonių klegesio“, - aiškino D. Miklovas.

Todėl jis ir įsitikinęs, kad J. Basanavičiaus gatvėje turi būti taikoma išimtis – muzikuoti reikia leisti ilgiau nei iki vidurnakčio.

„Ypač jei dieną karšta ir nėra žmonių, kurie ateina linksmintis vakare ir nori šėlti per naktį. Ir mes, verslininkai, ir kurorto valdžia turi siekti, kad poilsiautojai liktų patenkinti.J.Basanavičiaus gatvė iš kitų ir išsiskiria tuo, kad joje gausu kavinių su gyva muzika. Žmonės nori linksmybių ir negalima iš jų atimti galimybės pasišokti“, - pabrėžė D. Miklovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)