Bet kai kurie kurorto svečiai savo elgesiu kelia pagrįstų klausimų – ar tikrai jie yra verti šių palangiškių pastangų?

Vienpusis eismas – be incidentų

Nors Vytauto gatvės dalis dar nespėjo apriboti transporto eismo, nuogąstavimų, kad pokyčiai taps ne palengvinimu, bet kliūtimi visiems eismo dalyviams, pasigirdo vos pasirodžius kelininkams. Tačiau pirmasis gausus poilsiautojų savaitgalis baimes paneigė – turistai kuo puikiausiai priėmė naujoves ir įrodė, kad daugiausiai triukšmavo patys palangiškiai. Žinoma, vasara – dar priešaky ir visko gali pasitaikyti.

„Kadangi sinoptikai žadėjo gerą orą ir buvo aišku, kad į pajūrį atvyks labai daug žmonių, savaitgalio laukėm su nerimu. Abi dienas akylai stebėjom situaciją mieste, bet rimtesnių incidentų nebuvo užfiksuota, – apie pirmąjį karštą šio sezono savaitgalį pasakoja laikinai Palangos miesto policijos komisariatui vadovaujantis Veiklos skyriaus viršininkas Kęstutis Bončkus. – Ir naujoves miesto centrinėje dalyje poilsiautojai priėmė palankiai. Žinoma, buvo dalis vairuotojų, kurie elgėsi gatvėje, kaip įpratę, o ne kaip reikalauja kelio ženklinimas. Budėję policijos pareigūnai tokius tiesiog įspėjo. Tad visiems eismo dalyviams reikia atsiminti, kad visada reikia stebėti kelio ženklinimą, vadovautis kelio ženklais, o ne ankstesne patirtimi ar įpročiais.“

Kvailas pasilinksminimas ar kenkimas?

Panašu, kad kai kurie įpročiai yra žalingi. Tiesa, iki šiol neaišku, ar chuliganai – vietos gyventojai, ar kurorto svečiai. Baigiantis savaitgaliui, sekmadienį, apie 20 valandą, į fontaną Jūratės ir Kastyčio skvere piktadariai pripylė putojančio skysčio. „Teko išleisti visą fontano vandenį, išvalyti purkštukus ir vėl baseiną užpildyti vandeniu. Žinoma, kad patyrėme nuostolių: praradome apie 90 kubinių metrų vandens, teko kviesti darbuotojus papildomam darbui. Tikimės, kad daugiau žalos šiam fontanui chuliganai nepadarė“, – pirmadienį kalbėjo miestą prižiūrinčios bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus.

Pasak pašnekovo, komunalininkai labiausiai baiminosi incidentų Vytauto gatvėje, kur dar ir šiuo metu tebeįgyvendinami vienpusio eismo pokyčiai. Tačiau apie tokius įmonei nebuvo pranešta. Savaitgalio poilsiautojai, anot K.Skieraus, nesukėlė incidentų ir kitose miesto vietose. Ramiai praėjo ir poilsis pliažuose (nors praėjusių savaitgalių svečiai jau spėjo pakenkti inventoriui paplūdimiuose).

Socialiniuose tinkluose dėl incidento Jūratės ir Kastyčio skvere pasisakęs Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus priminė praėjusių metų incidentą, kai „pajuokauti“ nusprendusi mergina buvo beregint išaiškinta. Paaiškėjo, kad ji – vietos gyventoja, o nuostolius atlyginti turėjo jos tėvai. „ Šioje vietoje (Jūratės ir Kastyčio skvere – aut.past.) yra kameros ir tas, kas tai padarė, bus išaiškintas. Nedarykite tokių negražių dalykų, o džiaukitės tuo, kas yra gražu, juk Palangos komunalinio darbuotojai stengiasi ir sunkiai dirba“, - įspėja ir prašo kurorto vadovas.

Reikia išmokti grožiu džiaugtis

Nors miško puošmena – paprastoji pakalnutė nėra draudžiamas skinti augalas, visgi norėtųsi, kad išskirtiniai žiedai suteiktų džiaugsmo daugiau nei vienam žmogui. Deja, kai kurie poilsiautojai galvoja, kad Palangos žiedai pražydo tik jiems vieniems. Tokią skynėją (beje, išrankią: mergina skynė gėles, jas metė, vėl skynė, vėl metė) pavyko užfiksuoti „Labryčio“ take, tarp vaikų pramogų parko ir Naglio kalno.

Palangos miesto aplinkos apsaugos agentūros vedėja Ramunė Lukaševičienė sako, kad paprastąją pakalnutę teisės aktai draudė skinti, jos žiedais prekiauti iki praėjusių metų pavasario. „Pagal bendruosius želdynų apsaugos ir tvarkymo reikalavimus miestų parkuose ar skveruose draudžiama skinti visų augalų žiedus ar lapus. Tačiau paprastoji pakalnutė nėra saugoma rūšis. Draudžiama skinti visų rūšių vandens lelijų ir šilagėlių žiedus ir jais prekiauti, išrauti, iškasti su šaknimis ar kitaip naikinti paprastąjį burbulį, miškinę leliją, lieknąją plukę, pavasarinę raktažolę, didžiažiedę rusmenę. Teisės aktai saugo ir visų rūšių pataisus – jų negalima rauti, skinti ir prekiauti jais“, - vardija aplinkosaugininkė.

Palangos girininkas Stanislovas Jonaitis taip pat antrina kolegei ir sako nematantis nieko blogo, jeigu žmogus nusiskina vieną kitą žiedą. „Nurodyta teritorija yra dviprasmiškoje padėtyje: tai – ir miesto teritorija, ir miškas. Miesto želdynų skinti nevalia, o miške tarsi galima. Bet tai nereiškia, kad galima rauti, niokoti ar prisiskinti puokštę pakalnučių. Jų Palangoje nėra labai daug, auga tik pavieniuose ploteliuose. Pakalnutė tikrai ant smėlio neauga, jai reikalingas šlapesnis dirvožemis. Tad poilsiautojai ar miesto gyventojai turėtų išmokti džiaugtis grožiu, gamta gėrėtis kitaip. Juk nebūtina visko, kas gražu, parsinešti į namus“, - pataria girininkas.

Sezono atidarymui – pasiruošta

Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas patikino, kad šiuo metu vasaros darbams ja pasiruošta. „Kol kas paplūdimiuose nebudime. Nors gelbėtojų atranka jau yra baigta, turime ir inventoriaus. Laukiame maudynių sezono pradžios“, - sakė J.Pirožnikas. Gelbėtojai budėjimą paplūdimiuose pradėjo nuo birželio 1 d. Gelbėtojų tarnybos vadas patikino, kad praėjęs savaitgalis Palangos paplūdimiuose buvo ramus. Gausesnės besinaudojančių saulės ir vandens voniomis masės sulaukta tik šeštadienį, o sekmadienį, oro temperatūrai atvėsus, pliažai beregint ištuštėję.

Jonas Pirožnikas

Policijos komisariato laikinasis vadovas K.Bončkus taip pat tikina, kad jau šios savaitės pabaigoje startuojančiam vasaros sezonui pajėgos yra paruoštos. „Per tris savaitgalio dienas dirbs dvidešimt mūsų komisariato pareigūnų. Taip pat šiam savaitgaliui Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas į Palangą atsiųs papildomų pajėgų – dar tiek pat pareigūnų iš visų komisariato aptarnaujamos teritorijos padalinių. Be to, nuo penktadienio mums pradeda talkinti Viešojo saugumo tarnyba. O savaitgalį viešąją tvarką mieste padės saugoti ir policijos rėmėjai bei Šaulių sąjungos nariai“, - apie pasirengimą artėjančio savaitgalio šventei ir būsimam svečių antplūdžiui pasakoja K.Bončkus.