„Mes iš Kauno. Ryte į Palangą atvažiavome, o vakare mausime atgal. Vasaros kaip ir nebuvo, tai ir gaudome paskutinius saulės spindulius“, - šypsojosi linksmai nusiteikusios merginos.

Tokių vienadienių poilsiautojų didžiausiame šalies kurorte – šimtai tūkstančių. Nes surasti nakvynę šiuo metu visiškai neįmanoma.

„Paskambinkite kitos savaitės viduryje. Dabar neturime laisvų vietų. Ne, ir kitą savaitgalį nebus. Tik savaitės vidury“, - telefonu sakė namelius Monciškėse nuomojantis verslininkas.

Debesims išsisklaidžius ir suspindus saulei paplūdimiai tapo sausakimši. Tarp smėlyje įsitaisiusių vasarotojų šią savaitę beveik nebeliko ir laisvos vietos.

„Nepravažiuojame automobiliu iki tilto. Vien žmonės. Šią vasarą tokių dienų mažai buvo. Teks arba per miestą, arba vandeniu“, - burbtelėjo Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Gaudė prekeivius

Poilsiautojams plūstelėjus prie jūros čia juos pasitiko ir įvairius gardėsius, čeburėkus, beliašus bei rūkytas žuvis pardavinėjantys verteivos. Tačiau nesnaudė ir valstybinių institucijų pareigūnai. Ketvirtadienį ir penktadienį neturinčiuosius leidimų verstis išnešiojamąja prekyba mikliai gaudė Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus ir Palangos valstybinės veterinarijos inspekcijos pareigūnai.

Per dvi dienas sučiupti keturi asmenys iš valties prekiavę rūkytomis žuvimis ir du čeburekų išnešiotojai.

Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys DELFI sakė, kad tokie patikrinimai rengiami nuolat. „Su įvairiomis kitomis valstybės institucijomis surengiame reidus, per kuriuos stengiamės surasti nelegaliai maisto produktais prekiaujančius asmenis ir taip užkardyti jų veiklą“, - paaiškino P. Keinys.

Pažeidėjų sugauti buvo galima ir daugiau, tačiau čeburekų pardavėjai lyg dūmas išnyko. Matyt, juos perspėjo sučiupti likimo broliai.

Rizikuoja apsinuodyti

Anot Palangos valstybinės veterinarijos inspekcijos vyriausiojo veterinarijos gydytojo-inspektoriaus Valdžio Flakso, poilsiautojai, susigundė gardžiu rūkytos žuvies kvapu smarkiai rizikuoja.

„Ketvirtadienį buvo apsiniaukę, tačiau vis tiek šilta. O tokią dieną perkant rūkytas žuvis ar jų gaminius iš valties, kurioje nėra šaldytuvo, rizikuojama sunkiai apsinuodyti. Rūkytų žuvų kvapas sklinda toli, tačiau retas kuris pagalvoja, kad jos net kelias valandas laikytos šiltai, po tiesioginiais saulės spinduliais. Todėl tokie produktai kelia pavojų sveikatai,“ – DELFI sakė V. Flaksas.

Už prekybos taisyklių pažeidimą, tai yra prekybą be leidimo, numatyta bauda nuo 16 iki 30 eurų.
Už minėtus nusižengimus, pagal Administracinių nusižengimų kodekso 153 str., skiriama bauda nuo 16 iki 80 eurų. „Tačiau jei asmuo nusižengė pirmą kartą jam skiriama tik pusė baudos – 8 eurai. Bet jei asmuo nusižengimą darė pakartotinai, tai jau bauda siekia nuo 30 eurų“, - sakė pareigūnai.

Pažeidėjas vandeny

Tačiau penktadienį paplūdimyje buvo ir tokių, kurie plaukiojo vandens motociklu neturėdami tam teisės. „Į vandenį vandens transporto priemonę galima nuleisti tik specialiai Palangos savivaldybės nurodytose vietose. Tas asmuo atsivežęs savo įrenginį juo plaukiojo žmonės skirtose maudyklose“, - DELFI sakė J. Pirožnikas.

Kartu su juo buvęs Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Robertas Ražauskas paprašė parodyti asmens dokumentus. Pilietis tai atsisakė padaryti, todėl buvo iškviesti policijos pareigūnai, kurie surašė Administracinio nusižengimo protokolą, kurį perduos Lietuvos saugios laivybos administracijai.

Gerti pliaže - draudžiama

Penktadienį gelbėtojai kartus Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnas didelį dėmesį skyrė ir vartojantiems alkoholinius gėrimus paplūdimyje. Tokių pliaže – tūkstančiai. Tačiau įrodyti, kad žmogus vartoja, labai sunku. Be to, buvo labai daug tokių, kurie jau buvo ištuštinę atsineštą tarą.

„Gėrimus vartoti galima tik lauko kavinėse. Žinoma, vasarotojai ir ten apsvaigsta, o paskui besimaudydami rizikuoja. Tačiau kol kas yra tokia tvarka. Savo atsineštų gėrimų gerti negalima, kavinėje – galima“, - pečiais gūdžiojo J. Pirožnikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)