Pirmasis į tai sureagavo žurnalistas Andrius Tapinas, reklama pasidalinęs savo „Facebook“ paskyroje, po jo įrašu pasipylė dešimtys pasipiktinusiųjų komentarų.

„Smagūs tie Lietuvos verslininkai. Su fantazija. Be proto užuomazgų, bet su fantazija. „Gilių tradicijų“ ir „nevaldomų linksmybių“ Adolfo alaus fiesta Šventojoje Na, labai stipru. Turbūt stipriausia, ką esu matęs per ilgą laiką. Paršelio Rojus, jums viskas su galva gerai?“ – retoriškai klausė A. Tapinas.

Pažadėjo pasitaisyti

DELFI susiekus su „Paršelio rojaus“ savininku Gintautu Rekašiumi, šis iš pradžių tikino, kad jokios agresijos reklamoje nėra ir ja nenorėta nieko įžeisti.

„Galiu atsakyti, jokios agresijos nėra, grynai pacifistinis renginys. Nejaugi pas mus vienas vardas ir siluetas iššaukia tiek prieštaringų minčių. Čia jau atskira tema“, – tikina verslininkas.

Pasiteiravus, ar jis nemano, kad reklama gali įžeisti daugybę žmonių, o ypač Lietuvos žydus, jo teigimu, šis plakatas neturi nieko bendro su Holokaustu.

„Mes tokių temų neliečiame, vis tiek vasara, mes tiek giliai nesikapstome. Čia yra šaržuotas personažas ir nekvestionuojame tų dalykų ir jų neliečiame. Mano asmenine nuomone tai, kas įvyko (red. pas. –Holokaustas) yra blogai, bet tai neturi nieko bendro su tuo. Čia yra parodija ir ji nieko bendro su tais skaudžiais išgyvenimais neturi. Mes gerbiame praeitį“, – sako G. Rekašius.
Akimirka iš renginio „Paršelio rojuje“

Atkreipus verslininko dėmesį, kad keista naudoti Hitlerio atvaizdą tokioje reklamoje, ypač, kai gerai žinoma, kad jis beveik nevartojo alkoholio, G. Rekašius aiškino, kad jo pirmieji susitikimai vis tiek vykdavo aludėse.

„Jo pirmieji susirinkimai būdavo Miuncheno aludėse ir ten vykdavo tie pokalbiai. Ar jis gerdavo... teko lankytis Miunchene toje aludėje, kur net lenta yra prikalta, kad ten vyko nacių steigiamasis susirinkimas. Jis turėjo kažkokį kontaktą“, – sako verslininkas.

Verslininkas galų gale pripažino, kad ši reklama gali įžeisti žmones, tačiau pasidžiaugė, kad tai rodo, jog lietuviai tampa sąmoningesni.

„Iš tikrųjų, tai yra jautri tema. Mes neturėjome jokių tikslų ir bet kokiu atveju gaila, o gal ir gerai, gal negaila, kad žmonės tampa sąmoningesni ir tampa jautrūs ne tik savo vargui, bet ir kitiems aplinkui vykstantiems dalykams, kur reikėtų jautrumo“, – sako G. Rekašius.

Paklaustas, ar tokios reklamos, jo požiūriu, prisideda prie jautrumo ugdymo, verslininkas minutėlę sudvejojęs pasakė, kad greičiausiai neprisideda ir čia pat pažadėjo reklamą pašalinti.

„Reikia daryti išvadas. Žaldokas turi būti su bokalu, supratau, taip, negalima, pakeisim siluetą. Mes esame geros nuotaikos klubas, o ne ksenofobinių aistrų kurstymo. Greituoju būdu pakeisim veidą ir pakeisim Žaldoku. Aš praregėjau. Negali būti prieštaringų minčių“, – sako G. Rekašius.

Tiesa, tai ne pirmas kartas, kai „Paršelio rojus“ naudoja A. Hitlerio atvaizdą, dar 2015 m. žiniasklaida rašė, kad diktatoriumi persirengęs žmogus linksmino kavinės lankytojus.

Negali suprasti

Visuomenės veikėjas ir praktikuojantis judėjas Danielius Lupšičas DELFI sako, kad niekaip negali suprasti, kodėl reklamai pasirinktas būtent A. Hitleris.

„Manau, kad taip darantys žmonės yra kvaili ir beširdžiai. Iš visų pasaulio herojų ir antiherojų jie išsirenka būtent Adolfą Hitlerį. Noriu suprasti, kodėl“, – sako D. Lupšičas.

Pašnekovo teigimu, jis pats yra juodo humoro mėgėjas ir kartais nevengia aštriai papokštauti, tačiau šioje parodijoje nieko juokingo neįžvelgia.

„Aš nieko nekaltinu, bet noriu suprasti, kaip Adolfas Hitleris susijęs su jų organizuojama švente. Ir kas čia yra juokingo. Po kokio žodžio reikia juoktis? Po to, kad 300 tūkst. Lietuvos piliečių buvo nužudyta? Ar ką jie švenčia?

Jie švenčia, kad buvo nužudyta virš 20 mln. žmonių, nebūtinai pačių žydų, tie patys vokiečiai žuvo karuose? Tikrai noriu sužinoti, ką jie švenčia“, – svarsto D. Lupšičas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (698)