„Vos tik atvykusios į Palangą su draugėmis patraukėme į pajūrį. Nusprendžiau, kad šią vasarą nenoriu būti su dryžiais ant kūno. Esu atostogavusi užsienyje, ten bendruose paplūdimiuose daug moterų deginasi be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies. Tai jau tapo natūraliu dalykų į kurį aplinkiniai visiškai nereaguoja. Kadangi žmonių pajūryje nebuvo daug, nusprendžiau pasideginti be liemenėlės“, - pasakojo mergina.

Tačiau dėl tokio savo sprendimo netrukus ji stipriai pasigailėjo, pro šalį ėjusi senyvo amžiaus moteris merginą ne tik sugėdino, bet ir užsipuolė.

„Ji tiesiog pradėjo rėkti ir mus su draugėmis vadinti įvairiausiais žodžiais leisdama suprasti, kad atrodome kaip laisvo elgesio merginos. Baisu, kaip plūdosi ta moteris – ji tikrai elgėsi blogiau nei mes ir sugadino ne tik nuotaiką, bet ir visą dieną“, - pasakojo Justina.

Nors pasaulyje deginimosi be liemenėlių mada yra plačiai paplitusi, Lietuvoje tai – naujovė, kuriai, anot etiketo specialisto Giedriaus Drukteinio, nelemta tapti norma.

Reikia derintis prie daugumos

„Visos etikos pagrindas yra daryti, ką nori, tačiau nepažeisti kitų žmonių interesų. Jeigu deginimasis be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies aplinkiniams kelia nepatogumų, tai jau signalizuoja, kad nesielgiama gerai. Aišku, tolygus įdegis yra gražu, tačiau būtina suvokti, kad šitame pasaulyje gyvename ne mes vieni”, - patikino G. Drukteinis.

Pasak jo, tokioje situacijoje vienareikšmiškai taikytis prie aplinkinių turėtų apsinuoginusi mergina. Kilus konfliktui jai bent jau derėtų paeiti kelias šimtais metrų toliau nuo kitų žmonių.

„Visuomet pirmenybė teikiama visuomeninėms normoms. Juk jei aš, pavyzdžiui, labai skubu ir turiu svarbių reikalų, vis tiek negaliu važiuoti degant raudonam šviesoforo signalui. Ne pasaulis turi derintis prie žmogaus, o žmogus prie pasaulio. Nors daugeliu atveju galima rasti kompromisą, yra normos, prie kurių derinasi absoliučiai kiekvienas žmogus “, - pripažino etiketo specialistas.

Liemenėlės nedera atsisakyti ir gatvėje

Jis neigiamai vertina ir merginų pasirinkimą liemenėlės nedėvėti ir po palaidine. Nors jos teigia, kad taip esą patogiau ir vėsiau, G. Drukteinis patikino, kad dažniausiai tokios merginos tiesiog reikalauja dėmesio ir stengiasi šokiruoti.

Giedrius Drukteinis

„Tokios merginos turi suprasti, kad pasaulio savo apnuogintomis vietomis nepakeis, tačiau labai greitai pasaulis pakeis jas. Vieną dieną jos supras, kaip kvailai elgėsi ir tai, kad visi bandymai provokuoti nieko nepakeitė. Būti be liemenėlės – nepadoru ir ginčuose visuomet laimės padorios visuomeninės normos. Tad jei norima pasiekti sėkmės gyvenime ar susirasti antrąją pusę – negalima elgtis iššaukiančiai. Iššaukiančiai besielgiantys žmonės visuomet pralaimi. Laimi tie, kurie laikosi padorumo ribų“, - patikino G. Drukteinis.

Per penkiasdešimt metų neprognozuoja jokių pokyčių

Jis nemano, kad lietuviai yra ypatingai susikaustę ar konservatyvūs, tačiau pripažįsta, kad tam, kad pasikeistų susiformavusios padoraus elgesio ir normos prireiktų mažiausiai pusšimčio metų.

„Jei žmogus jaučia savo vietą, ribas ir tai, kurioje vietoje, kaip jis gali elgtis, problemų ir klausimų jam nekils. Noras Lietuvoje elgtis taip tarsi čia būtų Naujoji Zelandija tik parodo tai, kad žmogus yra savo kompleksų įkaitas – nelaisvas, įsitempęs ir turintis identiteto problemų. Tuomet jis pradeda maištauti, nors jau iš anksto žino, kad tas jo maištas yra pasmerktas pralaimėjimui“, - šyptelėjo G. Drukteinis.

Jis pripažino, kad visuomet buvo, yra ir bus jaunuolių, kurie mėgsta elgtis iššaukiančiai, ar tai būtų tatuiruotės, ar apranga, ar polinkis apsinuoginti, tačiau tikėtis, kad jų diktuojamos idėjos taps visuomene norma – naivu.

„Jiems reikia žinoti, kad jie tėra silpna mažuma ir nors gali visuomenę truputi suerzinti, gyvenimiškų, tradicijų ir etiketo normų niekaip nepanaikins bent jau artimiausius penkiasdešimt metų“, - įsitikinęs G. Drukteinis.

Intymiausios vietos turėtų būti skirtos tik artimiausiems žmonėms

Tuo tarpu psichologė Genovaitė Petronienė tikina, kad mada degintis be liemenėlių savaime nėra bloga – tai yra žmogaus pasirinkimo laisvė, tačiau tam tikros kūno vietos turėtų viešumoje būti uždengtos ir skiriamos tik artimiausiems žmonėms.

Psichologė Genovaitė Petronienė

„Toks merginų elgesys nėra amoralus, tačiau aplinkui sukelia įtampą ir kursto papildomas aistras. Jaunos merginos paprastai atidengia krūtinę, būtent tą dalį, kuri vyrus labai gundo, todėl, pavyzdžiui, greta prigulus porai, aišku, kils bereikalingų pykčių. Nors žmonos krūtinė galbūt taip pat graži, ji vis tiek jau kiek pabodusi, o ir sutuoktiniai galbūt vienas kitam įkyrėję, todėl natūralu, kad vyras žvalgysis į kitas merginas, o moteris ant jo pyks. Aš manau, kad apsinuoginusios merginos turėtų pagalvoti ne tik apie save ar tai, kad vyrams sukelia teigiamus jausmus vyrams, bet ir apie kitas moteris bei galimą jų neigiamą reakciją“, - patikino G. Petronienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1329)