„Bevaikštinėdami Kunigiškių pajūriu, kartu su kitais bendruomenės atstovais staiga aptikome štai tai. Primena naftos produktus. Sunerimome, ar Būtingės terminalas nepatyrė kokios nors avarijos, priešingu atveju, kodėl paplūdimys užterštas“, - klausė sunerimusi Palangos bendruomenė.

Ekologas: stebėtis naftos teršalais prie Baltijos jūros, tas pats, kas lietumi Lietuvoje

Pajūrio regioninio parko vyr. ekologas Erlandas Paplauskis ramino, kad jokios avarijos neįvyko. Tiesiog naftos teršalai Lietuvos pajūryje pasidarė toks pats įprastas dalykas kaip ir lietus ir tuo stebėtis nereikėtų, mat Baltijos jūra laikoma viena labiausiai užterštų.

„Bangos išmeta į krantą, čia gali būti ir mazuto, ir naftos teršalai, daug yra variantų, dabar jau niekas tiksliai net nepasakys dėl smulkių kiekių. Baltijos jūros bangos tokius teršalus meta jau dešimtis metų. Kartais daugiau, kartais mažiau, bet kad po štormų nebūtų nei vieno gabaliuko, taip nebūna. Visom priemonėm yra skalambijama, kad Baltijos jūra – labiausiai užteršta jūra pasaulyje. Tai ko norėti“ ?- retoriškai klausė ekologas.

Pasak jo, Baltijos jūroje yra pilna naftos: „Kadaise juk buvo Būtingėje milžiniška avarija, vamzdžiai pratrūkę, be to, laivai išpila didžiulius kiekius naftos, plauna triumus. Tikrai dar ne visa nafta išplauta į krantą. Pilna jūra yra naftos, tegul žmonės atsipalaiduoja ir baigia stebėtis lietumi Lietuvoje. Mes prie tokios jūros gyvename, taip buvo ir bus. Žmonės nustemba, kad naftos randa vienoj užterščiausių jūrų pasaulyje, iki švarių laikų dar nekvepia: nei problemos išspręstos, nei kas žino, kaip jas išspręsti.“

Ekologas perspėjo, kad kai kurias medžiagas imti į rankas yra ir pavojinga: „Buvo fosforą išmetę, tai yra pavojinga, paėmus į rankas, jos pradegs. Nuo naftos tai nieko nebus, bet žmonėms patiems nerekomenduojama rinkti, maža kas. Tegul praneša savivaldybei, komunalinės tarnybos surinks.“

Aplinkosaugininkai nuvyko patikrinti

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (Klaipėdos RAAD) Palangos miesto agentūros vedėja Ramunė Lukaševičienė DELFI teigė, kad kol kas informacijos apie naftos teršalus aplinkosaugininkai nebuvo gavę, o iš žurnalistų sužinoję informaciją, išvyko į patikrinimą.

„Išvažiavęs mūsų inspektorius pažiūrėti, bet tokio pranešimo, kad kažkur pastebėti teršalai, nebuvo, nieko nepastebėjo ir miestą tvarkanti įmonė“, - kalbėjo R. Lukaševičienė.

Vėliau aplinkosaugininkai informavo, kad vizualiai apžiūrėjus dalį paplūdimio teritorijos nuo Ošupio upelio, teršalų nerasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)