Kalėdinių eglių čempionato fone yra naujiena iš gastronominės politikos. Štai ji: Lietuvos valstybingumo epicentras – Seimas – pagaliau vėl turi kavinę. Viena aukščiausių politikos institucijų vėl pietauja. Ir tai yra normalios politinės kasdienybės faktas, nes Parlamentas be kavinės, be restorano y...
lietuviška virtuvė
36 straipsnių
„Ogmios mieste“ įsikūrusių restoranų šeimą papildė tradicinės lietuviškos virtuvės restoranas „SÃVA“
Lapkričio pradžioje, „Ogmios mieste” duris atvėrė tradicinės lietuviškos virtuvės entuziastai – restoranas SÃVA. Nors „Ogmios mieste“ šis restoranas – naujiena, tai nėra pirmasis šio restorano taškas.
Tie, kas mėgsta balandėlius, bet neturi jokio noro prie jų sugaišti kelias valandas, labai rekomenduoju išbandyti šį vienos keptuvės balandėlių receptą. Skonis toks pats kaip ir tradicinių balandėlių, tik prireikia perpus mažiau laiko ir pastangų. Idealus receptas visiems tinginėliams!
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be daržovių pažibos – bulvės. Daugybė patiekalų – cepelinai, bulvių plokštainis, bulviniai vėdarai – laikomi tradiciniais, tačiau pagrindinis jų ingredientas į Lietuvą atkeliavo tik XVII a. Nors gali pasirodyti, kad visos bulvės vienodos, visgi, priklausomai nuo v...
Medus lietuviams nuo seno turėjo ypatingą, netgi sakralinę reikšmę. Jo kopinėjimo tradicijos mūsų šalyje siekia dar neolito laikotarpį, prasidėjusį keletą tūkstantmečių prieš Kristų, ir anksčiau šis tautiečių „valgomu auksu“ vadinamas produktas naudotas kaip valiuta, vaistas bei maistas.
Įsidėmėkite visiems laikams: cepelinai – ne didžkukuliai, kugelis – ne plokštainis. Kulinarijos ekspertas įvardijo šių patiekalų skirtumus (127)
Bene populiariausi bulviniai patiekalai Lietuvoje – cepelinai ir kugelis. Tačiau kodėl tautiečiai cepelinus vadina didžkukuliais, o kugelį – plokštainiu, jei tai yra keturi skirtingi patiekalai? Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas įvardijo šių patiekalų skirtumus, kuriuos...
Nuo saldžių keptų pyragų ir tradicinės naminės ruginės duonos iki rankų darbo makaronų. Pasigaminti tokius patiekalus be miltų – misija neįmanoma. Visgi iki šiol dar ne visi žino, kokia miltų rūšis norimam kulinariniam šedevrui yra pati tinkamiausia.
Jau daug metų Lietuvos restoranuose su vyru valgome tik tradicinius patiekalus – cepelinus, varškėtukus, blynus. Aštuonkojais tėvynėje mūsų nesuviliosi, juos gaminame geriau, ir šviežius. Bet štai šią vasarą mintyse plūdomės... Mūsų mėgstami lietuviški patiekalai atrodė tarsi mikrobangų krosnelėje p...
Supeikti nacionalinę gelbėjimosi nuo karščio sriubą – šaltibarščius – būtų maždaug tas pats, kaip pagirti tą pliažą. Arba (tam tikruose sluoksniuose) jį supeikti. Vyraujanti tendencija yra tokia: apie šaltibarščius – geriau nieko, jeigu negali gerai.
„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restorane šefas Gerdvilas Žalys, kurdamas naują meniu, užsibrėžė atgaivinti multikultūrinį Vilniaus kulinarinį paveldą. Šis meniu pristatomas visiškai atnaujintame „Stiklių“ restorane, kuriame virtuvės šefas kvies svečius išgirsti patiekalų ir restorano istoriją iš...
Maisto istorijos profesorius: nacionalinis lietuvių pasididžiavimas – cepelinai – sovietmečio palikimas (831)
Kodėl paprašyti išvardinti bent tris tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalus, iškart žiojamės sakyti cepelinai, kugelis ir vėdarai? Atsakymo į šį ir dar įdomesnius klausimus „ Alfo didžiojo kulinarinio šou “ šeštadienio laidoje „ Alfas live “ jos vedėjas, „ Virtuvės mitų griovėjų “ įkūrėjas ir ly...
Naujo lietuviško startuolio „feelZcity“ kūrėjai ėmėsi suplanuoti tokią vakarienę, kurios dalyviams lietuviškos šaknys būtų pristatytos naujoviškai, patraukliai ir estetiškai. Savo pagrindiniu pasiūlymu startuolis įvardija „ Folk “ vakarienę, kurios metu dalyviai restorane ne vien ragauja lietuviškos...
Naujasis „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas Gerdvilas Žalys reformuoja „Stiklių“ Taverną (Aludę). Nuo šiol Tavernoje bus galima mėgautis skoniais, atkuriančias lietuviško kulinarinio paveldo gastronomiją pagal Cuisine Pur principus. Šefo meistrystės neužgožta pagarba ingredientui, pa...
Nežinau, kas šiais laikais gali gaminti tokius dalykus kaip mėsos vyniotinis, bet tas, kas pabandys, tikrai nesigailės. Tai gali skambėti keistai, bet iš tiesų jį paruošti – labai paprasta. Toks senolių laikų virtuvės kepinys man labiausiai patinka dėl to, kad yra natūralus ir sotus patiekalas, o jo...
Šiandien noriu papasakoti apie vietą, kuri savo duris lankytojams atvėrė palyginti neseniai. O man aplankyti tokias naujienas labai patinka ir dėl jų netgi galėtų atsirasti atskira rubrika, nes tikriausiai kiekvieną savaitę Vilniuje ir ne tik yra atidaroma (ir, deja, uždaroma) kokia nors nauja maiti...
Lietuviai, nacionalinio maisto gadintojai. Ar pastebėjote, kad lietuviai blogiausiai elgiasi su tuo maistu, kuriuo labiausiai didžiuojasi ir kurį labiausiai mėgsta? Ir čia aš net ne apie alų, kuris galėtų būti vienas mūsų turizmo ir tapatybės stuburkaulių. Ne apie tai.
Koks gi lietuvis nemėgsta tikro lietuviškos virtuvės pasididžiavimo – cepelinų? Tikriausiai kiekviena šeimininkė ar šeimininkas, gamindamas šį tradicinį lietuvišką patiekalą, turi savų paslapčių. Ne išimtis ir mano močiutė. Šiame recepte ji atskleidžia visas savo paslaptis. Jei galite, pasidalinkite...
Karbonadas, arba tiesiog muštas mėsos kepsnys, yra tokia virtuvės klasika, kad daugeliui jau kelia žiovulį, o miestiečiams, hipsteriams – gal ir pasibjaurėjimą. Vargiai rasite jo receptą ir šiuolaikiškose taip gausiai leidžiamose lietuviškose kulinarijos knygose. Priežastis paprasta: jis nebemadinga...
Po Dainų šventės maisto skandalo ir visų tų matytų marmalų man norisi kiek reabilituoti paprastą valgyklos meniu. Juk šiais laikais galima taip paprastai jį patobulinti!
Vasario 16-ąją Havajuose vyksta tikra lietuviško maisto fiesta – lietuviai vieni su kitais varžosi geriausio kugelio recepto konkurse, ant stalo visuomet būna ir balandėlių. „Ypatingo populiarumo visada sulaukia šaltibarščiai, nes ten šilta, o dar ta rožinė spalva“, – taip gyvenimą Havajuose prisime...