Šv. Velykos sunkiai įsivaizduojamos be užkandžių su liežuviu. Šįkart virtuvės šefai Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks kviečia pasigaminti gardžius užkandžius su liežuvio įdaru. Gamindami užkandžius su liežuvio vyniotiniu užtruksite vos 15 minučių.
Krienai
30 straipsnių
Krienas (lot. Armoracia, angl. Horseradish, vok. Meerrettich, Kren) – bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų gentis, kurioje viena Lietuvoje auganti rūšis – valgomasis krienas (Armoracia rusticana). Auginamas kaip prieskoninis augalas. Šaknyse ir lapuose yra daug vitamino C (apie 290 mg kilograme šaknų) ir fitoncidų. Šaknys ilgos, storos, mėsingos. Šaknyse gausu mineralinių druskų (kalio, kalcio, magnio, sieros, vario, fosforo, ir kt.).
Sušių receptas praverčia ruošiantis vakarėliui, šventėms ar tiesiog sumanius pasimėgauti skaniu valgiu. Visus žemiau paminėtus ingredientus sušiams gaminti galite įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. Wasabi krienų galima įsigyti pastos arba miltelių pavidalu. Jeigu įsigijote wasabi miltelius, s...
Jei reikėtų išrinkti tradicinį lietuvių virtuvės vasaros patiekalą, niekas tikrai nesuabejotų – tai šaltibarščiai. Ryškiai rožiniai, patiekti su šviežio derliaus bulvytėmis – tikras malonumas ir akims, ir skrandžiui.
„Mes visi po truputį mokėmės, kažko ir kažkaip“, – rašė Aleksandras Puškinas. Tačiau vargu ar šis klasikas galvoje turėjo daržininkystę, nors ir ją reikia nuo kažko pradėti. O pradėti geriausia nuo garantuoto ir lengvai pasiekiamo rezultato.
Dietistė Vaida Kurpienė pateikė išvadas apie medų, česnaką, pipirus ir kitus imuniteto stiprintojus: ar tikrai visi yra tokie veiksmingi? (2)
Imuninės sistemos stiprinimas yra vienas geriausių būdų apsisaugoti nuo ligų. Nuo seno tikime liaudiškų priemonių veiksmingumu – žiemą vartojame daugiau medaus, česnako, pipirų, manydami, kad vitaminai, esantys šiuose produktuose, padės sustiprinti imunitetą. Bet ar tikrai šie produktai yra tokie ve...
Dar viena labai įdomi skonių kombinacija jūsų dėmesiui. Ypač jei jau randate agurkų-peraugėlių. Seniai marinuojame agurkus ir pomidorus su garstyčiomis, įvairiais lapais, česnakų ir krapų kotais, rodosi, ką dar besugalvosi. O štai viename tinklalapyje virė diskusija apie krienus, tuos tarkuotus, pir...
Natūralus antibiotikas, saugantis nuo vėžio ir turintis keliskart daugiau vitamino C, nei citrusiniai vaisiai – tai ne koks naujas stebuklingas vaistas, o paprasčiausi krienai, kuriuos turbūt tekę ragauti kiekvienam. Nors lietuvių mityboje šis prieskoninis augalas sutinkamas ne taip dažnai, speciali...
Mokslų daktarė paaiškino apie daržovę, kurią mūsų protėviai naudojo ir kaip vaistą, ir kaip maistą: daug prarandame jos nevartodami (81)
Mūsų protėviai naudojo krienus kaip vaistą ir kaip maistą. Egiptiečiai apie krienus žinojo dar 1500 metais pr. Kr. Tai – kryžmažiedė daržovė (kaip brokoliai, žiediniai, lapiniai (kale) kopūstai, ropės, ridikai, garstyčių sėklos).
Mėnesio pradžioje paruoškite lysves sėkloms ir daigams sodinti. Geriau iš anksto paruoškite dirvą, kad ji spėtų suslūgti, o kalkės neutralizuotųsi.
Mitybos specialistė – apie geresnę alternatyvą majonezui: nauda sveikatai akivaizdi, bet valgyti gali ne visi (34)
Velykų stalas, nukrautas įvairiais patiekalais, dažnai būna tikras iššūkis skrandžiui. Kaip žinoti, ar toleruojame kiaušinius, kaip valgyti, kad nebūtų nemalonių pojūčių vėliau ir apie kitus mitybos įpročius DELFI TV pasakojo natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.
Gydytoja dietologė: renkantis kietą ar minkštą kiaušinį reiktų atkreipti dėmesį į keletą dalykų (32)
Artėjant velykiniam savaitgaliui skubame į prekybos centrus bei turgų rinktis kiaušinių savo šventiniam stalui. Tačiau gydytoja dietologė Rūta Petereit teigia, jog per Velykas piknaudžiauti margučiais nevertėtų, o dėmesį reiktų atkreipti ir į pagardus, kuriuos renkamės prie kiaušinių.
Nuo žiemiškos darganos gelbėja ne tik storesnis megztinis, bet ir organizmą šildančių savybių turintis maistas. Kokie gi produktai turėtų būtinai papildyti šaltojo sezono racioną?
Ši daugelyje pasaulio virtuvių vertinama šaknis – nepelnytai primiršta mūsų šalyje. Krienai savyje sukaupia nemažai antimikrobinių medžiagų, juose gausu vitamino C, natrio, kalcio, kalio, magnio, fosforo, geležies.
Krienus pradėta auginti dar senovės Romoje ir Graikijoje. Graikai iki šiol labai vertina krienus, iš kurių ruošia ypatingus patiekalus. Gydomosiomis savybėmis pasižymi ne tik krienų šaknys, bet ir jų lapai.
Kreivos, skylėtos, ištįsusios, neskanios... Kodėl kartais, kai kurios daržovės, užauga nei šiokios, nei tokios, šakniavaisiai deformuojasi? Bandome narplioti šį detektyvą.
„Mes visi po truputį mokėmės, kažko ir kažkaip“, - rašė Aleksandras Puškinas. Tačiau vargu ar šis klasikas galvoje turėjo daržininkystę, nors ir ją reikia nuo kažko pradėti. O pradėti geriausia nuo garantuoto ir lengvai pasiekiamo rezultato.
Siūlau pasigaminti naminį majonezą, pagardintą aitriu azijietišku skoniu – japoniškais pipirkrieniais.
Jei kiekvienais metais neturite kantrybės tupėti darže, siūlome pasisodinti daugiametes daržoves, kurioms priežiūros reikia skirti išties nedaug, o jų nauda - milžiniška.
Šį sirupą paruošite iš ingredientų, teigiamai veikiančių regą, klausą ir atmintį. Pagrindinis šio eliksyro ingredientas – krienai, kurių sudėtyje gausu geležies, magnio, vitamino C, kalio, vitamino B1 ir B6, vitamino B2 ir fosforo.