kalafioras

23 straipsnių

Žiedinis kopūstas arba kalafioras (lot. Brassica oleracea var. botrytis) – bastutinių (Brassicaceae) šeimai priklausanti daržovė. Augalas vienmetis. Stiebas trumpas, su žemai susitelkusiais lapais. Žiedynas šakotas. Žiedkočiai, kaip ir viršutiniai lapai, sustorėję, mėsingi, su žiedais sudaro sultingą, kompaktišką galvutę.

Liucija Galinytė

Šiam patiekalui tereikia tiek mažai ingredientų, šiek tiek prieskonių ir aromatingas troškinys paruoštas. Svarbiausia, kad jį galima valgyti kaip tik patinka – vieną, su mėsos, žuvies patiekalais, su ryžiais ar salotomis. Kitaip tariant, tiks prie visko.

Viskas tikrai įmanoma. Vietoje miltų picos padui naudojamas kalafioras. Patikėkite – kalafioras tikrai nenuvils ir pica bus labai gardi. O kad pica būtų tikrai sveika (tiek, kiek pica gali būti sveika), nededame jokių dešrų, renkamės tik daržoves arba virtą vištieną.

Užsienyje gyvenantis lietuviai ir toliau noriai rodo, kiek svetur kainuoja Lietuvoje aukštų kainų simboliu tapę žiediniai kopūstai. Juokais prabangos preke šalyje vadintai daržovei užsienyje toks apibūdinimas tiktų ne visur – lietuvių pamėgtoje Airijoje jį galimi nusipirkti daug pigiau.