braškės
358 straipsnių
Braškės - žemuogių genčiai priklausantis, erškėtinių šeimos ilgametis augalas. Braškės pirmą kartą išvestos Prancūzijoje, 1750 metais.
Augalo stiebas paprastai būna 10-30 centimetrų aukščio, vėliau tampa gulsčias. Lapai stambūs, žiedai balti, žydi gegužės ir birželio mėnesiais. Augalo vaisiai (uogos) užauga iki 2–3 centimetrų skersmens, kartais ir daugiau, būna raudoni arba rausvai balti.
Braškių kaina kinta kasmet. Iš uogų gaminama uogienė, džemas, saldainiai, vynas ir kt.
Paruoškite šventėms ypatingą desertą – kruasanus su uogiene ir šokoladiniais ledais. Lengvas, gaivus – jis patiks tiek mažiems, tiek dideliems. Desertą ruoškite prieš patiekiant į stalą.
Nors vasaros pradžioje uogininkai galvojo, kad šiuos metus prisimins su siaubu, tačiau ūkių rezultatai labai skirtingi ir pakankamai geri.
Uogų naudos sveikatai klausimams skirtoje konferencijoje pristatyta tyrimo ataskaita tapo dar vienu įrodymu, kad braškės – rimtas pretendentas į gydomąjį poveikį turinčių produktų kategoriją.
Kažkas, perskaitęs straipsnio pavadinimą, tikriausiai šyptels – liepos antra pusė, o jie apie braškes rašo – jos jau beveik baigėsi! Iš tiesų į Kiemėnus važiavome ragauti bene paskutinių šių metų derliaus uogų. Tiesa, ne tik paprastų, bet ir liofilizuotų.
Kas nežino, kaip šaldyti uogas žiemai? Užduotis iš tiesų nesudėtinga, tiesa, yra kelios gudrybės, kurios garantuoja, kad išsaugosite natūralią braškių spalvą, puikų skonį ir vertingus vitaminus. Vasarą užšaldytos braškės žiemos rytais pagardins avižinę košę, blynelius ar žaliąjį kokteilį. Dietologės...
Karsakiškio gyventojai, nebeapsikenčiantys jų daržuose, uogynuose ir soduose skanėstų ieškančių danielių, pagalbos pasiryžę ieškoti net sostinėje – tam jau yra surinkę kelias dešimtis parašų.
Juk būna, kad namo parsinešame tiek uogų, kiek per kartą nesuvalgome. Trešnių, vyšnių, braškių ar aviečių. Uogos labai greitai genda, o išmesti lauk tikrai gaila! Internete plinta triukas, kaip uogas išlaikyti šviežias ilgiau. Jį rekomenduojantieji sako, kad tokiu būdu uogų galiojimo terminą galima ...
Jeigu birželio vidurys ganėtinai šaltas ir lietingas, rūpintis braškėmis reikia vienaip, bet jeigu tvoskia karščiai – kiek kitaip. Šį kartą – apie tai, kaip pasirūpinti uogas nokinančiais braškių kerais, kai nusistoja karštas oras.
Dėl itin neprognozuojamo oro vis garsiau kalbama apie ūkiams labai nuostolingus metus. Uogų augintojai teigia, jog oro sąlygos šiais metais ne tik privertė pakelti kainas, tačiau ir sutrumpino uogų sezoną.
Ar tikrai visko tose uogose pilna? Ar to, ko ten pilna, būtinai mums reikia? Ar galima per vasarą prisipildyti atsargų žiemai? Ar galima suvalgyti per daug uogų? Ar labai sugadinsiu uogas jas užšaldęs žiemai?
Sekmadienį, liepos 2 d., Lietuvos uogų augintojų asociacija organizuoja Nacionalinę uogų dieną, kai į ūkius kviečiami žmonės ir jiems bus siūloma uogas skintis iki trijų kartų pigiau nei turguje.
Lenkijos žemės ūkio įmonių asociacijos liepos 3 d. planuoja aviečių augintojų protesto akciją.
Manfredas Rudis, valdantis „Manfredo uogos“ šeimos ūkį, šiemet šokiruotas – nors investavo į laistymo sistemą, apsaugojo didžiąją dalį uogų žiedų nuo šalnų, dabar šimtus kilogramų ką tik nuskintų braškių verčia į sąvartyną.
Kretingoje apie 25-erius metus gyvenanti Vaida Intienė braškes nutarė auginti vazonuose.
Mokslų daktarė pasakė, su kuo geriausia valgyti braškes: daugelio mėgstamas desertas gali sukelti refliuksą, kitų sveikatos bėdų (2)
Niekas neabejoja – braškės ne tik skanios, bet ir labai vertingos. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė išsamiai apžvelgia, kokią išskirtinę naudą organizmui teikia šios raudonskruostės uogos. Visgi retai mes valgome jas vienas, kur kas dažniau – įvai...
Užsimanius gardaus tiramisu nebūtina gaminti visą tortą. Puiki išeitis – ruošti desertą nedideliuose indeliuose. Tokį tiramisu ir valgyti patogiau, ir gražiai atrodo.
Žinomas sodininkas Tautvydas Gurskas sako, kad šiemet daug amarų, tačiau derlių naikina kita sausros atnešta nelaimė – paukščių antplūdis, kuriems gamtoje trūksta maisto ir jie nusitaikė į sodus.
Sutikite, vasarą bene kasdien norisi atsigaivinti. Tad natūralu, kad saldžius tortus ir nuodėmingus pyragaičius keičia ledai, kokteiliai bei įvairūs šviežių uogų ir vaisių desertai. Būtent pastarieji – vienas populiariausių šiltojo sezono pasirinkimų. Juk vasarą šviežiausio lietuviško derliaus noris...
„Nebeauginsime braškių, nes nėra darbo jėgos“, – laikraščiui „Maaleht“ pareiškė Margusas Klaisas, savo ūkyje, esančiame Elvos valsčiuje, užaręs visus aštuonis hektarus braškių plantacijų.