Susirgti gali kiekvienas

Tuberkuliozę sukelia žmogaus ląstelėse parazituojanti bakterija Mycobacteria tuberculosis. Dažniausiai užsikrečiama oro (lašeliniu) būdu, tačiau taip pat pasitaiko atvejų, kai žmonės užsikrečia per nešvarias rankas, maistą.

Susirgus pirmiausiai pažeidžiami plaučiai, tačiau gali išsivystyti ir kaulų, antinksčių, limfmazgių tuberkuliozė. Susirgusiojo pažeistuose organuose susidaro granulomos – dariniai, kurių viduje vystosi nekrozė, o išorėje – specifinis reakcinis audinys, sudarytas iš imuninių ląstelių. Ligai progresuojant aplink šiuos darinius gali susiformuoti uždegimas. Tuberkuliozė gali apimti visą plautį arba išplisti po organizmą.

Pacientus, kenčiančius nuo tuberkuliozės, kamuoja ne tik dusulys, skrepliavimas ar atsikosėjimas krauju, bet ir bendras silpnumas, karščiavimas, naktinis prakaitavimas, dažnai – apetito stoka ar nepaaiškinamas svorio kritimas.

Pavojinga liga nesirenka žmonių pagal amžių, rasę ar socialinę padėtį. Grėsmė užsikrėsti tuberkulioze yra kiekvienam. Nuo šios klastingos ligos kenčia net ir patys mažiausieji pacientai.

Lietuvos naujagimius gelbės neregistruota vakcina

Dalinai apsaugoti vaikus nuo tuberkuliozės gali profilaktinis skiepijimas. Valstybinė ligonių kasa (VLK) informuoja, kad įvyko susitarimas dėl vakcinos, skirtos kūdikiams, pristatymo į Lietuvą. Sutartis jau pasirašyta, neregistruota bulgariška vakcina mūsų šalį pasieks rugpjūčio pabaigoje.

Deja, būtina paminėti, kad visoje Europoje situacija, susijusi su vakcinomis nuo tuberkuliozės, nėra skaidri. Europoje tėra vienintelis gamintojas, teikiantis registruotas vakcinas naujagimiams – Danijos serumo institutas. Rinkos monopolininkas neužtikrina vakcinos tiekimo Lietuvai, pagal dar praėjusiais metais VLK pasirašytą sutartį. Registruotų vakcinų iš Danijos pristatymas į Lietuvą jau keturis kartus buvo nukeltas vėlesniam laikui. Tokios situacijos įkaitėmis yra tapusios daugelis Europos šalių. Jos, norėdamos užtikrinti gyventojų saugumą, yra priverstos įsigyti neregistruotas vakcinas nuo tuberkuliozės.

Neregistruotą japonišką vakciną perka daugiau nei penkiasdešimt šalių. Neregistruota bulgariška vakcina taip pat plačiai naudojama, o kaimynai lenkai tokias vakcinas savo gyventojams gamina patys. Kyla klausimas dėl neregistruotų vakcinų patikimumo, tačiau vargu ar šalys rizikuotų gyventojų saugumu, jeigu jos būtų netinkamos.

VLK susitarus dėl neregistruotos bulgariškos vakcinos pristatymo į Lietuvą, jos neturėtų pritrūkti iki kitų metų vasario. VLK taip pat primena, kad naujagimio tėvai turi patys priimti sprendimą – skiepyti savo mažylį neregistruota vakcina ar ne. Sutikę tėvai turi pasirašyti sutartį, o jeigu neregistruota vakcina nepasitikima, yra galimybė laukti registruotos vakcinos iš Danijos, tačiau neaišku, kada tiksliai ji pasieks Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)