„Vaikas susirgo penktadienį. Iš ryto jam pakilo temperatūra, vakare ėmė skaudėti galvą. Nuvykome į ligoninę, ten davė skysčių, vaikas pasijuto geriau ir išvykome namo. Šeštadienio vakare temperatūra vėl pakilo, ėmė skaudėti galvą, vaikas ėmė vemti. Po dviejų kančios valandų iškvietėme greitąją, atvykome į Santariškių Vaikų ligoninę. Budinti gydytoja iš pradžių vaikui įtarė meningitą, mat vaikas nesiliovė vemti, jam skaudėjo galvą, jis ėmė kliedėti“, - pasakojo Rita (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Mamos teigimu, sekmadienį vakare seselė jos lyg tarp kitko paklausė, ar ji žinanti, kad jai nepriklauso gulėti su vaiku palatoje.

„Sako, jums nedarbingumas nepriklauso. Aš šoke. Mano vaikas vos ne paslikas guli, dar prieš pusę paros įtarinėjome meningitą, o man sako, kad aš turiu jį palikti ir eiti į darbą. Darbe jau buvau pranešusi, kad neateisiu. Sakau, tebūnie, lai rašo pravaikštą, aš vaiko nepaliksiu.

Seselės man aiškina, kad vaikas pakankamai didelis, kad būtų vienas. Kiekvienas normalus žmogus supranta, kad kai vaikui yra blogai, mama yra pirmas žmogus, kuris padeda. Jei nebūtų buvę taip blogai, būtume likę namie. Į ligoninę važiavome ne tam, kad mane išvarytų“, - pasakojo Rita.

Visgi galiausiai moteris, kaip ji pati sako, su triukšmu išsireikalavo biuletenio.

„Bet aš nenoriu išmaldos. Aš noriu nedarbingumo, jei jis man priklauso. Noriu žinoti, ko galiu tikėtis, o ko ne. Iš pradžių man sakė, kad tik vaiką iki 3 metų galima guldyti su mama, o vėliau jau aiškino, kad sprendimą lemia vaiko būklė. Bet vaiko būklė tikrai buvo prasta – priėmime buvo parašyta, kad jam dehidratacija, vėmė tulžim, jį tampė be perstojo, temperatūra didelė, vaikas kliedėjo“, - DELFI pasakojo vilnietė.

Vaikui buvo diagnozuotas ūmus gastroenteritas bei dehidratacija. Trečiadienį jis išleistas namo.

Problemų dėl nedarbingumo pažymos nebuvo

Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė DELFI paaiškino šiuo metu galiojančią tvarką.

„Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2014 m. birželio 6 d. įsakymu Nr. V-661 reglamentuota, kad tuo atveju, jei vaikui dar nėra trejų metų, vienas iš tėvų (įtėvių, globėjų) gali būti paliekamas slaugai prie vaiko ligoninėje. Jam prašant išduodamas laikino nedarbingumo pažymėjimas vaikui slaugyti. Jei vaikui daugiau nei treji metai, vienas iš tėvų (įtėvių, globėjų) gali būti paliekamas prie vaiko ligoninėje tik medicininių indikacijų atvejais, apie tai pažymint vaiko ligos istorijoje. Jei gydytojai pastebi, kad vaikas be artimųjų ligoninėje būti negali, yra įsitempęs, nervingas, blogai orientuojasi aplinkoje, apie tai pažymima ligos istorijoje. Tokiais atvejais pasilikusiam prie vaiko asmeniui paprašius taip pat išduodamas laikino nedarbingumo pažymėjimas“, - sakė ligoninės atstovė.

J. Normantienė apgailestavo dėl nemalonaus incidento bei paaiškino ligoninės poziciją šiuo klausimu.

„Šiai mamai, atvykusiai su septynmečiu vaiku į ligoninę sekmadienio naktį, Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus gydytojai neįrašė į medicinos dokumentus indikacijų pasilikti prie vaiko, tačiau tai buvo padaryta juos perkėlus į Vaikų infekcinių ligų skyrių. Nedarbingumo pažymėjimas pradėtas pirmadienį ir išduotas iki ketvirtadienio, kad būtų laiko kreiptis į šeimos gydytoją dėl gydymo pratęsimo.

Vaikų infekcinių ligų skyriaus slaugytoja mamai sekmadienį rekomendavo kreiptis į gydantį gydytoją ir perspėti jį, kad reikalingas nedarbingumo pažymėjimas. Apie tai yra įrašas slaugos istorijoje. Tenka tik apgailestauti, kad mamos ir personalo bendravimas nebuvo pakankamai aiškus ir etiškas, jeigu mamai kilo abejonių dėl galimybės būnant prie vaiko ligoninėje gauti nedarbingumo pažymėjimą“, - sakė ligoninės atstovė.

Lovadienių tvarka

Valstybinės ligonių kasos atstovai DELFI paaiškino dėl PSDF lėšomis apmokamų lovadienių slaugančiam asmeniui:

- jei vaikas yra iki 3 m. amžiaus, stacionare (ligoninėje) gydomą vaiką slaugančiam asmeniui PSDF lėšomis apmokami lovadieniai (maitinimas ir nakvynė), neatsižvelgiant į vaiko medicinines indikacijas;

- jei vaikas yra vyresnis nei 3 m. amžiaus, slaugančiojo asmens išlaikymo išlaidos apmokamos tik vaiko (-ų) gydymo pagal tam tikras medicinines indikacijas atvejais (jei gydantis gydytojas nustato, kad vaikui reikia specialios priežiūros).

Nedarbingumo išmokomis rūpinasi SODRA.

SODRA: sprendimą priima gydytojas

Sodros atstovai informavo apie nedarbingumo pažymėjimų tvarką.

„Pirmiausia norėtume pabrėžti, kad, kaip tai numato elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimo taisyklės, elektroniniai pažymėjimai sergančiam šeimos nariui slaugyti išduodami, jeigu gydytojo nurodymu būtina slauga. Kitaip tariant, apie būtinybę slaugyti šeimos narį sprendžia jį gydantis gydytojas ir jei, gydytojo nuomone, slauga ligoniui nėra būtina, jis nedarbingumo pažymėjimo neišduoda, o jei slauga būtina – tokį dokumentą išduoda.

Toliau pateikiame minėtų taisyklių ištrauką:

Elektroniniai pažymėjimai sergančiam vaikui slaugyti išduodami reikalingam slaugos laikotarpiui, bet ne ilgiau kaip:

120 kalendorinių dienų per kalendorinius metus – slaugant stacionare bet kuria liga sergantį vaiką iki 7 metų;
120 kalendorinių dienų per kalendorinius metus – slaugant ambulatoriškai, stacionare ar medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigoje vaiką iki 18 metų, sergantį sunkiomis ligomis, įrašytomis į sveikatos apsaugos ministro ir socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintą sąrašą;
14 kalendorinių dienų slaugant ambulatoriškai gydomus vaikus iki 14 metų;
14 kalendorinių dienų nepertraukiamai slaugant ambulatoriškai ir stacionare gydomus vaikus nuo 7 iki 14 metų“, - rašoma atsakyme DELFI.

Išsamesnes taisykles rasite šioje nuorodoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)