Treneris gana skeptiškai žvelgia į paskutiniu metu sparčiai išaugusį žmonių susidomėjimą sportu.

Bene kiekvienas jaunuolis dabar laiko save bėgiku. Įsispyręs į naujutėlius firminius sportinius batelius vakarais išbėga į gatves. Pertraukų metu biurų darbuotojai aptarinėja, koks sporto klubas geriausias, kur susirenka gražiausios merginos, o kur kokybiškiausi treniruokliai. Nepaneigsi – madinga. Kaip ir į socialinį tinklapį įkelti asmenukę, kur sporto salės veidrodyje demonstruoji „prisirpusius“ raumenis.

M. Žulpa pritaria, kad tai, deja, ir daugelio galutinis tikslas – išorinis spindesys. Pasak specialisto, Lietuvoje žmonės į sporto klubą bėga lyg į grožio saloną. „Štai kaimynė tokia išvaizdi, jos figūra tik ir traukia gerbėjų dėmesį, pradėsiu sportuoti ir aš“, – kai kurias „sportininkes“ cituoja treneris. Jo manymu, mūsų šalyje toks požiūris – vyraujantis. Tačiau svarbu yra ne akimirksniu išaugę raumenys, o taisyklingas fizinių savybių lavinimas. Ką daryti, kaip taisyklingai sportuoti, kad organizmas pajaustų naudą?

Didelę patirtį sukaupęs treneris šypsosi – vieną svarbų dalyką galime išmokti iš kūdikių. „Atėjusių į sporto klubą ar tiesiog visų, kurie nori pradėti sportuoti, visada pirmiausiai klausiu – ar esate girdėję apie rytinę mankštą? Štai nuo ko reikia pradėti.“

Pasirodo, kad kūdikiai iki vienerių metukų ne šiaip sau tingiai raitosi lovelėse – patys to dar nesupranta, tačiau jau daro rytinę mankštą. Kūdikiams toks elgesys – įgimtas, nes tokio amžiaus mažyliams formuojasi refleksų sistema. Stebėdami juos, galime pamatyti taisyklingą refleksų ir judesių formavimąsi. „Tik mes, suaugusieji, vos tik suskambus žadintuvui šokame iš lovos lyg įgelti. Tai jau yra klaida“, – sako treneris.

Kasdienes mankštas jis pataria visiems, norintiems, kad jų gyvenimo kokybė pagerėtų. Tačiau svarbu žinoti, kad net ir kalbant apie paprastą mankštinimąsi svarbu žinoti keletą taisyklių. Teisingų judesių mankštinantis pasirinkimas priklauso nuo stuburo. Jeigu stuburas turi deformacijų ar žmogaus yra netaisyklinga laikysena, tai blogai formuojasi raumenys, kaulų struktūra, o kai kurioms kūno dalims tenka per didelis apkrovimas. Nepaisant to, jeigu mankštinamasi per daug nepersistengiant, neabejotinai galima pajausti naudą – pakyla tonusas, suaktyvėja širdies veikla, kraujagyslių darbas.

Profesionalus treneris kreipiasi į tuos, kurie per trumpą laiką nori tapti panašūs į veiksmo filmų žvaigždes ar Amerikos top modelius: „Pasidomėkite elementariomis kineziterapijos taisyklėmis. Netaisyklingas sportavimas ne padeda, o kenkia sveikatai. Sportas yra puiki išeitis visiems, kurie nori puoselėti savo kūną ir vidinę savijautą, tačiau viską reikia daryti protingai. Be nuovokos nepasieksite gerų rezultatų.“

Treneris prasitaria, kad kaip ir kiekvienoje srityje, taip ir sportuojant, veiksmų planą geriausia derinti su specialistu. Negalintys sau leisti trenerio paslaugų ar vizitų į sporto salę, gali užsiimti aktyvia lauko rekreacija: važinėti dviračiais, plaukioti, suburti grupę bendraminčių, norinčių vakarais pažaisti krepšinį, futbolą ar tenisą.

„Pradėję – nesustokite. Sportuokite ne dėl kitų, o dėl savęs. Klausykitės, ką sako jūsų kūnas. Jis siunčia signalus. Racionaliai pažvelkite į save iš šalies ir pagalvokite, kokiu žmogumi galėtumėte tapti, jeigu kasdien įdėtumėte valios ir pastangų. Tai – geriausia motyvacija. Ne aplinkinių nuomonė ar madų vaikymasis“, – tokius linkėjimus norintiems pradėti sportuoti siunčia profesionalus treneris Mindaugas Žulpa.

Taip pat treneris ragina sudalyvauti projekto „Žinoti sveikaegzamine, kuris bus pirmas žingsnis atsakingumo už savo sveikatą link. Egzaminą galite spręsti ČIA.

Delfi.lt portale paskelbtas sveikatos žinių egzaminas, sudarytas iš „Žinoti sveika“ rubrikoje esančių testų klausimų. Straipsniai su testais pažymėti raudonu ženkliuku „testas“. Pasitreniruokite ir kai susipažinsite su nemokamomis sveikatos prevencinėmis programomis, galimybe nemokamai išsitirti ir gydytis, o PSD trumpinys neskambės kaip mistinė kombinacija, kviečiame įgytas žinias įtvirtinti atliekant sveikatos žinių egzaminą

Geriausiai išsprendę testą bus pakviesti į apdovanojimų renginį, kur bus įteikti diplomai, apdovanojimų statulėlės bei kiti prizai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)