Liepos 4 dienos duomenimis, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro vakcinų sandėlyje ŽPV vakcinų likutis yra 3721 dozė. Tad kai kurios gydymo įstaigos turi pačios pasirūpinti, kad jose būtų užtikrintas pakankamas šios vakcinos, perkamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, kiekis – kreipiantis į ULAC.

Pastaruoju metu padaugėjo klausimų, kodėl gydymo įstaigose nuo ŽPV nemokamai negalima paskiepyti mergaičių.

„Praėjusių metų rugsėjo mėnesį skiepai nuo ŽPV buvo įtraukti į vaikų profilaktinių skiepų kalendorių ir nuo tada VLK perka minėtas vakcinas. Gamintojas, tiekiantis šias vakcinas, šių metų birželio viduryje į ULAC pristatė net 7500 šios vakcinos dozių. Ir šiuo metu gydymo įstaigoms išduotos dar ne visos vakcinos – sandėlyje jų dar yra", – teigia VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Pasak N. Bernotienės, vakcinos stygiaus nebus ir ateityje. „Nors likutis dar neišnaudotas, tačiau VLK jau šiuo metu pasirašo sutartį su vakcinų gamintoju dėl 23 400 šios vakcinos dozių įsigijimo, todėl jau rudenį šios vakcinos atsargos pasipildys", – sako N. Bernotienė.

Pasak jos, pačios gydymo įstaigos dėl minėtos vakcinos turėtų kreiptis į ULAC.

Skiepai nuo ŽVP – vienas iš būdų užkirsti kelią grėsmingai ligai – gimdos kaklelio vėžiui. Šiuo metu nuo ŽPV nemokamai gali būti paskiepytos visos mergaitės, kurioms suėjo 11 metų. Skiepijant nuo ŽPV yra reikalingi 2 skiepai. Tarp pirmojo ir antrojo skiepo turi praeiti ne mažiau nei 6 mėn., todėl gydymo įstaigos, užtikrinusios, kad pirmą kartą būtų paskiepytos mergaitės, turėtų pasirūpinti, kad tai padaryti būtų galima ir antrą kartą.

Norint pasiskiepyti nuo ŽPV pirmiausia tėveliai turėtų su savo dukromis apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris apžiūrėjęs jaunąją pacientę paskirs skiepus.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2016 m. rugsėjo 1 d. iki šių metų birželio 1 d. ŽVP vakcina iš viso buvo paskiepytos 5725 mergaitės.

Daugiau informacijos apie ŽPV ULAC ir VLK interneto svetainėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)