Anot jos, norintiems įsigyti ESDK nebūtina niekur eiti iš namų – tą galima padaryti internetu.

– Kuo svarbi ESDK?

– Europos sveikatos draudimo kortelė – dokumentas, patvirtinantis, kad asmuo yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) vienoje iš ES šalių. Atsitikus nelaimei viešnagės kitoje ES šalyje metu, ESDK garantuoja sveikatos priežiūros paslaugas.

– Tokią kortelę gali turėti tik dirbantys asmenys?

– Nebūtinai. Ją gali turėti visi apdrausti asmenys – tiek dirbantieji, tiek asmenys, draudžiami PSD valstybės lėšomis, t. y. vaikai, pensininkai, neįgalūs asmenys.

– Kaip galime pasinaudoti ESDK ir kokias paslaugas gauti?

– ESDK galioja ES bei Europos ekonominės erdvės šalyse ir Šveicarijoje. Ji garantuoja, kad asmeniui, prireikus sveikatos priežiūros paslaugų dėl ligos, nelaimingo atsitikimo ar paūmėjus jo lėtinei ligai, bus suteikta reikalinga sveikatos priežiūra, o šių paslaugų išlaidas apmokės šalies, kurioje asmuo vieši, sveikatos draudimo įstaiga. Tai reiškia, kad asmeniui pačiam nereikės mokėti už paslaugas – jam reikės padengti tik priemokas ar paciento mokesčius, kuriuos jis privalo mokėti pagal tos šalies nacionalinės teisės aktus. Pavyzdžiui, už lovadienį ar dalį konsultacijos išlaidų.

– Įvykus nelaimei, reikia keliauti į artimiausią gydymo įstaigą?

– Taip. Kartu su ESDK reikia pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir nepamiršti priėmimo kambaryje ar registratūroje pasiteirauti, ar įstaiga tikrai priima ESDK, t. y. ar ji turi sutartį su tos šalies ligonių kasa. Asmeniui reikia sumokėti tik paciento priemokas, jei jos nustatytos toje šalyje. Šios priemokos nekompensuojamos.

– Ar ESDK galioja visiems šeimos nariams, įskaitant suaugusius vaikus?

– Bendros šeiminės ESDK nėra – kiekvienas šeimos narys turi turėti savo kortelę. Jeigu asmuo neturi ESDK, išvyko atostogauti ir atsitiko nelaimė, arba jis pats nedelsdamas turi kreiptis į teritorinę ligonių kasą, arba į mus kreipiasi pačios gydymo įstaigos. Mes išduodame sertifikatą, pakeičiantį ESDK, ir siunčiame jį į gydymo įstaigą. Tada žmogui nereikia pačiam mokėti už paslaugas – jos suteikiamos to sertifikato pagrindu.

Būna atvejų, kai žmogui užtenka kokios nors ambulatorinės paslaugos. Užsienyje neturint ESDK, už tokią paslaugą tenka susimokėti pačiam. Tada grįžus reikia kreiptis į teritorinę ligonių kasą, jai pateikti mokėjimą patvirtinančius dokumentus ir paprašyti kompensacijos. Teritorinė kasa susisieks su tos šalies ligonių kasa, kurioje buvo suteiktos gydymo paslaugos, paklaus, kiek jie būtų sumokėję už tą konkrečią paslaugą, jei paslauga būtų buvusi teikiama ESDK pagrindu, ir užsienio sveikatos draudimo įstaiga mums parašys atsakymą, kokią sumą reikia kompensuoti asmeniui. Ta suma jam bus kompensuota.

– Statistikos duomenimis, 2014 m. ESDK išduota 183 tūkst. žmonių. Pernai šia kortele pasinaudojo 179 tūkst. žmonių. Ką sako tokie skaičiai?

– Remiantis statistika, maždaug 13 proc. Lietuvos apdraustųjų turi ESDK. ESDK svarbi keliaujant. ES maždaug 48 proc. apdraustųjų turi ESDK. Tai reiškia, kad lietuviai arba mažiau keliauja, arba nėra informuoti apie tokią kortelę ir jos naudą.

– Kaip įsigyti ESDK?

– ESDK išduoda teritorinės ligonių kasos – nuvykę ten, turėkite asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. ESDK bus išduota tą pačią dieną. Jei pačiam vykti nepatogu, prašymą dėl ESDK teritorinei ligonių kasai galima pateikti paštu. Tada kortelė bus išduota per 14 dienų. Užsisakyti ESDK galima ir internetu.