Tokią gyventojų reakciją paskatino šių metų sausio 13 d. žiniasklaidoje (dienraštyje „Sekundė“) pasirodžiusi klaidinga informacija, kad brangesnės ir nemokamos šios medicinos pagalbos priemonės skirtumą kompensuoja valstybė (straipsniai „Informacija medicinoje brangi“, „Prieš mokėdami už tyrimą, pagalvokite dukart“). Kauniečiai Akių chirurgijos centro medikai tvirtina, kad, vadovaujantis klaidinga informacija, brangesnių akių lęšiukų prašoma ir kitose gydymo įstaigose, rašoma pranešime spaudai.

Panevėžio TLK dar kartą primena, kad intraokulinius lęšiukus, skirtus kataraktos operacijoms, kai drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu, gydymo įstaigos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis centralizuotai perka pačios.

Jei pacientas apdraustas PSD ir kreipiasi į gydymo įstaigą, su kuria teritorinė ligonių kasa sudariusi sutartį dėl akių lęšiuko keitimo operacijos, įstaiga privalo pacientui pasiūlyti PSDF (ligonių kasų) lėšomis apmokamą operaciją ir akių lęšiuką. Kadangi ligonių kasa gydymo įstaigai nustatyta bazine kaina sumoka už operaciją, į kurios kainą įskaičiuota akių lęšiuko kaina, pacientui mokėti nereikia.

Ir tik tais atvejais, kai pats pacientas pageidauja, kad operacijos metu jam būtų implantuojamas brangesnis įstaigoje pasiūlytas lęšiukas, kurį rekomenduoja gydantysis gydytojas, pacientas turi į gydymo įstaigos kasą sumokėti ne viso lęšiuko kainą, o skirtumą tarp pasirinkto ir PSDF lėšomis apmokamo akių lęšiuko kainos. PSDF lėšomis apmokama lęšiuko kaina yra įskaičiuota į bendrą kataraktos operacijos kainą. Savo pasirinkimą primokėti pacientas turi patvirtinti parašu.
Jei gyventojams kyla klausimų, už ką prašoma mokėti ar primokėti, reikia klausti gydytojo. Jei sužinoti nepavyksta, patariama kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Nepavykus ir ten išsiaiškinti, galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą asmeniškai.

Rūpimus klausimus taip pat galima pateikti bendruoju ligonių kasų el. paštu info@vlk.lt arba informacijos telefonu 8 700 88888.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją