Artėjančioms giminaičių vestuvėms pradedame ruoštis gerokai prieš mėnesį. Laisvesnės dienos, kuomet galėtume praleisti laiką su draugais, kalendoriuje dairomės prieš kelias savaites. O ką jau kalbėti apie bilietus į ilgai lauktą koncertą. Juos įsigyjame vos tik pasirodžius prekyboje. Tačiau profilaktiškai pasitikrinti savo sveikatą, dažniausiai pritrūksta laiko. Ne paslaptis, kad į medikus kreipiamės tik tada, kai rimtai susergame. Atlikėja Katažina Zvonkuvienė sutinka, kad taip besielgdami ne tik nepadedame savo organizmui, bet ir patiriame žymiai daugiau streso.

„Žaviuosi žmonėmis, kurie net ir užsivertę darbais sugeba neužmiršti svarbiausių dalykų: netikėta smulkmena pradžiuginti mylimą žmogų ar padaryti paslaugą sau pačiam“,– šypsosi Katažina. Kokiomis iš tiesų vertingomis dovanomis galime palepinti patys save? Atidus įsiklausymas ir reagavimas į organizmo siunčiamus signalus yra kaip tik tai.

„Kuo aš dažniausiai sergu? Ogi įvairiomis „atlikėjų ligomis“. Nuolat skubu, neturiu laiko net kada atsikvėpti. Pakilus temperatūrai juk negulsiu į ligos patalą“,– sako įžymybė bei priduria, kad tokios smulkmenos, kurioms dėl laiko stokos neskiria reikiamo dėmesio, vėliau priveda ir prie didesnių bėdų. Su panašiomis problemomis susiduria ne tik garsenybės, bet ir daugelis greitame gyvenimo tempe atsikvėpti nespėjančių žmonių.

„Žinoma, savo sveikatos nesu visiškai apleidusi. Nors ir gyvenu pagal sustyguotą tvarkaraštį, kartas nuo karto stengiuosi profilaktiškai pasitikrinti. Kuomet žinau, kad organizmui nėra pavojaus - jaučiuosi ramesnė“,– tikina moteris. Katažina yra pasinaudojusi viena iš Lietuvoje veikiančių prevencinių programų, leidžiančių išsitirti, ar nėra grėsmės susirgti onkologinėmis ligomis. Įžymybė atliko gimdos kaklelio vėžio tyrimus. Aktyviau naudotis panašiomis prevencinėmis programomis ji ragina tiek vyrus, tiek moteris.

„Pastebiu vis daugiau jaunų žmonių, sergančių vėžiu ar jau įveikusių šį sudėtingą išbandymą. Jeigu tyrimai gali užkirsti kelią ligai, kodėl jais nepasinaudojus? Juolab, kad jie yra atliekami nemokamai.“

Prakalbus apie vėžį – ligą, nuo kurios šiandieniame pasaulyje miršta vis daugiau žmonių, K. Zvonkuvienė prisipažįsta: „Aš visada stengiuosi kažkaip „apeiti“ šią temą. Tai itin subtilūs dalykai. Tuo labiau, kiekvienam sergančiajam juk nepulsi dalinti patarimų. Tačiau galima pasiūlyti pasikalbėti“,– svarsto moteris. Bendravimą ji įvardija kaip savotišką minčių terapiją. „Kuomet man būna sunku, išsikalbėjus, palengvėja. Kalbėjimas veda gera kryptimi. Tai prieštaringas veiksmas baimės sukeliamam bėgimui nuo problemų. Todėl manau, kad turėtume ne tik atidžiau rūpintis savo ir artimųjų sveikata, bet ir dažniau vieni su kitais kalbėtis, įsiklausyti, ką mums nori pasakyti...“

Garsenybė taip pat linki žmonėms pakantumo kasdienėse situacijose.

„Sunegalavus sunku išlikti kantriam. Dažnai girdžiu žmones, besipiktinančius dėl ilgų eilių poliklinikoje ar dėl ciniško gydytojų elgesio. Tačiau norėčiau pasiūlyti jums savo receptą, kuris veikia ne tik ligoninėje, bet ir visose situacijose: su kiekvienu žmogumi stengiuosi elgtis maloniai. Nežinau, bet ir pati tuomet sulaukiu tokio atsako,“ – paprastu nuoširdumu žavi Katažina Zvonkuvienė.

Katažina Zvonkuvienė

Dainininkė ragina nepatingėti ir atlikti projekto „Žinoti sveika“ egzaminą, kuris bus pirmas žingsnis atsakingumo už savo sveikatą link. Jį galite spręsti ČIA.

DELFI paskelbtas sveikatos žinių egzaminas, sudarytas iš „Žinoti sveika“ rubrikoje esančių testų klausimų. Straipsniai su testais pažymėti raudonu ženkliuku „testas“. Pasitreniruokite ir kai susipažinsite su nemokamomis sveikatos prevencinėmis programomis, galimybe nemokamai išsitirti ir gydytis, o PSD trumpinys neskambės kaip mistinė kombinacija, kviečiame įgytas žinias įtvirtinti atliekant sveikatos žinių egzaminą.

Geriausiai išsprendę testą bus pakviesti į apdovanojimų renginį, kur bus įteikti diplomai, apdovanojimų statulėlės bei kiti prizai!