Visuomenės sveikatos specialistai pataria į vaikų sveikatos patikrinimą žiūrėti atsakingai, kadangi sveikatos pažymėjime pateikiami duomenys gali padėti išgelbėti vaiko gyvybę ūmių sveikatos sutrikimų atvejais, rašoma pranešime spaudai.

Visuomenės sveikatos specialistė Reda Žaromskytė atkreipia dėmesį į tai, kad vaikai mokymosi įstaigose praleidžia didžiąją dalį savo laiko, todėl vaiko sveikatos pažymėjime gydytojo pateiktos išvados ir rekomendacijos dėl jo galimybių dalyvauti mokyklos vykdomoje ugdymo veikloje, kūno kultūros pamokose ar vaiko maitinimo organizavime gali būti gyvybiškai svarbios. Ypatingai medicininė pažyma reikalinga ūmių sveikatos sutrikimų atvejais, kai per pamokas mokiniui, tarkime, dėl alergijos ar lėtinių sveikatos sutrikimų prireikia skubios medicinos pagalbos, tuomet tik turint išsamią gydytojo pažymą, galima skubiai įvertinti situacijos pavojingumą ir imtis atitinkamų priemonių.

Svarbu prisiminti, kad vaiko sveikatos pažymėjimas galioja visus metus, tad, pavyzdžiui, jei vaikas sveikatą tikrinosi praeitų metų spalį ar lapkritį, neverta skubėti sveikatos pasitikrinti iki mokslo metų pradžios, kadangi sveikatos pažymėjimas dar galioja. Pasak visuomenės sveikatos specialistės Redos Žaromskytės, svarbiausia, kad ugdymo įstaigoje, kurioje vaikas mokosi, būtų galiojantis jo sveikatos pažymėjimas.

Dėl moksleivio sveikatos pažymėjimo į savo šeimos gydytoją reikia kreiptis įprasta tvarka: iš anksto užsiregistruoti, atvykti nurodytu laiku ir, svarbiausia, kad vaiką lydėtų vienas iš tėvų arba teisėtų globėjų, nes be tėvų/teisėtų globėjų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. Taip pat tėveliai/teisėti globėjai turėtų žinoti, kad prieš einant pas šeimos gydytoją, pirmiausia su vaiku reikėtų apsilankyti pas gydytoją odontologą (dantų gydytoją) ir patikrinti vaiko dantų būklę, o pas šeimos gydytoją reiktų vykti tik gavus odontologą išvadą apie vaiko dantų būklę.

Kiekvienais metais gydytojas tikrindamas vaiko sveikatą įvertina jo ūgį, svorį, kūno masės indeksą, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinamojo trakto, urogenitalinę, skeleto ir raumenų bei endokrininės sistemos funkcinę būklę. Taip pat atliekami kraujo bei šlapimo tyrimai.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina į vaiko sveikatos patikrą žiūrėti atsakingai ir nepamiršti atkreipti dėmesį į pažymos galiojimo laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)