Į klausimą atsako profesionalus „Camelia“ vaistininkas.

Šiandien dantų pastų yra didelis pasirinkimas. Pačias dantų pastas galima skirstyti pagal poveikį į tris grupes: paprastas higienines, kurios tinka bet kokių dantų kasdienei priežiūrai, profilaktines (kai yra polinkis sirgti dantenų ligomis) ir gydomąsias (dažniausiai turinčias sudėtyje antibiotinių medžiagų, tokių kaip triklozanas ar chlorheksidinas). Pastarasias pastas galima naudoti ne ilgiau kaip 2 savaites. 

Taip pat pastos gali būti su fluoridais arba be jų. Nedidelės fluoridų koncentracijos mažina ėduonies atsiradimo tikimybę, dalyvauja jau pažeistų danties sričių atstatyme (remineralizacijos procesuose). Suaugusiesiems rekomenduojama naudoti pastas, turinčias 1100-1450 ppm fluoridų. Su didesniu fluoro kiekiu dantų pastas patartina rinktis esant labai išplitusiam ėduoniui. Natūralios ir ekologiškos dantų pastos gaminamos be fluoro.

Profesionalus „Camelia“ vaistininkas
Reikėtų atkreipti dėmesį į dantų pastos abrazyvumą (šveičiamąją medžiagą).

Dantų pastos abrazyvumas yra viena pagrindinių dantų jautrumo priežasčių. Mažiausias abrazyvumas yra vaikiškų pastų, o didžiausiu abrazyvumu pasižymi balinamosios dantų pastos. Pagrindinės dantų pastos abrazyviosios medžiagos yra silicio rūgštis (Hydrated Silica), paprastas kvarcas (Sylica), kreida (Calcium Carbonate, Chalk). Silicio rūgštis ir soda yra mažiausio abrazyvumo.

Geriausia rinktis dantų pastą atsižvelgiant į dantų ir dantenų būklę. Jeigu dantys yra jautrūs, dažniausiai rekomenduojama naudoti jautriems dantims skirtas dantų pastas. Jose paprastai būna kalio citrato, mažinančio dantų jautrumą. 

Sergant periodonto ligomis – gingivitu ar periodontitu (požymiai: kraujuojančios dantenos valantis dantis, liečiant ar valgant, dantenų patinimas ir padidėjęs jautrumas, nemalonus burnos kvapas) atlikus profesionalios burnos higienos procedūrą, esant stipriam uždegimui, paprastai rekomenduojama 2 savaites naudoti antibakterinių savybių turinčias dantų pastas (su chlorheksidinu ar triklozanu). 

Po gydymo patariama naudoti profilaktines specialias pastas, kuriose yra gydomųjų žolelių ekstraktų (ramunėlių, šalavijų, miros, gvazdikėlių, medetkų ekstraktų, arbatmedžio, ąžuolo žievės ir kedro riešutų aliejaus), fermentų, sutraukiančių dantenų kraujagysles. Šie komponentai efektyviai veikia dantenas ir visą burnos ertmę, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir naikina blogą burnos kvapą. Nuo dantų apnašų, esant nemaloniam burnos kvapui, patariama rinktis pastas su jūros druska, moliu, rozmarinų, mėtų ekstraktais. 

Bet kokiu atveju rekomenduojame dantų pastos rūšį keisti kiekvieną kartą, kai išnaudojote tūbelę.

Daugiau įdomių ir vertingų vaistininko atsakymų į klausimus rasite ČIA. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)